E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPowell: Enflasyon hedefimize çok yaklaşmış durumda---

Powell: Enflasyon hedefimize çok yaklaşmış durumda

Powell: Enflasyon hedefimize çok yaklaşmış durumda
23 Ağustos 2024 - 17:11 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yaptığı açıklamada, "Enflasyon hedefimize çok yaklaşmış durumda, yüzde 2 hedefimize ulaşacağımıza yönelik inancımız güçlendi." dedi

Merkez bankası başkanları, akademisyenler ve hükümet temsilcileri, uzun vadeli politika konularını ele almak için Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda bir araya geldi. Toplantının kilit ismi ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, burada yaptığı konuşmasında faiz ve enflasyon olmak üzere birçok ekonomik detay hakkında açıklamalarda bulundu.

Powell yaptığı konuşmada, iş gücü piyasasının artık aşırı ısınmış olmadığına dikkati çekerek, koşulların pandemi öncesinden daha az sıkı olduğunu söyledi.

Risk dengesinin değiştiğini ve iki taraftaki risklere de dikkat ettiklerini dile getiren Powell, "Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler azaldı. İstihdam için aşağı yönlü riskler ise arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, görevleri henüz tamamlanmamış olsa da işsizliğin keskin bir şekilde artmasından kaçınarak fiyat istikrarını yeniden sağlamada önemli mesafe kaydettiklerini anlattı.

Enflasyonun artık hedefe yakın olduğuna işaret eden Powell, "Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna olan güvenim arttı." diye konuştu.

"İş gücü piyasasında daha fazla soğuma aramıyoruz"

Powell, iş gücü piyasasının eski aşırı ısınmış durumundan önemli ölçüde soğuduğuna değinerek, iş gücü piyasası koşullarında daha fazla soğuma aramadıklarını kaydetti.

Para politikası ayarlaması için zamanın geldiğini dile getiren Powell, "Hareketin yönü açık, faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olacak. Fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Powell, politika faizinin mevcut seviyesinin, iş gücü piyasası koşullarında istenmeyen daha fazla zayıflama riski de dahil olmak üzere karşılaşılabilecek her türlü riske yanıt vermek için yeterli alan sağladığını söyledi.

Powell'ın konuşması piyasaları hareketlendirdi

Fed Başkan Powell'ın konuşması öncesinde yüzde 3,85 seviyesinde bulunan ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi, politika ayarlamasına başlanacağı sinyali verilmesi üzerine yüzde 3,79'a geriledi.

Dolar endeksi 100,92'ye inerken, avro/dolar paritesi 1,118'e kadar yükseldi.

Euro, dolar karşısında Temmuz 2023'ten, sterlin de Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Para piyasasındaki fiyatlamalarda Fed'in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağı öngörülürken, Bankanın eylülde 50 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 32,5, 25 baz puan faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 67,5 oldu.

S&P 500'e ilişkin pozitif tahminS&P 500'e ilişkin pozitif tahmin

 

Nvidia hisseleri ralliye mi hazırlanıyor?Nvidia hisseleri ralliye mi hazırlanıyor?

 

ABD borsaları yükselişle açıldıABD borsaları yükselişle açıldı

 

Borsada çift haneli kazanca işaret eden yükseliş sinyaliBorsada çift haneli kazanca işaret eden yükseliş sinyali

 

Borsada Jackson Hole sonrası iki seçenek: Yükseliş ya da devasa çöküşBorsada Jackson Hole sonrası iki seçenek: Yükseliş ya da devasa çöküş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus25 Ağustos 2024 12:48

    Pazartesi borsanın %3 gaplı açmasını bekliyorum.

  • Mucise Reis ;)23 Ağustos 2024 17:53

    FEDfaizler için beklenen FAİZ indirimi kapıı aralandı  mesajı ABD pıyasalarında pozitif algılandı. dolar düşecek, dolar kıymetsızleşecek mesajı. FAkat bi rkoşul çok önemli. Biz bu adımı atıcaz ama İşsizlik verileri problemli. Çalışan iş gücü istihdam sorunu hala sürüyor. Bu durumdada Enflasyonist baskılar hala bazı kararların alınmasında önem arz edecek. yani fai zindiricez ama iş gübü istenen gibi deil. böylece enflasyonis tortamda faiz indirimlerini olumsuz etkileyebilir. globalde PMI lar 50 altında ve iş gücü verileri halen zayıf. TC de faizleri indir ama işgicü katılım çok düşük. enflasyon böylece artışlarda. tüketim oluyor ama insanlar tükettiklerini üretemeyecek kadar kötü ekonomık koşullarda devlete yük. buda devlet vergi tahsılatını azaltıp, üretimi azaltıp iş gücünü azaltıyor. TC de borsalar terste kaldı yani.