E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisProfesör Statman yatırımcıyı anlattı---

Profesör Statman yatırımcıyı anlattı

Profesör Statman yatırımcıyı anlattı
28 Ocak 2014 - 17:56 borsagundem.com

Davranışsal Finans Profesörü Meir Statman Borsa İstanbul’a konuk oldu

Borsa İstanbul Araştırma Bölümü, 2014 yılının ilk etkinliği kapsamında davranışsal finansın önde gelen isimlerinden Profesör Meir Statman’ı ağırladı. Borsa İstanbul Konferans Salonu’nda düzenlenen ve deneyimli araştırmacılar ile sektör profesyonellerini bir araya getiren seminerde Statman, davranışsal finans konusuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

“Sektördeki profesyoneller, hem müşterileri olan yatırımcıların isteklerinin, amaçlarının, bilişsel zaaflarının ve duygularının farkında olmalı, hem de onlara bilimin sunduğu bilgileri aktarmalı”

Seminer kapsamında davranışsal finansa ilişkin görüşlerini aktaran Profesör Meir Statman; özellikle bireylerin harcama ve yatırım kararlarında tek belirleyici etkenin maddi fayda olmadığını, kendini ifade etme ve duygusal faydanın da etkili olduğunu vurgulayarak; “İnsanlar maddi kazanç kadar estetik, statü ve saygınlığı da önemser. Tüketim kararları bu doğrultuda şekillenir. Finansta da benzer bir durum geçerlidir. Amaç para kazanmaktır, ama ne için? Yüksek getiri elde etmek için, ailenin geçimini sağlamak için, yoksulluk korkusunu uzaklaştırmak için, zenginleşme umudunun tadını almak için ya da piyasayı yenme oyunu oynamak ve kazanmak için. Buradan çıkarılması gereken ilk ders, yatırımcıların kendilerini iyi tanımaları gerekliliğidir. Finans sektöründeki profesyonellerin de müşterilerinin isteklerini, amaçlarını, bilişsel zaaflarını ve duygularını iyi tanıması gerekir. İkinci ders de finansal piyasalar ve insan davranışına ilişkin bilimsel bilgiyi müşterilere mümkün olduğunca aktarmaktır. Profesyonel yatırımcıyı bireysel yatırımcıdan ayıran en önemli fark bilim yoluyla elde edilen bilgidir. Bilim, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bireylere anlatır. Yatırım yaparken hızlı ve çaba gerektirmeyen yol yerine kontrollü, çaba sarf edilen ve kural bazlı bir yol izlenmelidir” dedi.

Statman ayrıca, standart finansın varsayımlarını sorguladı ve davranışsal finansın temel yapıtaşlarını dile getirerek; “Yatırımcılar rasyonel değil, normaldir. Portföylerini standart portföy teorisi çerçevesinde değil, çeşitli bilişsel zaaflardan etkilenerek oluştururlar. Piyasaların etkinliği sınırlıdır. Beklenen getiriler yalnızca risk ile belirlenmez” şeklinde konuştu.

Statman’ın dile getirdiği yaygın davranışsal zaaflar arasında kendine aşırı güven, piyasadaki gelişmelere yalnızca belli bir çerçeveden bakma, kendi düşüncelerimizi doğrulayan olayları dikkate alma, kendi fikrini bir kenara bırakıp başkalarını takip etme yer alıyor.

Statman, yatırımcıların ne istediklerini anlatıyor

Santa Clara Üniversitesi profesörlerinden Meir Statman, davranışsal finans üzerine araştırmalar gerçekleştiriyor. Ödüllü “Yatırımcılar Ne İster?” kitabının yazarı Meir Statman, yatırımcıların ve şirket yöneticilerinin kararlarına ve bu kararların finansal piyasalara nasıl yansıdığına odaklanmıştır. Birçok derginin editör kurulunda yer alan ve davranışsal finansın önde gelen akademisyenleri arasında yer alan Statman’ın Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Review of Financial Studies ve Journal of Financial and Quantitative Analysis gibi dünyanın en iyi finans dergilerinde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. 2011 yılında Investment Advisor tarafından en etkili 25 kişi arasında gösterilen Statman’ın yayınlanmış makalelerinin yanı sıra çok sayıda ödülü de bulunmaktadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı28 Ocak 2014 20:30

    Yani çok parası olan az parası olanı, iyi bilgiye sahip olan eksik bilgiye sahip olanı, hızlı olan yavaş olanı piyasalarda yener demek istiyor.

  • maystro28 Ocak 2014 18:49

    hoca masalı bırak da borsa altın dolar ne olur girelim mi çıkalım mı hangi hisse alınır onu söyle