E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPutin: Varil başına 42 dolar bize uyar---

Putin: Varil başına 42 dolar bize uyar

Putin: Varil başına 42 dolar bize uyar
04 Nisan 2020 - 11:24 borsagundem.com

Putin, "Rusya yüksek fiyatlara da düşük fiyatlara da karşı. Varil başına 42 dolar bizim için makul bir fiyat seviyesidir. Bütçemizi de bu fiyata göre ayarladığımız için bu seviyelere bizim için uygun" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel petrol piyasalarının zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, "Petrol talebi sert bir şekilde düştü. Küresel petrol üretimini günlük 10 milyon varil azaltmak gerekiyor ve bunun ortaklık çerçevesinde yapılması gerekiyor." dedi.

Putin, başkent Moskova'da bazı Kremlin ve bakanlar kurulu yetkililerinin yanı sıra, Rus petrol şirketlerinin başkanlarıyla video konferans yoluyla görüştü.

Küresel petrol piyasalarındaki durumun son derece karmaşık bir halde olduğunu anlatan Putin, 'Koronavirüs salgını neredeyse tüm dünya ekonomisini etkiledi ve petrol talebi sert bir şekilde düştü. Bu durum hem teknolojik hem de ekolojik riskler barındırıyor." diye konuştu.

Dünya ekonomisinin gelecekte yüksek petrol fiyatlarıyla karşılaşabileceğini savunan Putin, "Rusya yüksek fiyatlara da düşük fiyatlara da karşı. Varil başına 42 dolar bizim için makul bir fiyat seviyesidir. Bütçemizi de bu fiyata göre ayarladığımız için bu seviyelere bizim için uygun." değerlendirmesinde bulundu.

"SUUDİ ARABİSTAN KAYA PETROLÜNÜ HEDEF ALDI"

Düşen petrol talebi nedeniyle küresel petrol üretiminin azaltılması gerektiğini belirten Putin, "Küresel petrol üretimini günlük 10 milyon varil azaltmak gerekiyor ve bunun ortaklık çerçevesinde yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Putin, Suudi Arabistan'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkeler arasındaki anlaşmadan çekildiğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suudi Arabistan'ın anlaşmadan çekilmesini anlayabiliyoruz, çünkü kaya petrolü üreten rakiplerinden kurtulmak istediler. Bunun gerçekleşmesi için petrolün varil başına 40 doların altında olması gerekiyor. Ancak bizim buna ihtiyacımız yok, böyle bir hedefimiz de hiç olmadı. Suudi Arabistan'la bu konuda temas halindeyiz. ABD'li ortaklarımızla da işbirliğine açığız."

Toplantıya katılan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da 6 Nisan'da yapılacak OPEC toplantısına işaret ederek, "Üretim kısıntısına yönelik anlaşmaya, ABD ve Suudi Arabistan dahil, tüm petrol üreticisi ülkelerin katılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Suudi Arabistan, OPEC ve Rusya önderliğindeki bazı OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler arasında "adil bir anlaşma" sağlanması için acil toplantı çağrısında bulunmuştu.

Azerbaycan Enerji Bakanlığı, toplantının 6 Nisan'da video konferans yoluyla yapılacağını açıklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hamdi erişkon 04 Nisan 2020 23:33

    Kuyu açmakta, kapatınca devreye almakta pahalı. Us anti-Trust yasaları var. Kaya veya permian havzasında 4000 üretici ve Yancı var, kimi tek kimi binlerce kuyu! Amerika’ nasıl kısacak! Stoklayacak yer kalmadı! Bu işten birileri batana Kadar negatif gidebilir. 42 dolar herkese öpücük, kayada son maliyet 36 dolara, Suudi’de 14 dolara Rus’ta 27, Azeri’de ve latinde 23 dolara gelmişti. Ancak şilepler bile doluyken, son iki yılda 4 ülke ilave ihracatçı olmuşken; , Krizsiz fazla varken; alternatif enerji teşviklenirken nasıl olacak? Trump tüm petrolümü alacak? Nereye koyacak? , iran 22 dolara istediğin kadar satarken, batı maske yüzünden bile kavga ederken, Nakit sıkıntısına Altın bile kafayı kaldıramazken...Pozitif 1 neden yok ama negatife çok var gibi duruyor.

  • Ali04 Nisan 2020 20:26

    En az 2 sene daha 30 doların altında seyreder. Sen 42 doları rüyanda görürsün.

  • Patron04 Nisan 2020 19:01

    Fiyatı talep belirler :D 

  • Aslan.04 Nisan 2020 18:59

    50 dolar olur Rus Arap zengin olur bizde üretir mal satarız çark döner. Şimdi çark kırıldı isterse bedava isterse 300 dolar olsun çarkı dondurmez.

  • KAYIKÇI04 Nisan 2020 15:21

    bütün herkes aracını parketmiş 3 harflilere mi satacaklar 42 dolardan 

  • ekonomist/stratejist04 Nisan 2020 13:59

    Dostum Putin masaya 42 $ oturdu. ABD'nin maliyeti yüksekti galiba kaya petrolü çıkarttıkları için en az 40 $ maliyeti var. Bu işi bu fiyata birakmazlar. Masadan en az 50-55 $ çıkar gibime geliyor. Bizim için kötü seviyeler cari açık artar, enflasyon da artar dolar da artar işsizlik de artar..Asıl sıkıntıyı biz çekeriz. Beyler şimdiden depoları dolduralım😉

  • Hasan Hüseyin gerçekçi04 Nisan 2020 13:55

    Uyar uymasına da, halihazır gerçeklere uymuyor, dünya stop demiş, petrolü kim ne yapsın. 30'dan yukarı çıkmaz.

  • ekonomist/stratejist04 Nisan 2020 14:14

    ABD kaya petrolü çıkarıyor aliyet 40 $ diye biliyorum yanlış hatirlamdıysam o yüzden 40 $ altına asla inmez. Kardeşim şu an için talep yok ama arzı da düşürdüler günlük 10 milyon varil azaldı. Şekil çiz bakalım petrol talebi ve arzı azaldı bu da petrol fiyatların yükselmesine yol açar. Bizim açımızdan hiç iyi değil.

  • AhmetK04 Nisan 2020 13:49

    Bu konjonkturde 40 usd ustu zor..

  • ekonomist/stratejist04 Nisan 2020 14:15

    ABD maliyeti zaten 40 $ kaya petrolü çıkarttığı için. 40 $ üstü rahat olur.

  • ekonomist/stratejist04 Nisan 2020 11:44

    En sonunda pes etti en az 42 $ pazarlık masasına girdi. Petrol fiyati burda durmaz daha yükseltirler. Çin de üretime geçerse daha da yükselir. Bizim için çok negatif yansıma olur stagflasyon bekliyorum.

  • Bak sen04 Nisan 2020 21:36

    Ekonomist diye geçiniyorsun yürü be felaket tellalleri sizi bi bitmediniz ...

  • Salim uslu04 Nisan 2020 14:08

    Dünya tüketmedikten sonra yükseliş geçici olur. Yeniden düşüşe geçecektir.

  • ekonomist/stratejist04 Nisan 2020 13:05

    Kardeşim durgunluk döneminde petrol fiyatının boş yere yükselmesi enflasyonu yükseltir maliyet yükseldiği için de işsizlik artışı olur yani stagflasyon olur. İthal eden bizim ülkeler için de zaten cari açık iyice artar. Cari acik kapatacam diye bu sefer borçlanmak zorunda kalırsın. Bunları ben mi öğreteyim sana 😂

  • köfteci04 Nisan 2020 12:51

    42 dolar bizim için de iyi çok düşmesi de iyi bir şey değil