E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda korku endeksi zirvede---

Piyasalarda korku endeksi zirvede

Piyasalarda korku endeksi zirvede
02 Ekim 2024 - 10:05 borsagundem.com

İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı sonrası Ortadoğu’da gerilim had safhaya ulaşırken, piyasalarda korku endeksi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) ise 20,73 ile üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Ortadoğu’da tırmanan gerilimler, yatırımcı güvenini olumsuz etkileyerek riskli varlıklar üzerindeki endişeleri artırdı. Yatırımcılar, yüksek değerdeki ABD borsası da dahil olmak üzere riskli varlıkların daha da kötüleşen bir durumda nasıl tepki vereceğine dair kaygılarla güvenli limanlara yöneldi.

Salı günü hisseler düşüşe geçti ve yatırımcılar, Hazine bonoları ve dolar gibi güvenli varlıklara yöneldi. Bu durum, İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlemesinin ardından yaşandı. İran, bu saldırının, İsrail’in Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’a karşı yürüttüğü kampanyaya bir misilleme olduğunu belirtti. İsrail ise bu saldırının ciddi olduğunu ve sonuçlarının olacağını ifade etti.

S&P 500 endeksi gün içinde yüzde 1,4’e kadar düşse de, günü yüzde 0,9 kayıpla kapattı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 2,3’e kadar düştükten sonra yüzde 1,5’lik bir kayıpla günü tamamladı. Yatırımcılar, güvenli liman varlıkları olan altın, Hazine bonoları ve dolarda yoğun alımlar gerçekleştirdi.

Piyasa volatilitesi ve seçim beklentileri

CNBC-e'nin haberine göre, Cboe Volatilite Endeksi (VIX), Salı günü 20,73 ile üç haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, daha sonra 19,25’e geriledi. LPL Financial’ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, korku endeksi olarak da bilinen VIX'in 20’nin altında kalmaya devam etmesinin, piyasanın henüz tam anlamıyla bir askeri senaryo öngörmediğini gösterdiğini belirtti.

Ayrıca SPDR S&P 500 Trust ETF (SPY) opsiyonlarının fiyatlaması, ABD seçimlerinden sadece üç gün sonra sona erecek olan 8 Kasım opsiyonlarının, yüzde 2’lik bir piyasa hareketi beklediğini gösteriyor. Bu durum, yatırımcıların ABD seçimleri sonrası büyük bir volatilite beklediğini yansıtıyor.

Yakın vadede ise yatırımcılar, Cuma günü açıklanacak olan Eylül ayı istihdam raporuna odaklanmış durumda. ORATS kurucusu Matt Amberson, o gün SPY opsiyonlarının yüzde 1,1’lik bir dalgalanma beklentisine işaret ettiğini ve işsizlik verilerinde sürprizlerin olabileceğini belirtti.

Şimdilik piyasa katılımcıları, Ortadoğu’daki son gelişmelerin piyasalardaki etkisinin geçici olup olmayacağını kestirmeye çalışıyor. Pepperstone’un kıdemli araştırma stratejisti Michael Brown, "Piyasalar, önümüzdeki saatlerde gelen jeopolitik haber akışına inanılmaz derecede hassas tepki verecektir" dedi.

İran'dan İsrail'e füze fırlatıldıİran'dan İsrail'e füze fırlatıldı

 

Petrol piyasasına 'İran-İsrail' tehditi!Petrol piyasasına 'İran-İsrail' tehditi!

 

Küresel piyasalara 'Ortadoğu' darbesi: Negatif seyrediyor!Küresel piyasalara 'Ortadoğu' darbesi: Negatif seyrediyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)