E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPutin af çıkardı ama sermaye girişi yok---

Putin af çıkardı ama sermaye girişi yok

Putin af çıkardı ama sermaye girişi yok
17 Aralık 2014 - 07:14 borsagundem.com

Rusya'da ekonomi darmadağın olmuş durumda. Rus oligarklar sermayelerini ülkeye sokmadığı gibi yurtdışına kaçırıyorlar

Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik ambargo nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5’ten yüzde 17’ye yükseltti.

Ayrıca, bankalara repo ihaleleri yoluyla verdiği maksimum döviz miktarını da 1.5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkardı. Ancak faiz ve repo artışı rublenin değer kaybını önleyemedi.
Ruble, Merkez Bankası’nın faiz kararına karşın, dolar ve euro karşısında tarihin en düşük seviyesine geriledi. Ruble bir günde yüzde 17 değer kaybetti.
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Shvetsov, faiz artırımının ardından piyasalara istikrar kazandırmak için yeni önlemler alınacağını söyledi. Shvetsov, Rus döviz ve hisse piyasalarındaki durumu ‘kritik’ olarak niteledi.

Sermaye kaçışı sürüyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, 3 hatfa önce yurtdışındaki oligarklara (Rus zenginleri) af çıkaracağını açıklamıştı. Oligarklar dönmediği gibi Rusya’daki zenginlerin de servetlerini yurtdışına kaçırdıkları kaydediliyor. 

200 milyar dolarlık kayıp

Rusya ekonomisinin görünümü, sermaye çıkışlarının artması ve yaptırımlar nedeniyle Rus şirketlerinin uluslararası sermaye piyasalarına erişiminin kısıtlanmasıyla yaz aylarından bu yana belirgin şekilde bozuldu. Ambargo ve petrolden Rusya’nın kaybı 200 milyar doları buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)