E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda müthiş hafta---

Piyasalarda müthiş hafta

Piyasalarda müthiş hafta
28 Temmuz 2013 - 16:26 borsagundem.com

Hangi veriler açıklanacak? Kötüleşme beklenen üretim hangisi? Büyük sürpriz kimden gelecek? Para birimleri ne yapacak? İşte uzman analistlerin yanıtı

Döviz Destek by A1 analistleri yeni haftayı mercek altına aldı. İşte müthiş haftanın (29 Temmuz – 2 Ağustos) özeti…
Veriler açısından çok boş bir hafta olmasa da dolu dolu diye nitelendiremeyeceğimiz bir haftayı geride bıraktık. Bu hafta ise tam olarak böyle bir hafta bizleri bekliyor.
ABD, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları’nın faiz kararlarının yanında haftanın en önemli gelişmesi olarak Cuma 15.30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verileri bulunuyor. Bizim de Döviz Destek olarak değerlendirmekte en başarılı olduğumuz verilerin başında geldiklerini düşünürsek Döviz Destek platformunda olanların bu haftayı niye sabırsızlıkla beklediğini düşünmek güç olmaz.
Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;
*Pazartesi:
Gece 02.50’de Japonya perakende satışlar verisi dışında Asya seansı sakin. Avrupa’da ise 11.30 İngiltere kredi ve para arzı verileri dışında önemli veri yok. ABD’den ise 17.00’da beklemede olan konut satışları verisi açıklanacak.
Tüm bu verilerde önceki aya göre iyileşmeler beklenirken verilerin para birimleri üzerindeki etkileri oldukça sınırlı olacaktır.
*Salı:
02.30-02.50 arası açıklanacak Japonya hane halkı harcamaları, işsizlik oranı ve sanayi üretimi verilerinde bir tek sanayi üretiminde önceki aya göre kötüleşme bekleniyor. Ama önceki ay da %1.9’luk artış olduğu için düşüş bir dereceye kadar normal karşılanabilir.
 Avustralya Merkez Bankası Başkanı Stevens’in 06.05’deki konuşması öncesi 04.30’da AUD için önem taşıyan inşaat onayları verisi açıklanacak. Geçtiğimiz ay %1.1 düşen izinlerin bu ay %2.2 artması bekleniyor. Tüm AUD paritelerini etkileyecek bir veri.
 Euro için 10.00’daki İspanya 2. çeyrek büyümesi ile beraber açıklama zamanı belirsiz olan Almanya tüfe verileri bir miktar hareket getirecektir ama özellikle İspanya verisinde -%0.1 olan beklentinin haricinde bir rakam büyük sürpriz olur. Almanya tüketici fiyat endeksinde ise önceki aya göre %0.3 artış beklentisi var.
 16.00’da geçtiğimiz hata başlayan ABD konut verileri serisinin sonuncusu, Case-Shiller konut fiyat endeksi açıklanacak. Yükseliş trendinin %12.1’den %12.4’e artışla devam etmesi bekleniyor.
 Geçtiğimiz hafta Michigan tüketici güven endeksi son yılların en yüksek seviyesinde açıklanmıştı, bu hafta 17.00’da açıklanacak CB tüketici güven endeksinde ise 81.4’ten 81.1’e düşüş bekleniyor. USD için çok hareket getirmelerini beklemediğimiz veriler diyebiliriz, bunun sebebi ise piyasanın Çarşamba’dan itibaren başlayacak müthiş veri akışına yoğunlaşacak olması.
*Çarşamba:
 09.00 Almanya perakende satışlar, 09.45 Fransa tüketici harcamaları verileri ile Euro Bölgesi’nin en büyük 2 ekonomisindeki iç talebi göreceğiz. Geçtiğimiz ay yaşanan güçlü artışlardan sonra iki ülkeden de %0.1 artış bekleniyor bu sefer. Beklentilerden ayrışma EUR üzerinde etkili olacaktır.
 Euro verileri sonrasında da devam edecek, 10.55’de açıklanacak Almanya işsizlik değişiminde geçtiğimiz aya göre bin kişilik ufak bir düşüş bekleniyor, 12.00’da ise %12.2 olan rekordan geçtiğimiz ay %12.1’e düşen Euro Bölgesi işsizlik oranının tekrar %12.2 açıklanacağı tahmin ediliyor. Euro Bölgesi tüketici fiyat endeksinde ise geçtiğimiz ayın rakamı olan %1.6’ya değişiklik beklenmiyor.
 15.15’te haftanın ilk önemli ABD verisi olan ADP özel sektör istihdam değişimi verisi ile birlikte piyasada da ciddi bir hareketlilik başlayacak. Cuma günkü istihdam verileri öncesi fikir verecek bu veri için beklentiler geçtiğimiz ay ile benzer: 180 bin.
15.30’da bu sefer korku ile beklenen ABD ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. İlk çeyrekte yıllık %1.8 hızda büyüyen ABD için 2. çeyrek beklentisi %1.1 ama birçok kurumun %0.5-0.8 civarı bir rakam beklediğini de düşünürsek riskler kesinlikle aşağı yönlü.
FED’in Eylül ayında atacağı adım hakkında fikir verecek her veri piyasayı müthiş etkiliyor son haftalarda, yine öyle olacağını düşünürsek veriler ile beraber Döviz Destek platformunda pek çok sinyal fırsatının geleceğini düşünebiliriz şimdiden.
21.00’da ABD Merkez Bankası’nın para politikası kararı açıklanacak. Faizlerde bir değişkilik olmayacak ama bir sonraki toplantı için gelecek ip uçları piyasada fırtınalar koparır. Döviz Destek platformu her zamanki gibi bu sırada üyelerinin yanında olacak ve yayınına devam edecek.
*Perşembe:
Her ayın ilk günü olduğu gibi Çin 04.00’da resmi imalat pmi rakamını açıklayacak. 50.1’den 49.8’e düşüş beklentisi var ama HSBC imalat pmi verisinden sonra piyasa artık 49.5 altında olmadığı sürece veriyi çok negatif karşılamayacaktır diyebiliriz. Forex açısından tabii ki AUD ve NZD bu veriden en çok etkilenecek para birimleri olacak. Asya piyasaları ve global risk iştahı için de veri oldukça önemli…
10.15’te İspanya, 10.45’te İtalya, 11.30’da ise İngiltere imalat pmi verileri açıklanıyor. İspanya için uzun aylar sonra ilk defa 50 üzeri bir rakam beklentisi varken İtalya’da da 49.8’e yükseliş bekleniyor. İngiltere için de görünüm farklı değil. 52.5’ten 52.8’e yükseliş olacağı tahmin ediliyor.
14.00’da açıklanacak İngiltere Merkez Bankası faiz kararında ne faizlerde ne de varlık alım programında değişiklik bekleniyor ama ileriye yönelik faiz beklentisi yönlendirmesinde merkez bankası yeni bir adım atabilir. GBP açısından her halükarda ciddi hareket gözlemleyeceğimiz kesin.
14.45’te faiz kararı sırası bu kez Avrupa Merkez Bankası’nda ama herhangi bir değişiklik beklenmiyor. 15.30’da Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması EUR açısından esas önemli kısım olacak her ay olduğu gibi.
17.00’da imalat pmi sırası ABD’ye gelecek 50.9’dan 52.1’e yükseliş beklentisi bulunuyor. ALTIN, USDJPY, EURUSD vs… veri ile ertesi gün gelecek istihdam verileri öncesi bir kez daha dalgalanacaklar oluşacak beklentilere göre. Endeksin istihdam bileşeni bu anlamda oldukça önemli.
Cuma:
Gece Avustralya üretici fiyat endeksi gündüz ise İspanya işsizlik değişimi ve İngiltere inşaat pmi verileri var ama piyasa dikkatini tamamen ABD’den gelecek verilere çevirmiş olacağı için verilere tepki de sınırlı kalacaktır.
15.30’da ABD’den gelecek istihdam verilerinde işsizlik oranının %7.6’dan %7.5’e düşmesi beklenirken tarım dışı istihdamın da 180 bin artması bekleniyor.
Aynı anda ABD’den kişisel harcamalar ve kazançlar ile kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi gibi ek veriler de geleceği için piyasada bol dalgalanma görmemiz kaçınılmaz duruyor. ALTIN, EURUSD, USDJPY, AUDUSD vs. gibi paritelerde işlem fırsatları gelecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)