E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda tehlikeli ‘borç balonu’ sinyali---

Piyasalarda tehlikeli ‘borç balonu’ sinyali

Piyasalarda tehlikeli ‘borç balonu’ sinyali
31 Temmuz 2024 - 13:56 borsagundem.com

ABD’de piyasalar, 'bulaşıcı' olabilecek kayıplarla tehlikeli bir borç balonunun sinyallerini veriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomist Dambisa Moyo, “Borsa, finans sektöründe yayılma riski olan kayıplarla en zararlı borç balonu türlerinden birine ev sahipliği yapıyor olabilir” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de borsalar aşırı değerli bir konuma gelmiş durumda. Finans piyasalarında ortaya çıkan ‘borç balonu’ işaretlerinin ise borsaları kötü etkilemesinden endişe ediliyor.

Yeni borsa balonu ihtimali

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Project Syndicate için yakın zamanda yazdığı bir köşe yazısında ekonomist ve Versaca Investments'ın mevcut müdürü Dambisa Moyo, borsa piyasasının aşırı değerli hale geldiğine dair artan korkulara işaret ediyor ve “Wall Street'in yapay zekaya olan hevesi, bu yıl dev sermayeli teknoloji hisseleri için muazzam kazançlar elde etti ve üç endeksin de yeni rekorlara ulaşmasını sağladı. Finans piyasalarında ortaya çıkan balonların belirtileri ise açıkça görülüyor. Bu tür eğilimler kesinlikle yeni borsa balonları konusunda endişeleri haklı çıkarıyor” diyor.

Moyo şöyle devam ediyor. “Ancak daha da endişe verici olanı, ABD'nin aşırı borçlanmış ve ‘verimsiz’ varlıklar tarafından körüklenen en sorunlu balon türlerinden birini görebileceği. Bu varlıklar, doğrudan yatırımcılara daha fazla zarar veren üretken varlıklardan veya nakit veya öz sermaye ile finanse edilen varlıklardan daha fazla ekonomiye zarar veriyor. Bu tür balonların en iyi örneği, aşırı konut arzı ve riskli kredi uygulamalarının çarpıştığı ve konut fiyatlarının üçte bir oranında düşmesine neden olduğu subprime ipotek krizidir.”

Gölge bankacılık sektörü

Çoğu ekonomist, bankacılık sektöründeki daha sıkı kredi standartları sayesinde bugün böyle bir senaryonun gerçekleşeceğini düşünmüyor. Ancak Moyo, aşırı borçlanmış ve verimsiz görünen birçok şirketin, borç alma konusunda çok az düzenleyici denetimin olduğu gölge bankacılık sektöründe finanse edildiğinin altını çiziyor.

En borçlu ve kârsız şirketlerin bazılarında sıkıntı şimdiden artmış durumda. S&P Global verilerine göre, şirket iflasları pandemiden bu yana en hızlı şekilde yükseliyor ve iflas başvurularının Haziran ayında 346'ya yükseldiği ifade ediyor.

Bulaşıcı olabilir

Moyo, sorunlu şirketlerden kaynaklanan kayıpların piyasanın diğer alanlarını da kirletme riski taşıdığının altını çiziyor ve şöyle diyor: “Biriktirdiği tasarrufları kullanan birinin uğradığı bir kaybın daha geniş ekonomi üzerinde sınırlı bir etkisi olacak olsa da, özellikle yüksek kaldıraçla ödünç alınan parayla yaşanan kayıplar bulaşıcı olabilir. Birçok yatırımın altında yatan sermaye kaynakları ve biçimleri konusunda düşük görünürlüğe sahip bir sistem risklidir. Finansal krizden kaçınmak için verimsiz, kaldıraçlı varlıkların daha fazla incelenmesi çok önemlidir” diyor.

Diğer Wall Street uzmanları da, özellikle piyasadaki değerlemelerin aşırı yüksekliği göz önüne alındığında, hisse senetleri ve artan şirket borcu konusunda endişelerini dile getiriyor. Tarihsel veriler, hisse senetlerinin şimdiye kadarki en aşırı değerlenmiş seviyede seyrettiğini söylüyor ve bu seviyenin 1929'daki seviyeleri bile aşmış durumda olduğunu gözleniyor.

Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?

 

ABD’de borç krizi, faiz oranlarını yüzde 7 seviyesine çıkarabilirABD’de borç krizi, faiz oranlarını yüzde 7 seviyesine çıkarabilir

 

Küresel borç krizi yaklaşıyor mu?Küresel borç krizi yaklaşıyor mu?

 

Paul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyorPaul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor

 

Piyasa balonlarının 4 farklı versiyonuPiyasa balonlarının 4 farklı versiyonu

 

Ünlü yatırımcıdan borsada 'tarihi balon' uyarısıÜnlü yatırımcıdan borsada 'tarihi balon' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)