E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda iyimserlik devam ediyor---

Piyasalarda iyimserlik devam ediyor

Piyasalarda iyimserlik devam ediyor
16 Şubat 2021 - 09:12 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Tüm iyimser beklentilerin aksine Ocak ayı işlemleri global çapta net bir yükseliş patikasına işaret etmekten uzan bir resim çizdi.

Bilhassa ABD’de bireysel yatırımcıların yarattığı oynaklık farklı diğer varlık gruplarındaki likit yaratma isteğini tetiklerken, kısa vadeli işlemlerin de mevcut patikasından sapmasına zemin hazırladı.

Öte yandan aralarında bizim de yer aldığımız belirli bir kesimin Şubat ayı başlangıcında savunduğu ‘ihtiyatlı duruş’ pozitif yaklaşımın artan ivme ile yeniden sahne alması sonucunda kısa sürede rafa kalktı.

Geride kalan hafta içerisinde EPFR datalarına göre global fonlara 71 milyar dolar giriş düzeyinde rekor yüksekte giriş gerçekleşirken, söz konusu rakamın tek başına 58 milyar dolarlık kısmı hisse senedi kalemi üzerinden oldu. Daha önemlisi ise likit fonlara park etmiş durumda olan 11 milyar dolarlık kısmın daha çözülerek daha aktif varlıklara yönelmesi oldu. Bu nedenle 1Ç sonrasında GSYH görünümünün global çapta daha iyi bir makro veri seti ile desteklendiği ortamda 4 trilyon dolar üzerindeki likit fon rakamının potansiyel yeni girişler için kapıda beklediği farklı bir tablonun söz konusu olabileceğini yinelemek isteriz. Liranın global koşulların da elverdiği patikada TCMB’den aldığı destek ile primlenmesi USDTRY paritesinde 7.00 seviyesinin nihayet aşağı yönde geçilmesini mümkün kılarken, DXY’de <90.00 hareketini takip edecek olursak 6.85 bölgesine ulaşmak çok uzun bir zaman almayabilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.02 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.56 primlenme ile 1562 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +2bp ile %13 olurken, ülke risk primi 286bp seviyesine gerileyerek pandemi öncesi noktadaki eğilimini sürdürdü.

EMEA bölgesi endekslerinde değerli GBP yaklaşımının genel risk iştahını desteklemenin yanında İngiltere hisse senetlerine olan ciddi pozitif katkısının etkileri takip edildi. Euro Stoxx 50 %1.04, FTSE
100 %2.52, DAX %0.42 ve Rusya (RTS, USD) grubu %2.35 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimlerinin de son 5 gün ortalamalarının %10-20 aralığında değişen değerlerle arttığı görüldü.
Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri tatil etkisi nedeniyle kapalı konumda olurken, açık konumdaki gelişmekte olan ülke varlıklarından Şili ve Kolombiya’nın sırasıyla %0.46 ve %0.25 yükseldiği görüldü. Bovespa ve Merval ise işlem görmedi.

Asya’da tatil etkisi dışında açık olan piyasalarda iyimserlik devam ediyor. TSİ NKY 225 %2.02, Hang Seng %1.60 ve KOSPI %0.38 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4085 ile kritik eşik etrafında oluşmaya devam ediyor.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
1555-1520 puan seviyeleri destek, 1570-1580 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.92-6.85-6.82 seviyeleri destek, 6.97-7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2050-1.1945 destek, 1.2180-1.22 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

İttifak Holding ve İhlas Holding sorusu

Günün önemli şirket haberleri 16/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)