E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Lehman korkusu---

Piyasalarda Lehman korkusu

Piyasalarda Lehman korkusu
11 Ağustos 2011 - 09:34 borsagundem.com

Küresel ekonomideki sorunlar çözülemezse Lehman Brothers'ın çöküşünden daha sert etki beklenebilir

Fransa'nın kredi notuna yönelik endişelerin dün fiyatlandırılmasının ardından bugüne Asya Pasifik borsalarının sakin tepki vermesi ve ABD - Avrupa vadeli borsalarının %1'in üzerindeki artısını göz önünde bulundurarak IMKB-100 endeksinin güne %1 yükselişle 50.800 puan (+500 puan) civarından başlamasını bekliyoruz.
Başta Fransa olmak üzere AAA kredi notuna sahip Avrupalı ülkelerin bu notlarını kaybedebilecekleri yönünde çıkarılan spekülasyonlar dün Fransa öznelinde fiyatlandırılmaya çalışıldı. Gün içerisinde Fitch'in Fransa'nın kredi notunu teyit ettiğini açıklamasına karşılık yatırımcılar bu defa Fransa'nın sermaye yeterliliği açısından sorun yaşayabileceği Societe Generale ve Credit Agricole gibi bankaları üzerinden borsalarda baskı kurmaya çalıştı ve Fransa, İtalya, Almanya gibi ülke borsalarında bankacılık sektörü üzerinden sert düşüşler yaşandı. Avrupa'da yaşanan bu sorunların akşam olduğunda ABD borsalarında da fiyatlandırılması, ABD borsalarının önceki gün olduğu gibi yine hızlı düşüşlerle %4'ün üzerinde değer kayıplarına uğramasına yol açtı. Bu sabaha geldiğimizde ise, vadeli borsalardaki %1'in üzerindeki yükselişe bağlı olarak Asya Pasifik borsalarının nispeten daha sakin tepkiler vererek yatayda seyrettiğini görmekteyiz ve bu durumun IMKB'nin açılışına olumlu yönde yansıyacağını tahmin ediyoruz.
IMKB'de sert satışlar tam durdu diyecekken dün gördüğümüz hareketler piyasalara olan güvensizliğin bir göstergesi oldu. Piyasalardaki toz bulutunun henüz dağılmamış olması, Avrupalı liderlerin kriz yönetimindeki başarısızlığının sürüyor olmasının yatırımcılarda güven kaybına yol açması gibi nedenlerle şu aşamada orta - uzun vadeli pozisyon açmaktan yana değiliz ve kısa süre içerisinde bu sorunlara yönelik daha aktif adımlar atılmazsa, bu durum korkarız ki Lehman Brothers'ın çöküşünden daha sert etkilere neden olacaktır. Bu nedenle, yatırımcılara tavsiyemiz, olası yükselişlerin yavaş yavaş hisse pozisyonlarını azaltmak yönünde kullanılmasıdır. Yarın akşama kadar konsolide olmayan bilançosunu açıklayacak olan yaklaşık 100 tane şirketi göz önünde bulundurarak iki günlük risk alınabilir ama piyasalardaki yüksek volatilite ve düşüşe karşı yine de oldukça dikkatli olunmalıdır.
Destekler: 48.000, Dirençler: 50.500 - 51.800 - 53.200 - 54.000
Bugünkü Hisse Önerilerimiz
GARAN, KCHOL 
ETİ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Silkelenen Keriz11 Ağustos 2011 11:11

    Tatlı Cadı diye bir karı çıkıyor:"Fransa'nın notunu düşürebiliriz" diyor ve İMKB anında tepesi üstü çakılıyor. Böyle bir borsaya girmek yürek ister...

  • kartaly32311 Ağustos 2011 10:02

    ABD'nin not indirimi Ağustos'ta Standard & Poor's'dan yapılan açıklamaya göre, ABD'nin kredi notu indirimi Ağustos ayı başında gelebilir S&P, ABD'de borçlanma tavanının artırılması konusundaki tartışmaların devam etmesine bağlı olarak bu ülkenin kredi notunun önümüzdeki 3 ay içerisinde düşürülmesi olasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü bildirdi. S&P yaptığı açıklamada, borçlanma tavanının artırılması veuzun vadeli bir açık azaltım planı konusundaki tartışmalara ilişkin 3 olası sonuç gördüğünü belirterek, bu senaryolardan ilkinin borçlanmatavanının uzun vadeli bir borç azaltım çözümü ile birlikte artırılması,borçlanma tavanının uzun vadeli bir çözüm olmadan artırılması ve borçlanma tavanının 2 Ağustos tarihine kadar artırılamaması olduğunu vurguladı. ABD'nin bir temerrütten kaçınacağına hala inanmaya devam ettiğini belirten S&P, en kötü senaryonun tavanın artırılmaması olacağını belirterek, bunun global finansal piyasaları yıkacağını ve ABD ekonomisinin büyük olasılıkla tekrar resesyona sokacağına işaret etti. Bu olasılık nedeniyle FED'in yeni bir tur tahvil alımı başlatması potansiyeli gördüğünü ifade eden S&P, borç geri ödemelerinin yapılamamasının hisse senedi piyasaları ve Dolar'a zarar verirken, faiz oranlarında sıçramaya yol açacağını da belirtti.AŞAĞISINI İYİ OKUYUN,BORSALAR NEDEN DÜŞÜYOR??ACABA ABD (eger varsa)DÜNYA BORSALARINDAKİ YATIRIMLARIN DANMI CIKIYOR?? S&P, ABD'nin 15 Ağustos'ta yapacağı 62 milyar Dolar faiz ödemesini kaçırması halinde ABD'nin notunu 'tercihli temerrüt' seviyesine koyacağını vurguladı