E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell: Enflasyon hala hedefimizin üzerinde---

Powell: Enflasyon hala hedefimizin üzerinde

Powell: Enflasyon hala hedefimizin üzerinde
18 Eylül 2024 - 21:39 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi kararının ardından enflasyon konusunda önemli yol kat ettiklerini ancak enflasyonun hala yüzde 2’lik hedefin üzerinde seyrettiğini belirtti

ABD Merkez Bankası (Fed)'nın, politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirmesinin ardından Başkan Jerome Powell basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Powell enflasyon konusunda önemli yol kat ettiklerini belirterek “Ancak enflasyon hala yüzde 2’lik hedefimizin üzerinde kalmaya devam ediyor. Son göstergeler ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir şekilde genişlediğini gösteriyor.” dedi. İstihdam piyasasında soğuma olduğunu belirten Powell “istihdam piyasası şu an enflasyonist baskı oluşturmuyor” diye konuştu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirimi kararının politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine olan artan güvenim yansıttığını ifade etti.

ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ve son iki yılda hedeflere doğru önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının eski "aşırı ısınmış" haline kıyasla "soğuduğunu" ve enflasyonunun önemli ölçüde azaldığını anlattı.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) politika faizini 50 baz puan düşürerek politika kısıtlamasının derecesini azaltmaya karar verdiğini kaydederek, "Bu karar, politika duruşumuzun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla, ılımlı büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşmesi bağlamında iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güvenimizi yansıtıyor." dedi.

 "Enflasyon artık hedefimize çok daha yakın"

Kısıtlayıcı para politikasının, arz ve talep arasındaki dengeyi yeniden sağlamaya yardımcı olduğuna işaret eden Powell, enflasyonist baskıları hafiflettiğini ve enflasyon beklentilerinin iyi bir şekilde çapalanmasını sağladığını aktardı.

Powell, "Geçtiğimiz yılki sabırlı yaklaşımımız meyvelerini verdi; enflasyon artık hedefimize çok daha yakın ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandık." diye konuştu.

Fed Başkanı Powell, "Enflasyonun düşmesi ve iş gücü piyasasının soğumasıyla, enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler azaldı, istihdama ilişkin aşağı yönlü riskler arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun ısrarcı olması halinde faiz indirimlerinin hızının azaltılabileceğinin sinyalini verdi

Politika duruşunun yeniden ayarlanmasının ekonominin ve iş gücü piyasasının gücünü korumaya yardımcı olacağını vurgulayan Powell, "Önceden belirlenmiş bir yolda değiliz. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya almaya devam edeceğiz." dedi.

Powell, ekonomi güçlü kalmaya devam ederse ve enflasyon ısrarcı olursa politika kısıtlamalarını daha yavaş bir şekilde gevşetebileceklerini belirterek, iş gücü piyasasının beklenmedik bir şekilde zayıflaması ya da enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi halinde de yanıt vermeye hazır olduklarını aktardı.

Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha hızlı veya daha yavaş indirebileceklerini ya da duraklatabileceklerini vurguladı.

Faiz indirimlerine güçlü bir başlangıç yaptıklarına işaret eden Powell, bunun enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerlediğine olan güvenin bir işareti olduğunu belirtti.

Powell, diğer merkez bankaları faiz indirirken Fed'in faiz oranlarını düşürme konusunda sabırlı olmasının enflasyonda sürdürülebilir ilerlemeye katkıda bulunduğunu belirterek, bunun bugünkü "güçlü" adımı atmada etkili olduğunu kaydetti.

"Görev tamamlandı diyemiyoruz"

Fed'in yeni temposunun 50 baz puanlık indirim olmadığını söyleyen Powell, enflasyonu hedefe düşürmek için iş gücü piyasası koşullarında daha fazla kayıp görmeye gerek olmadığını ifade etti.

Powell, uzun vadeli tahvillerde negatif faiz oranlarına geri dönülmeyeceğini ve faiz oranlarının daha önceki çok düşük seviyelerinin üzerinde olacağını düşündüğünü anlattı.

Fed'in enflasyona karşı zafer ilan edip etmediğine yönelik soru üzerine Powell, "Yüzde 2 hedefinde değiliz. Enflasyonun yüzde 2 civarında veya yüzde 2'ye yakın olmasını istiyoruz. Görev tamamlandı veya buna benzer bir şey söylemiyoruz. Ama söylemeliyim ki, kaydettiğimiz ilerlemeden cesaret alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fed 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirdiFed 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirdi

ABD borsalarında yatay seyirABD borsalarında yatay seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL19 Eylül 2024 11:01

    Altında bir kısa süreli küçük düzeltme olur ondan sonra %80 e kadar yükseliş olur.Hem enflasyonun yüksek olması hem de faiz indirimleri çifte kavurma olur.

  • iyi haberler zirvede gelir19 Eylül 2024 00:22

    dolar endeksi düşmeye devam eder.Beklentilerin aksine altın dolar geriler,

  • Beklenti gerçekleşti19 Eylül 2024 00:12

    Altın döviz %50 satış zamanı geldi

  • YORUM 18 Eylül 2024 23:14

    piyasa istediği için faiz indirdiler oysaki onlarda biliyor indirdikleri faiz miktarı piyasada damla kadar etki etmeyecek 

  • Ali18 Eylül 2024 22:54

    damlarda yıllık enflasyon 2,5 civarında dert edinmişler düşürmek için bizde yüzde yetmişlerde ama düşükmüş gibi hareket ediyoruz

  • Bir dost18 Eylül 2024 22:51

    Lilak koton kocmt ucuz arz ediyoruz dediler yuzde yetmis dustuler, arz edenler alenen planli soygun yapiyorlar kimse sorgulamiyor, suc yine nasumda.

  • mehmet 18 Eylül 2024 23:14

    teşkilat onlar teşkilat

  • ALİ KODUŞ18 Eylül 2024 22:38

    Adama demezlermi madem öyle gel böyle .Neden sert şekilde faizleri indirdiniz ve piyasalara el bombasını verdiniz.Hepinize hayırlı traşlar beyler pazartesi günü piyasalar sert şekilde çökebilir.

  • Bağımsız Düşünce 18 Eylül 2024 22:37

    Sanki o kadar para üretip enflasyona sebep olan kendileri değil !!! Enflasyon = Hırsızlıktır , bir kenara not edin.