E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaları neler bekliyor?---

Piyasaları neler bekliyor?

Piyasaları neler bekliyor?
01 Aralık 2014 - 07:27 borsagundem.com

Piyasalar bu hafta kritik soruların cevaplarını arayacak

Atlantik'in iki yakasında açıklanan veriler Avrupa sıkıntılara ve ABD’deki toparlanmaya mercek tutarken Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aylık toplantısı öncesinde zihinler euro bölgesindeki parasal genişleme üzerindeki tartışmalara odaklanacak. 

Avrupa ve ABD satın alma yöneticisi (PMI) endeksleri, ABD aylık istihdam verileri ve ECB’nin güncellenmiş tahminleri, her iki bölgenin göreli sağlığını değerlendirmek için ipuçları sağlayacak.

Cuma günü Euro bölgesinden gelen veriler 18 ülkenin yer aldığı blokta enflasyonun beş yılın en düşük seviyesine olduğunu gösterdikten sonra ECB’nin tüketici enflasyonu ve büyüme tahminleri daha çok merak edilir hale geldi.

Piyasaların özellikle dikkat kesileceği konuların ECB içinde parasal genişleme üzerine yapılacak tartışmalar ve "aşırı düşük" enflasyon kaldırmak için harekete geçeceklerini söyleyen ECB Başkanı Mario Draghi'nin Perşembe günü yaptığı aylık basın toplantısındaki yorumları olacağı kaydedildi.

ECB’nin gösterge oranlarını değiştirmeyerek devlet tahvili satın alma hamlesini gelecek yıla bırakması bekleniyor.

ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio geçtiğimiz hafta parasal genişlemeye ilişkin en erken kararın 2015’in ilk çeyreğinde gelebileceğini söyledi. Buna yanıt olarak Alman Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ezeli şahin Jens Weidmann devlet tahvili satın almak için para basmak konusunda "yasal sınırlar" olduğunu söyledi. 

Fransız bankası Credit Agricole yayımladığı bir notta; "ECB'nin iletişimi bu yıl her zaman kristal berraklığında olmadı ancak genel olarak yönetim kurulundaki iç gerilimlere rağmen daha güvercinimsi bir duruşa doğru taşındı" dedi. Banka ayrıca 4 Aralık toplantısında parasal genişlemeye dair bir duyuru beklemediklerini ancak daha geniş varlık alımları için koşullu da olsa daha ciddi bir açıklama olabileceğini ekledi.

İSTİHDAM 

Cuma günü açıklanacak ABD aylık istihdam rakamları ABD'deki en önemli veriler olacak. Reuters anketine göre tarım dışı istihdamın Kasım ayında 228 bin civarında artış göstermesi bekleniyor.

Ekim ayında altı yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı, küresel talebin yavaşlaması karşısında ABD ekonomisinin dayanıklılığını vurgulayan bir işaret olarak yorumlandı. Ücret artışında gelişme olmasa da veriler toplamından FED’in faiz oranlarını yükseltmesi için çok acele etmesi gerekmediği sonucu çıkarıldı. 

İNGİLTERE

Reuters tarafından analistler arasında yapılan ankette oybirliği ile çıkan beklentiye göre Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz oranlarını yüzde 0,5 ile rekor düşük seviyede tutacak. Maliye Bakanı George Osborne parlamentoda sonbahar bütçe güncellemesini sunacak.

Düşük enflasyon, ödemelerdeki zayıf büyüme ve zayıf euro bölgesi ekonomisi nedeniyle İngiltere’de faiz oranlarındaki ilk artışın daha önce düşünülenden altı ay sonra, 2015 yılının üçüncü çeyreğinde gelmesi bekleniyor. 

Nihai satın alma yöneticileri endeksleri tahminleri Euro bölgesi için beklenenden daha düşük geldi. Yeni siparişler bir yıldan daha uzun zaman sonra ilk kez düştü.

Genişleme hızı tarihsel standartlara göre güçlü kalmasına rağmen ABD PMI hizmetler büyümesinde üst üste beşinci ayda yavaşlama gösterdi.

ÇİN

Reuters anketine göre Çin'de resmi imalat PMI endeksinin zayıflayan talep düşüş göstermesi tahmin ediliyor. 

Bir merkez bankası danışmanının Salı günü yaptığı açıklamaya göre Çin Merkez Bankası daha fazla faiz indirimi veya parasal genişleme kararı öncesi dördüncü çeyrek ekonomik verileri açıklanana kadar bekleyecek ve ABD ve Japon para politikası izleyecek.

PETROL

OPEC’in küresel arzdaki fazlalığa rağmen geçen hafta ham petrol üretiminde kesinti kararı almaması sonrasında düşen petrol fiyatları da piyasalarda haftanın başka bir odak noktası olacak.

Uzmanlar tarafından Avrupa'daki düşük enflasyona bağlı endişelerin yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüş birçok üretici ülkenin ekonomisine olduğu kadar para ve finans piyasalarına da zarar verdiği kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)