E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasalarda Suudi Arabistan gerginliği var---

Piyasalarda Suudi Arabistan gerginliği var

Piyasalarda Suudi Arabistan gerginliği var
06 Kasım 2017 - 09:20 borsagundem.com

Suudi Arabistan'da veliaht prensin yolsuzluk iddiasıyla prensleri gözaltına alması ile birlikte petrol güç kazandı

Asya borsaları haftanın ilk gününde bulunduğu 10 yılın zirve seviyelerinden gerilerken dolar güçlü seyrini koruyor. Petrol fiyatları ise Suudi Arabistan veliaht prensinin yolsuzluk iddiasıyla bir dizi prens ve bakanı tutuklayarak gücünü artırmasının ardından iki yıldan uzun bir sürenin zirvesine yükseldi. Suudi Arabistan'da kraliyet ailesi üyeleri, bakanlar ve milyarder yatırımcı Alwaleed bin Talal'ın bulunduğu bir dizi işadamı yolsuzluk gerekçesiyle tutuklandı. Dolar, Fed'in gelecek ay faizleri artıracağı ve para politikasını 2018'de daha da sıkılaştıracağı beklentilerini destekleyen ABD makro verilerinin ardından yen karşısında sekiz ayın zirvesini gördü. Dolar endeksi ise dört ayın zirvesine yakın seviyelerde bulunuyor. Piyasalar ise kısa vadede Trump'ın Asya gezisindeki gelişmelerden yön bulacak. Trump Asya gezisinin ikinci gününde Kuzey Kore hakkında sert ifadeler kullanarak ülkesi ve müttefiklerinin özgürlüğü savunmaya hazır olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Trump, gezi kapsamında Çinli lider Xi Jinping ile görüşmeden önce Japonya ve Güney Kore ile ortak bir cephe oluşturmak istiyor. Trump 12 günlük gezisi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi de planlıyor. Yatırımcılar Trump'ın devlet liderleriyle görüşmelerini yakından takip ederken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları endeksi Cuma günü gördüğü Kasım 2007'den beri en yüksek seviye olan 557.9'dan yüzde 0.7 geriledi. Endeks daha sonra kapılarını yüzde 0.4'e azalttı.

DÖVİZ

Dolar, ABD'de para politikası sıkılaşırken Japonya'da gevşek kalmaya devam edeceği beklentilerinden destek bularak yen karşısında yaklaşık sekiz ayın zirvesine yükseldi. Dolar, 114.735 yene kadar yükselerek Mart ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra kazanımlarını kısmen geri verdi. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki performansını izleyen endeks 27 Ekim'de gördüğü 95.150 zirvesine yakın bir seviye olan 94.919'da bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününe Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyelere çıkarak başlarken, Suudi Arabistan'da onlarca prens, bakan, eski bakan ve işadamı yolsuzluk gerekçesiyle tutuklandı. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.6 yükselişle 62.44 dolara kadar çıkarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi görürken, bu yıl Haziran ayında gördüğü en düşük seviyelere kıyasla yüzde 40 prim yaptı. Analistler Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman'ın iktidarını güçlendiren tutuklamalar sonrasında ülkenin petrol politikasında değişiklik beklemiyorlar. Bin Salman'ın daha önce açıkladığı ekonomik reformlar arasında devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun gelecek yıl borsaya açılması da bulunuyor. Yüksek petrol fiyatlarının halka arz öncesinde şirketin çekiciliğini artıracağı düşünülüyor.

ALTIN

Altın fiyatları Cuma günü Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı beklentisiyle gerilediği bir haftanın en düşük seviyesine yakın düzeyde yatay seyrediyor. Spot altının ons fiyatı Cuma günü 1,265.16 dolara kadar geriledikten sonra bugün 1,269.11 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)