E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların gözü Fed'de---

Piyasaların gözü Fed'de

Piyasaların gözü Fed'de
16 Aralık 2013 - 08:55 borsagundem.com

Piyasalar Fed'den gelecek habere göre hareket edecek

2013 yılının son FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısıbu hafta 17-18 Aralık tarihlerinde yapılacak ve küresel piyasaların gözü kulağıtamamen bu toplantıda ve komiteden gelecek kararda..
Son gelen ekonomik verilerin FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltımını destekleyici bir tablo oluşturması ile geride bıraktığımız hafta yeniden FED endişelerine dönülmesi ile piyasalar yılıkapatma davranışlarını belirlemek üzere ayın 18’ini bekliyor ki bir miktar tedirginlik ve temkinlilik çoktan yerleşmeye başladı bile..
Geri bıraktığımız haftada FED endişelerinin özellikle bir ekonomik canlılık kriteri olan ABD perakende satışlar verisi ile artmaya devam etmesi sonucu ABD 10 yıllıkları yeniden %2,90 sınırına dayanırken bu gelişen ülkelerle beraber bizi de baskılamış, DolarTL 2,0450 direncini zorlarken gösterge tahvil ve BIST endekslerinde de satış baskısı artmaya başlamıştı.
Perşembe günü 73.000 desteği altına sarkan ancak Cuma günü özellikle 2.seansta 2,04’ün altına sarkan DolarTL ve %9’un altına sarkan gösterge tahvil faizinin de desteğiyle tepki alımları ile toparlanan BIST100, Cuma yani haftanın son işlem gününde ise toparlanarak günü 74.000 üzerinde tamamlamayı başarmıştı. Bu kapanış teknik anlamda olumlu bir tablo çizdi ancak burada esas soru şu; bu hafta teknik haftası olacak mı?
Görünen o ki FED toplantısında tapering kararı gelip gelmeyeceği yeni beklentileri şekillendireceği için karara dek endeks 72.000-74.000 bandında daha sıkışık bir hareket izleyebilir ve FED kararı ile yön belirlemeyi seçebilir, zaten son günlerde hareket bandı giderek sıkıştığından bir kırılma ihtimalinden zaten önceki bültenlerde de bahsetmiştik, karar sonrası kırılmanın yönüne doğru hareket hızlanabilir.
Bugün daha önce açıklandığı üzere TCMB ek parasal sıkılaştırma uygulayacak, küresel ajandada ise ABD ve Avrupa’da öncü imalat PMI verilerini, deflasyon spekülasyonları hala süren Euro Bölgesi’nde TÜFE’yi ve ABD’de sanayi üretimini izleyeceğiz, FED öncesi ABD verilerine hassasiyetin artabileceğini hatırlatalım.
Haftanın geri kalanında ise ilk olarak Salı günü TCMB faiz kararı açıklanacak ki herhangi bir faiz aksiyonu beklemiyoruz, zaten TCMB Başkanı Başçı da geçen hafta Gaziantep’te yaptığı sunumda bu yönde mesajlar vermişti, yine aynı gün ABD’de TÜFE, Çarşamba günü de FED FOMC kararı (TSİ21.00) ve Başkan Bernanke’nin son FOMC sonrası basın açıklaması (TSİ 21.30) izleniyor olacak. Haftanın kalanında ise gündemdeki önemli notlar arasında Japonya Merkez Bankası faiz kararı, ABD’de 3.çeyrek büyüme final verisi ve Euro bölgesinde tüketici güveni verisi olacak.
Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)