E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin'den Ukrayna'nın savaş çığırtkanlığına yanıt---

Putin'den Ukrayna'nın savaş çığırtkanlığına yanıt

Putin'den Ukrayna'nın savaş çığırtkanlığına yanıt
01 Temmuz 2014 - 16:30 borsagundem.com

Rusya lideri Vladimir Putin, ayrılıkçılarla ateşkesi uzatmayıp yeniden operasyona başlayan Kiev'i eleştirdi

Ukrayna yönetiminin 20 Haziran'da ilan ettiği ateşkesi sona erdirerek ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı yeniden askeri operasyona başlaması, Moskova'da tepki yarattı. Büyükelçiler toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Avrupalı müttefikleriyle birlikte gösterdikleri çabalara rağmen Ukrayna lideri Petro Poroşenko'yu ateşkesi uzatmaya ikna edemeklerini' belirtti. Bölgedeki şiddetten Poroşenko'yu sorumlu tutan Putin, "Maalesef kendisi, yeniden operasyon kararı aldı, onu kalıcı barışın yolunun savaşmaktan geçmediğine razı edemedik" diye konuştu. 

Putin, Ukrayna'daki etnik Rusların haklarını korumak için çalışmaya devam edeceklerini de söyledi. Putin, "Bugüne kadar Petro Alekseyeviç (Poroşenko) operasyon kararlarına doğrudan müdahil olmuyordu, ancak şimdi bunun askeri ve siyasi sorumluluğunu almış durumda bölgedeki şiddetten Cumhurbaşkanı Poroşenko sorumludur" dedi. 

Ukrayna ordusu, Poroşenko'nun 30 Haziran'da sona eren ateşkesi uzatmayacağını açıklamasının ardından, ayrılıkçılara karşı hava destekli yeni bir operasyon başlatmıştı. Ukrayna lideri, ateşkesi uzatmamaya gerekçe olarak Rusya yanlısı ayrılıkçıların barış planına uymamalarını ve 100'den fazla kez ateşkes ihlali yapmalarını gösterdi.

Ordu Sözcüsü Oleksi Dimitraşhovski de, ordunun ayrılıkçıların bulunduğu üslere ve kontrol noktalarına hava saldısı ve top atışı yapıldığı söyledi. Nisan ayı başından beri ülkenin doğusundaki işgali sürdüren Rusya yanlıları Donetsk, Luhansk ve Slavyansk gibi kentlerde yoğunlukla bulunuyor.

Kiev yönetimi 20 Haziran'da ilan ettiği bir haftalık tek taraflı ateşkesi 27 Haziran'da 72 saat daha uzatmıştı. Ayrılıkçıları ateşkese uymamakla suçlayan Ukrayna, bu 10 günlük süre boyunca düzenlenen saldırılarda 27 askerin öldüğünü belirtiyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)