E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPortföyü çeşitlendirin, nakdiniz de olsun---

Portföyü çeşitlendirin, nakdiniz de olsun

Portföyü çeşitlendirin, nakdiniz de olsun
20 Temmuz 2015 - 11:51 borsagundem.com

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, yatırımcılara portföylerini çeşitlendirip riski dağıtmalarım öneriyor

Halk Yatırım, klasik hisse araştırmasının yerine, tüm yatırım ürünlerine makro bazlı bir yaklaşımla sektöründe farklılık yaratmaya çalışan bir aracı kurum kimliğiyle dikkat çekiyor. Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, bu bağlamda emtiadan dövize, hisseden diğer enstrümanlara kadar araştırma biriminde makro bazlı olduklarını dile getiriyor. Tokalı, bu sayede hissenin ya da başka bir enstrümanın çok iyi gitmediği bir dönemde, farklı bir enstrümana yönelerek bu kaybı kompanse etmeye özen gösterdiklerini belirtiyor. Borsa ile ilgili değerlendirmesinde BİST'i gelişen piyasalar düşünüldüğünde hala iskontolu bulan Tokalı, özellikle FED cephesinden gelecek haberlerin BİST'in yönünü belirleyeceğini söylüyor.

KOALİSYON FİYATLANDI

Mevcut fiyatlamalar düşünüldüğünde, gelinen seviyelerin aslında koalisyon hükümetinin fiyatlandığını ortaya çıkardığını dile getiren Banu Kıvcı Tokalı, bu bağlamda erken seçim yerine, koalisyon hükümetinin kurulmasının satın alındığını söylüyor. "Dolayısıyla koalisyon kurulduğu takdirde de borsadan artık çok fazla yukarı yönlü hareket beklememek gerekirken, senaryomuzun erken seçim üzerine olmadığını da söylememiz gerek" diyen Tokalı, bu noktada içsel dinamiklerden ziyade dışardaki dinamiklere vurgu yapıyor.
Halk Yatırım’a göre, kur istikrarının ya da BİST'in iyi performansının devam etmesiyle ilgili global likidite koşullannın biraz daha zorlaşacağı bir döneme girildi. Kurum bu noktada ise FED'in faiz artırımı konusunda çok hızlı davranmasa da normalleşme sürecini başlatabileceğini öngörüyor. Zira Çin ve Yunanistan'daki ciddi belirsizlik sürecinin FED'i 'güvercin' kalmaya ittiği görülmüştü. Banu Kıvcı Tokalı, bu noktada, FED'in bundan sonraki süreçte kendi içsel faktörlerini daha çok ön plana çıkarabileceğini söylüyor.

KREDİ NOTU DÜŞMEZ

Halk Yatırım'ın ana senaryosunda Türkiye'nin kredi notu indirimi bulunmazken, negatif sinyallerin de daha azaldığı yorumu yapılıyor. Şimdiye kadar seçimin belirsizlik yarattığını ve seçim sonrasındaysa koalisyonun aslında bir risk olmadığının görüldüğünü anlatan Banu Kıvcı Tokalı, şimdiyse özellikle yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği konusuna dikkat çekiyor. "Aslında Türkiye'ye baktığımızda gelişen piyasalar içinde olumlu ayrışan bir tarafta bulunuyor. Bunun yanında petrol fiyatlardaki düşük seyrin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu noktada yüksek kur yüzünden Türkiye düşük petrolden tam anlamıyla faydalanamadı" diyen Tokalı, bundan sonraki dönemde ise bu tarafın Türkiye için daha iyi olacağını ifade ediyor.
Bununla birlikte, Halk Yatırım'a göre, TL'nin daha çok değer kaybetmesi açısından bakıldığında, dolar/TL'de tepe seviyeler için daha öngörülebilir bantların oluştuğu belirtiliyor. Ancak doların uluslararası piyasalardaki değer kazancının ivmesi de önemli. Diğer taraftan kurum, 2,50'le-re sarkmayı destekleyebilecek global makro ortamın olasılığını düşük görürken, yıl sonu için Euro/dolarda beklentisini 1,05 olarak belirledi. 

GETİRİDE ENDEKSİ GEÇTİLER

Bir yıldan biraz daha fazla bir zamandır yürüttüğü model portföyünü Mayıs sonu itibariyle yüzde 22,2'lik getiriyle realize eden Halk Yatırım, mevcut durumda fiili olarak ve dinamik bir şekilde yönettiği 'HLY Portföyü'nü de açıklamış durumda. Banu Kıvcı Tokalı, bu noktada model portföylerinin hisse getirişinin yüzde 35 ile aynı dönemde BİST'in yüzde 21'lik getirişinin üzerinde, emtia tarafında yüzde 93, dövizde yüzde 22, sabit getiride ise yüzde 13'lük getiriler elde edildiğini belirtiyor. Kurumun yaklaşık bir buçuk aydır yönettiği HLY Portföy'ün yıllık getirişi ise yüzde 25'e işaret ediyor.
Halk Yatırım bu konjonktürde yüzde 30 döviz, yüzde 20 emtia, yüzde 20 hisse ve kalan yüzde 30 ise mevduat şeklinde bir portföy belirlemiş durumda. Portföy dağılımı ve yönetiminde, global makro fon yaklaşımıyla, makro ekonomik bakışın ön planda olduğunu belirten Tokalı, ana görüşlerini yansıtan stratejik yaklaşım ile piyasa tehdit ve fırsatlarını değerlendiren taktiksel yaklaşımı bir arada kullandıklarını ifade ediyor. "Geniş ürün yelpazesine dayalı, dinamik yönetim yine ön planda. Yatırım görüşleri oluşturulurken, temel, teknik ve kantitatif modellemeler gibi farklı alanlardan yararlanıyoruz. Bunun yanında yeniliklerimizden biri de hisse seçimine yönelik oluşturmakta olduğumuz skorlama modeli" diyen Tokalı, farklı skorlama kriterlerinin göz önüne alınarak her sektöre ait daha kapsamlı hisse önerileri oluşturmayı ve bunları yatırımcılara dinamik bir şekilde ulaştırmayı hedeflediklerini aktarıyor.

YATIRIMCI NE YAPMALI?

Piyasaların oldukça volatil bir dönemden geçtiği herkesin malumu. Yatırımcıların böylesi bir dönemde profesyonel kurumlarla çalışmasına vurgu yapan Banu Kıvcı Tokalı, bu dalgalı tablonun devam edeceğini dile getiriyor. "Böylesi bir konjonktürde de yatırımcının portföyünün bir kısmını nakde ayırması daha doğru olacakken, yatırım ürünlerini de çeşitlendirmesi gerektiğini savunuyoruz" diyen Tokalı, yine yatırımcıların kendilerine korunma mekanizmaları belirlemesi gerektiğinin altını çiziyor. Tokalı, "Bu konuda basit bir örnek vermek gerekirse, 'hissede agresif olunduğu dönemlerde, belli bir noktadan sonra, hisse portföyü tutulabilir ama VİOP'ta kısa pozisyon da alınabilir' tarzında mekanizmalar, yatırımcılar için faydalı olacaktır" diyor. 

Ekonomist Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)