E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda kriz coşkusu---

Piyasalarda kriz coşkusu

Piyasalarda kriz coşkusu
20 Ekim 2013 - 11:13 borsagundem.com

ABD'de yaşanan bütçe krizi Fed'in tahvil kesintisini ertelemesine neden olacak gibi. Tüyoyu erken alan ABD piyasaları ralliye başladı bile...

FED, Washington’da yaşanan siyasi gerginliğin yarattığı ekonomik zarar ve ekonomik veri akışındaki aksaklıklar nedeniyle bu yıl sonu için planladığı tahvil kesintilerini Mart 2014’e erteleyecek. Tüyoyu önceden alan ABD piyasaları uçuşa geçti bile.

Habertürk'ten Mahmut Samcak'ın haberine göre, ABD borsalarında yaşanan yükseliş trendi, Washington’da geçici süreyle sona eren siyasi çekişmelerle birlikte hız kazandı. Dow Jones Endeksi bu yıl yüzde 17 yükseliş kaydederken bu çıkış teknoloji endeksi Nasdaq’ta yüzde 29’a ulaştı.

Ülkenin en büyük 500 şirketini kapsayan S&P 500 Endeksi ise bu yıl yüzde 22 yükselirken son 1 aydır hemen her hafta tüm zamanların zirve rekorunu tazeliyor. Cuma günü en son rekorunu kıran S&P 500 Endeksi 1744 puanla yeni tarihi zirvesine yerleşti.

ABD’li endekslerin çıkışı son dönemde açıklanan olumlu şirket bilançoları ve Çin’den gelen yüksek büyüme rakamlarıyla da desteklendi. Endekslerin bu trendi bir süre daha sürdürmeleri bekleniyor. Buna gerekçe olarak ise 1 Ekim’den itibaren yaşanan siyasi çekişmeler ve bu çekişmelerin neden olduğu ekonomik kayıplar gösteriliyor.

Yapılan yorumlara göre ABD Merkez Bankası (FED) daha önce bu yıl sonu için öngördüğü tahvil alımlarında kesintiye gitme planını eksik gelen ekonomik veriler ve uğranan zarar nedeniyle Mart 2014’e erteleme kararı alacak. Uzmanlara göre banka 18-19 Mart 2014 toplantısında halen aylık 85 milyar dolar seviyesinde bulunan tahvil alımlarını ilk adımda 70 milyar dolara indirecek. Ardından Temmuz 2014’e kadar bu seviye 25 milyar dolara kadar inecek. Kasım 2014’te ise alımlar tamamen duracak.

KEPENKLER İNİNCE FED RAKAMSIZ KALDI

ABD’de kamunun kepenk indirmesi FED’i de zorladı. Bankanın analiz için gerek duyduğu rakamlar gelmeyince para politikalarına yönelik kararlar da sekteye uğradı.

S&P GÖZÜNÜ 2000 PUANA DİKTİ

ABD’de bütçe ve borçlanma tavanı konusunda varılan anlaşma sonrası oluşan olumlu hava, ekonomide düzelmeyi destekleyen ABD’li şirket bilançolarıyla birleşince yatırımcılar borsalara koştu. Özellikle ABD’li şirketlerin açıkladıkları bilançolar moralleri iyice yükseltti. Ülkenin önde gelen şirketlerinden GE ve finans sektörünün devlerinden JP Morgan’ın yüksek kâr açıklamaları sektörel bazda da çıkışları destekledi. Google’ın bilanço verilerinin beklenenden de iyi gelmesi ise hem hisseleri bin doların üzerine taşıdı hem de teknoloji kâğıtlarını yükseltti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • banamusade21 Ekim 2013 12:43

    resmen dünyada film dönüyor türk halkının yüzde 60-70 ini borçlandırdılar düşük faiz ile konut sahibi oldular bu balon patladığında ne olacak merak ediyorum.

  • misafri21 Ekim 2013 11:11

    belkide fed den dolayı bunlar oluyodur nasısa fed para veriyo borç tavanını yükseltmeyi engeliyodur

  • DOST DOST DİYE yazdım.21 Ekim 2013 01:16

    Ben buraya yazdım ABD de birşey olmayacak diye nedeni ABD batarsa tüm avrupa etkilenecektir.hatta millet korkudan mallarını satarken ben hisse aldım ve BAYRAMADA öyle girdim.korkunun ecele faydası olmaz derler.daha 9 aylık bilançolar gelecek peşinden 12aylık bilançolar gelecek şuandaherkes bilançolara yatacaktır kanımca.

  • ppp20 Ekim 2013 13:27

    bizde uçarız artık cemaşla :PPPP

  • demir20 Ekim 2013 12:22

    Bizt de hedef 3 ay içinde tekrar 93.000

  • x20 Ekim 2013 11:27

    nasıl yorum,anlatım,tüyo neresinde,görünen,öndegörünen durum,mahmut arkadaş da saf saf yazıyor.