E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların ana sorunu Trump---

Piyasaların ana sorunu Trump

Piyasaların ana sorunu Trump
08 Mart 2018 - 09:28 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşlarını başlatacak adımlar atması küresel hisse piyasalarını olumsuz etkiliyor

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyuma gümrük vergileri getirmeyi planladığı bir ortamda küresel ticaret savaşları yaşanacağına ilişkin endişelerin başlıca ortaklarının bu uygulamadan muaf tutulacağı sinyalleriyle azalmasından destek buldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.8 yükseldi. S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 1 düşüş kaydettikten sonra teknoloji hisselerinin desteğiyle sadece yüzde 0.05 düşüşle 2,726.8 ile kapandı. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders'ın Trump'ın çelik ve alüminyuma getirmeyi planladığı ağır gümrük vergilerinden Kanada ve Meksika ve bazı ülkelerin muaf tutulabileceğini belirtmesiyle Wall Street kayıplarını toparladı. Bu açıklama Trump'ın ekonomi başdanışmanı Gary Cohn'un dün görevden ayrılmasının Trump yönetiminin daha korumacı politikalara yöneleceğine ilişkin endişeleri azalttı. Trump'ın bu vergileri devreye almak için bugün halka açıklama yapması bekleniyor ancak bir Beyaz Saray yetkilisine göre, belgelerin yasal süreçle açıklığa kavuşturulması gerektiği için bu açıklama yarın da yapılabilir.

DÖVİZ

Dolar istihdam piyasası verisinin yüksek gelmesi ve Beyaz Saray'ın Kanada, Meksika ve diğer ülkelerin ABD Başkanı Donald Trump'ın getirmeyi planladığı çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinden muaf tutulabileceğini belirtmesiyle toparlandı. Euro günün ilerleyen saatlerinde yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde temkinli seyir izliyor. ECB'nin şimdilik para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak geleceğe yönelik ipuçları sağlayabilir. Dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi başdanışmanı Gary Cohn'un dün görevden ayrılmasıyla sert şekilde gerilemişti. Cohn'un görevden ayrılmasıyla birlikte korumacı ekonomi politikaları yanlıları Beyaz Saray'da üstünlüğü ele geçirmiş görünüyor. Beyaz Saray yetkilisi, Trump'ın Kanada ve Meksika'nın, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik planlanan gümrük vergilerinden 30 gün muaf tutulmasını teklif etmeyi planladığını ve bu planın Beyaz Saray yetkilisi Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasını (NAFTA) değiştirmeye yönelik müzakerelerdeki ilerlemelere bağlı olarak uzatılabileceğini söyledi. Dolar endeksi 89.407 ile iki haftanın dip seviyesinden yükseldikten sonra 89.585 ile yatay seyrediyor. Ayrıca dikkatler ECB'nin TSİ 1545'te açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

PETROL

Petrol fiyatları dün rekor seviyedeki ABD ham petrol üretimi ve artan stokların etkisiyle geriledikten sonra bugün yüksek talebin desteğiyle yatay seyrediyor. Brent ham petrol fiyatı yüzde 0.2 artışla varil başına 64.46 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları yatay seyrederken, yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma getirmeyi planladığı gümrük vergilerine ilişkin daha fazla detay, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikası toplantısını ve ABD istihdam verisini bekliyorlar. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,327.48 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)