E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemProf. Dr. Sözbilir: Kırılan fay 6.9 büyüklüğünde depreme neden olabilir---

Prof. Dr. Sözbilir: Kırılan fay 6.9 büyüklüğünde depreme neden olabilir

Prof. Dr. Sözbilir: Kırılan fay 6.9 büyüklüğünde depreme neden olabilir
26 Eylül 2019 - 15:45 borsagundem.com

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul'da yıllardır kırılması beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın bir parçasının kırıldığını belirterek, uyarılarda bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul'da yıllardır kırılması beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın bir parçasının kırıldığını belirterek, uyarılarda bulundu.

İstanbul Silivri'de 5.8 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fayı'nda meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, Marmara Denizi'nde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu, bu fay parçasının en fazla 6.9 büyüklüğünde bir deprem üretebildiğini, ancak fayın İstanbul'un güneyinde devam eden parçasının 70 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu parçanın tek başına kırılması halinde ise 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini anlattı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şöyle konuştu:

"İki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunlar tek parça kırılması halinde 7.4 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştu. Bu deprem, geçen günlerde 4.7 büyüklüğünde gerçekleşen depremin öncüsüdür. Ana şok niteliğindedir ve artçı şoklar devam edecektir. O nedenle depremde binaları hasar görenler, AFAD yetkililerine haber vermeli. Özellikle 20 yıldır depremle ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. AFAD'ın internet sitesinde depremden önce ve sonrasında neler yapılması gerektiği yazılı. Deprem çantası ve evde alınacak önlemler gibi. Devletin de depreme daha ciddi yaklaşması gerekiyor."


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • :)27 Eylül 2019 12:25

    Netten bakıyorum. biraz inceledim. Aynı enlem ve boylamda hala küçük küçük artçılar oluyor. Dünkü deprem iç içe 2 depremdi aslında.. 3,2 ler bitti derken ardından 5,8 ardından geldi. 5,8 uzun sürmedi Allahdan. iki devrem iç içe oldu. Parçalı kırılsa yüksek olurdu, ama böyle kırılınca 2 deprem 2 parça şiddeti düştü. Aynı yer tam 2 toprak parçasının farklı yerlere hareket ettiği yer... Yani attım  biri " konya/diğer hanya" diyor... Silivri tarafıböyle bir yer. Geçmişte aynı zıt iki tarafın kavgası hep yüzyılda bir şiddetli kırılma oluşturmuş.eee kıtaların hareketi dünya oluşumundan veri debam ediyor... O bakımdan Büyük İstanbul depremi bekleniyor. Tek yaptığımız, şimdi olmaz, sonra olur, sonra olur diye diye önlem anladam yılları geçiriyoruz...bir gün olacak. Ama kişisel ve devlet olarak önlem yok. Bina yapımları, modernize, kolon güçlendirme, sağlık ve güvenlik hizmeti. hatta haberleşme çöktü. enkaza kalsan telefona güvenme o bile çalışmadı... 

  • UĞUR27 Eylül 2019 11:35

    Florya,bakırköy çürük zemin değil mi,,söylemezler,çünkü oralarda zenginler oturuyor,,,

  • Mahallenin Delisi26 Eylül 2019 20:36

    "Avcılar gibi çürük zemin" demiş prof. zemin elmamı ki çürük olsun yahu! Yer yer gevşek zemin söz konusu dese anlayacağım.Ya gayrimenkul spekülasyonu ya da cehaletinden böyle kelimeler kullanıyor. Adama sorarlar birde hayatında kaç defa İstanbul a geldin nerede nasıl araştırma yaptın?

  • cehalet27 Eylül 2019 12:28

    çürük demek. kayalık olmayan moloz yıgını gibi kırıklı ve kırılacak manasında. dere yatakları, kuruyan bataklıklar, dağdan taşınan alüvyonlu topraklar... sonradan oluşan doldurma araziler. bunlar genel oalrka ÇÜRÜK ZEMİN olarak nitelendirilir... Elma çürüğü, de öyledir. elma serttir.. ama çürük kısmı yumuşak akıştan, bir yağıda olur. kendin sormuşsun, kendin cevap vermişsin. neyi anlamadın ? oku kardeşim.

  • n.kemal sumer26 Eylül 2019 20:14

    Bazı yobazlar herşeyi allah tan bekleyip bilim ve teknolojiden anlamazlar. Japonya da insanların neden çok büyük depremleri bile en az hasarla atlattıklarının sebebini bile bilmazler.

  • n.kemal sümer26 Eylül 2019 18:01

    20 senedir kentsel dönüşüm yapılamadı. Bolca saray yapıldı.

  • Ziya26 Eylül 2019 19:13

    Allah belanı verecek olduktan sonra nereye gidersen git kaçamazsın!  Yani sağa sola  devlete çamur atmakla paçayı kurtaramazsın!  Anladın mı nankör embesil!

  • Vatandaş 26 Eylül 2019 17:23

    Allah yardımcımız olsun ne sagin ne solun ne kurdun ne lazın gerçek bu işte gelin birlik olalım kardeşlerim hep birlik olalım şu 3 günlük dünyada geçmiş olsun herkese

  • Okie Dokie26 Eylül 2019 16:01

    6.9 az bence. En az 7.2 bekliyorum.

  • Okie Dokie26 Eylül 2019 18:27

    @Ali jeoloji mühendisleri bile 7 ve üstü deprem bekliyor. Bu benim düşüncemdir. İster katılır ister katılmazsın. Hakkında pislik insan sözü nedeniyle basın yoluyla hakaret suçundan hem ceza davası hem de manevi tazminat davası açılması için avukatıma talimat verdim. Senden alacağım paraları kızılaya bağışlayacağım.

  • Ali26 Eylül 2019 17:52

    Oki boku o deprem olunca bir yerine kına yakarsın pislik insan