E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda tedirginlik hakim!---

Piyasalarda tedirginlik hakim!

Piyasalarda tedirginlik hakim!
10 Ekim 2013 - 09:21 borsagundem.com

Küresel piyasalarda ABD'nin "kepenk kapatması" ve parasal genişlemeye yönelik belirsizlikler tedirginlik yaratıyor...

Küresel piyasalarda ABD'nin "kepenk kapatması", yaklaşan borç tavanı sorunu ve parasal genişlemeye yönelik belirsizlikler tedirginlik yaratmaya devam ederken, ABD Başkanı Barack Obama'nın Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için Janet Yellen'ı aday göstermesi moral verdi.
ABD'de dün açıklanan Fed 17-18 Eylül toplantı tutanaklarında bankanın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının hızında değişiklik yapmama kararının "kılpayı" alındığı görüldü. Fed'in son toplantısında tahvil alımlarında azaltmaya gitmesi beklenirken, devam kararı çıkmıştı. Tutanaklara göre, toplantıda banka üyelerinin neredeyse tamamı, tahvil alımlarının hızını azaltmadan önce ekonomik gidişata dair daha fazla veri görmeleri gerektiği düşüncesini dile getirdi. Toplantıda FED üyelerinin 1'i hariç tamamı, bankanın, ekonomideki ılımlı gelişmenin sürdürülebilir olabildiğine dair daha fazla kanıt görmesi gerektiği görüşünü savundu. Bunun yanında, tutanaklarda, birçok üyenin işsizlik oranlarının hala yüksek kalmasına, enflasyonun da komitenin uzun vadeli hedefinin altında seyretmesine ve Washington'daki bütçe çıkmazının olası etkilerine dikkati çektiği ve bu nedenle varlık alımlarında azaltılmaya gidilmesine sıcak bakmadığı görüldü. Analistler toplantının gerçekleştiği günden bu yana ABD'de Hükümetin "kepenk kapattığını" ve borç tavanı sorununun henüz çözülemediğini, dolayısıyla piyasaya etkilerinin sınırlı olmasını beklediklerini kaydetti.
Dün ayrıca beklendiği gibi Başkan Obama, Fed Başkanlığına, bankanın şu anki başkan yardımcısı Janet Yellen'i aday gösterdi. Adaylığı Senatonun onaylaması halinde bankanın ilk kadın yöneticisi olacak Yellen'in Fed politikalarında Bernanke ile  aynı yolu izlemesi bekleniyor. Piyasa dostu olarak tanımlanan Yellen'ın Başkan olmasının küresel piyasalarda pozitif algılandığını belirten analistler, Hükümetin "kepenk kapatması" ve yaklaşan borç tavanı risklerinin daha çok politik olduğunu belirterek, bu konularda çözüm sağlanamamasının piyasa tarafında fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydediyor.
New York Borsasında Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,18 oranında yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,03 değer kazandı. Nasdaq Bileşik endeksi ise günü yüzde 0,46 oranında düşüşle tamamladı. Avrupa tarafında ise açıklanan sanayi üretimi verilerinin ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,46 oranında gerilerken, bugün Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararını açıklayacağı İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 oranında düşüş kaydetti.
Borsa İstanbul’da dün ilk seansta, Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program'ın (OVP) karlılıkları negatif etkileyeceği algısıyla banka hisselerinde güçlü satışlar etkili olurken, ikinci seansta satışların azaldığı ve tepki alımlarının güçlendiği görüldü. Dün ikinci seansta izlenen pozitif havanın bugün açılışa yansıyabileceğine dikkati çeken analistler, buna karşılık BIST 100 endeksinin 75.000 puanın üzerine atamaması durumunda satış baskılarının kademeli olarak devam edebileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.45 Fransa, ağustos ayı sanayi üretimi
10.00 Türkiye, TÜİK finansal yatırım araçlarının reel getirileri
11.00 İtalya, ağustos ayı sanayi üretimi
14.00 İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)