E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell çok şahin---

Powell çok şahin

Powell çok şahin
22 Mart 2022 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın daha önce beklenenden daha agresif bir para politikası sıkılaştırması ima ederek Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin belirsizlikleri artırmasının ardından hisse senetlerinin düşüş görmekteyiz.

Powell, National Association for Business Economics konferansında yaptığı açıklamada; yüksek enflasyonun gerilemeye başlamaması halinde Fed politika yapıcılarının bu yıl faiz artırımlarını hızlandırmayı değerlendireceklerini, "Eğer faizi bir toplantıda veya toplantılarda 50 baz puan artırmanın uygun olduğunu düşünürsek, bunu yaparız" diye konuştu. Fed fon vadeli işlemleri, Powell'ın konuşmasının metninin yayınlanmasından önceki %52'den, Mayıs ayındaki Fed'in bir sonraki toplantısında kilit faiz oranlarında 50 baz puanlık bir artış için %60,7'lik bir şansa işaret ediyor.
Gösterge 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi Mayıs 2019'dan bu yana ilk kez %2.3'ün üzerine çıkarken, iki ve 10 yıllık Hazine bonolarının oranları arasındaki yakından izlenen fark, ekonomik bir gerilemenin potansiyel bir işareti olarak daha da yataylaştı. Bu ise ; Fed'in enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırırken ekonomi için "yumuşak bir iniş" planlama planından şüphe duyulduğunun ve ABD Hazine piyasasındaki keskin hareketlerin giderek yaklaşan bir durgunluk riskine işaret eder.

Avrupa Birliği, arz endişelerini artıran ve enerji hisselerinin öne çıkmasına yardımcı olan Rus petrolünü yasaklama konusunda ABD'ye katılmaya ağırlık verdiği için ham petrol fiyatları yükselmeye devam etti. Yatırımcıların agresif ABD faiz artırımlarına ve savaşın petrol arzını kesintiye uğratmasına hazırlıklı olmasıyla birlikte, bankalar, enerji ve madencilik hisselerindeki kazançlar sabah saatlerinde Asya hisse senetlerini biraz yükseltti. Petrol vadeli işlemleri Asya'da yaklaşık %3 artarak iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi , iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan Avustralya'nın maden ve banka ağır endeksi öncülüğünde %0.2, Japon Nikkei %1.7 yükseldi. Bugün Asya'da fiyatı önemli ölçüde hareket ettirecek yeni veriler yok, bu da altının yüksek ABD getirileri ile riskten kaçınma hissiyatının artması arasında sıkışıp kalmasına neden oluyor ki Spot altın, ons başına 1.936.82$'da sabit kalırken , ABD altın vadeli işlemleri %0,4 artışla 1,937,30 dolardan işlem görmekte. Daha yüksek getiriler ve faiz oranları, faiz ödemeyen altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırma eğilimindedir.

Fed Başkanı Powell'dan 'faiz artırımı' sinyali

 

En fazla açığa satış Ereğli’de

 

En yüksek hacim THY’de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)