E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaları bu hafta neler bekliyor?---

Piyasaları bu hafta neler bekliyor?

Piyasaları bu hafta neler bekliyor?
03 Şubat 2014 - 06:47 borsagundem.com

Dalgalı geçen Ocak ayından sonra 2014’ün nasıl seyredeceğini bu haftaki veri akışları belli edecek

Piyasalar geride kalan Ocak ayında son yılların en kötü performanslarını sergiledi. ABD Merkez Bankası Fed’in resmen para musluklarını kısmaya başlamasıyla birlikte, Çin ekonomisinin yavaşlama işaretleri vermesi, gelişen piyasalardan büyük sermaye çıkışlarının yaşanmasına neden oldu. Ekonomistler, bu hafta ABD’den gelecek veriler ve Avrupa’daki Merkez Bankası toplantısının küresel ekonominin 2014’e nasıl başladığına dair net bir resim çizeceğine inanıyor.

UMUTLAR AZALDI

Uzmanlar, son üç yılda küresel ekonomide yaşanan ciddi durgunluğun ardından, 2014 yılının daha iyi geçmesini bekliyordu. Son dönemde gelişen piyasalarda yaşanan karmaşa umutların azalmasına neden oldu. MSCI Dünya Endeksi, yüzde 4 değer kaybıyla Ocak’ta Mayıs 2012’den bu yanaki en kötü performansına imza attı. Gelişmekte olan ülkelerin borsalarında da Ocak ayında yüzde 6,6 düşüş görüldü ve bu 2009 yılından bu yana görülen en kötü Ocak ayı olarak kabul ediliyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Investec’in Başekonomisti Philip Shaw, “Büyük ekonomilerin borsaları bu hafta gelişmekte olan ülkelerdeki hareketlerden etkilenmeye devam edecek. Hem kur hem de piyasa algısı olarak” diye konuştu.

GÜNDEM DE PMI’LAR VAR

Bu hafta dikkat edilecek verilerin başında dünya genelinde açıklanacak PMI endeksleri olacak. ABD ve Avrupa’dan gelecek PMI’larda büyüme bekleniyor ancak bütün dikkatler Çin’den gelecek veride olacak. Shaw, “Çin’den gelecek verileri piyasalardaki risk algısını belirleyecek” dedi. ABD VERİSİ DE ÖNEMLİ Bu hafta yakından takip edilecek bir diğer veri de ABD’den gelecek işsizlik verisi. Dünyanın en büyük ekonomisi Aralık ayında sadece 74 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayarak beklentilerin oldukça altında kalmıştı. Ekonomistler Ocak ayında ABD istihdamında artış bekliyor.

MERKEZ BANKALARI GÜNDEMDE

Bu hafta büyük ekonomilerin merkez bankalarının toplantıları da yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararlarını açıklayacakları toplantılar gerçekleştirecek. Nomura Bankası’nın ekonomistlerinden Nick Matthews, “AMB’nin para politikasında değişiklik görülebilir” dedi. İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz değişikliği beklenmiyor. Gelecek haftaysa Japonya Merkez Bankası’nın toplantısı takip edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)