E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasanın gözü Suriye geriliminde---

Piyasanın gözü Suriye geriliminde

Piyasanın gözü Suriye geriliminde
16 Şubat 2016 - 13:43 borsagundem.com

Meksa Yatırım gün ortası raporunda, piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi.

Global piyasalar güne olumlu bir havada başladı. Bu havayı yaratan iki önemli unsur bulunmaktaydı. Birisi Çin'de yeni kredilerin rekor seviyeye yükselmesiydi. Bilindiği gibi Çin ekonomisinde büyüme sert bir şekilde gerileyerek %7 seviyesinin de altına inmiş durumda. 
Dolayısıyla küresel ölçekte Çin ekonomisine yönelik algının bozulması volatilitenin artmasına neden olmakta. Bugün açıklanan veri bu noktada olumlu olarak algılanabilir. Sonuçta bankaların kullandırdığı kredilerin artması iç talebin canlanması olarak nitelendiriliyor. Pozitif datanın etkisi ile Çin borası günü %3 seviyesinin üzerinde değer kazanımı ile kapattı. 
Piyasalarda oluşan pozitif havanın bir diğer nedeni ise petrol fiyatlarına yönelik Katar'da Suudi Arabistan ve Rusya'nın gerçekleştireceği toplantıydı. Piyasada üretim kesintisine yönelik kararın çıkabileceği şeklinde algının oluşması piyasalarda pozitif havayı destekledi. Fakat bu toplantıda alınan kararların ardında petrol fiyatlarının gün içerisinde kazançlarını geri verdiğini gördük. 
Toplantı sonrası yapılan açıklamaları yorumlamak gerekirse  öncelikle 4 ülkenin petrol üretimini 11 Ocak tarihinde gerçekleştirilen üretim miktarında sabit tutma kararı aldığını görmekteyiz. Bu dört ülkenin ise Venezuela, Katar, Suudi Arabistan ve Rusya olduğunu belirtelim. Yalnız bu kararın OPEC ve OPEC dışı ülkelere teklif olarak götürüleceği ve diğer ülkelerin bu anlaşmayı kabul etmesi durumunda anlaşmanın geçerli olacağını önemle belirtelim. Dolayısıyla gözler bu noktada İran'a dönmüş durumda. Yarın Tahran'da İran ve Irak petrol bakanları ile bu anlaşma hakkında toplantı gerçekleştirileceği belirtildi. İran'ın batı yaptırımlarının kalkmasının ardından pazar payını geri almak için petrol üretimini artırdığını biliyoruz.  
Dolayısıyla üretimi Ocak seviyesinde sabit tutmayı kabul etme olasılığının bir hayli düşük olduğunu vurgulayalım. Zaten bu algı eşliğinde ABD ham petrol fiyatlarının vadeli piyasada 31.40 seviyelerinden 29.50 seviyelerine kadar gerileme kaydettiğini gözlemledik. Petrol fiyatları ile ilgili yapılacak açıklamaların volatilitede artışa neden olmaya devam etmesi beklenebilir.
Yurt içerisinde ise Dışişleri'nden bir yetkili Suriye'ye kara harekâtı olasılığını koalisyon ile görüştüklerini ve tek taraflı bir operasyon istemedikleri söylemesi bir hayli dikkat çekiciydi. Yani kara harekâtına yönelik seçeneklerin masada olmaya devam ettiğini görmekteyiz. Önümüzdeki günlerde bu olasılığın TL bazlı varlıklar üzerinde satış baskısı yaratma ihtimali bir hayli yüksek olacaktır. 
BİST100 endeksini teknik olarak değerlendirecek olursak Global piyasalarda görülen pozitif havanın etkisi ile BİST100'de de yükseliş hareketinin oluştuğunu ve 71.500 seviyesinin üzerinin test edildiğini gözlemledik. Yalnız bu seviyelerde kalıcılığın sağlanamaması sonucu 71.000 desteğine kadar gerileme oluştu. Saatlik grafikleri baz alırsak 21 periyotluk üssel ortalamanın 71.000 desteğinden geçmesi teknik olarak bu seviyenin önemini ortaya koyuyor. 
Şayet bu seviye aşağı yönde geçilebilirse gün içerisinde satış baskısı sertleşebilir ve 70.600 ile 69.900 destekleri bir kere daha konumuna yerleşebilir.
Yukarı yönde hareketlerin oluşması için 71.500 - 72.000 seviyelerinde kalıcılığın sağlanması ve bu aralıkta güç toplama çalışmalarının görülmesi gerekiyor. Bu yönde bir fiyatlama meydana  gelebilirse 72.000 direncinin aşılma ihtimali kuvvetlenecektir. Şayet 72.000 direncinin aşılması ile beraber 72.700 ve 73.000 seviyeleri kısa vadeli hedef olarak takip edilebilir. 
Meksa Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)