E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRay Dalio: Küresel ekonominin kaderini belirleyecek 5 faktör---

Ray Dalio: Küresel ekonominin kaderini belirleyecek 5 faktör

Ray Dalio: Küresel ekonominin kaderini belirleyecek 5 faktör
18 Eylül 2024 - 15:51 borsagundem.com

Dünyaca ünlü milyarder Ray Dalio küresel ekonomiyi etkileyecek beş büyük gücü açıkladı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalı milyarder Ray Dalio dünya ekonomisinin merkezinde yer alan beş büyük güce dikkat çekti. CNBC’nin haberine göre, Milken Enstitüsü Asya Zirvesi’nde konuşan Bridgewater Associates’in kurucusu bu beş faktörün birbiriyle ilişkili ve genellikle döngüsel yapıya sahip olduğunu söyledi:

1. Borç, para ve ekonomik döngü

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını açıklamasına saatler kalsa da piyasalardaki belirsizlik devam ediyor. Dalio ise ABD’nin borcunu nasıl yönetileceği konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Milyarder borsa uzmanı, “Faiz oranlarında bir değişiklik olacak ve bu değişiklik tüm bu dinamikleri nasıl etkileyecek? Tüm borçlara ne olacak? Bunlarla nasıl başa çıkılacak?” sorularını gündeme getirdi.

FED yönetimi gösterge faiz oranlarını 23 yılın zirvesinde tutuyor ve bu süreçte ABD’nin kamu borcu 1,049 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam bir yıl öncesine göre %30’luk bir artışı gösteriyor. Yıl sonuna kadar ABD’nin kamu borcunun toplamda 1,158 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Dalio, “Bunun değeri nedir? Birinin borcu bir başka birinin varlığı olabilir mi? Bu nasıl servet deposu olarak görülebilir? Bunlar sorulması gereken önemli sorular” açıklamasında bulundu.

2. ABD’deki düzen ve düzensizlik

Dalio seçim arifesindeki ABD siyasetine atıfta bulundu ve “İkinci sorun iç düzen ve düzensizlik meselesidir” dedi.

Ünlü milyarder, “Politik sağ ve sol arasında büyük servetler ve servet eşitsizliği konusunda uzlaşılamaz farklılıklar söz konusu. İktidarın düzen bir şekilde el değiştirmesini bile sorguluyorlar” açıklamasında bulundu.

Salı günü yayınlanan bir CNBC Fed Anketi, 2024 seçim döngüsünde ilk kez, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kazanma olasılığının eski ABD Başkan Donald Trump'tan daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Geçen hafta iki başkan adayı kürtaj haklarından gümrük tarifelerine kadar birçok konuyu televizyon münazarasında tartıştı.

Yine de Beyaz Saray'ı kim kazanırsa kazansın, başkanın politika gündeminin ABD ekonomisinin genel sağlığı üzerinde sınırlı bir etkisi olacağı biliniyor.

3. Büyük güç çatışmaları

Dalio, jeopolitiği üçüncü endişesi olarak gösterdi. Diğer bir deyişle ABD ile Çin arasındaki ilişkiler ekonomiyi etkileyen bir diğer kritik faktör olarak öne çıkıyor.

ABD-Çin ilişkileri, Güney Çin Denizi'ndeki toprak sorunları, Tayvan'ın siyasi durumu ve ekonomik tarifeler gibi devam eden bir dizi gerilimle karşı karşıya.

Borsa uzmanı, "Muhtemelen, önümüzde karşılıklı olarak bir yıkımı garanti eden bir savaşın korkusu var. Bu bir düzensizlik” açıklamasında bulundu. Milyarder olası bir kıvılcıma dair bir öngörüde bulunmadı.

(Fotoğraf Ray Dalio'nun X hesabından alınmıştır.)

4. Doğanın davranışı

Dalio doğa kaynaklı değişimlerin tarihsel olarak insanlık ve toplum için savaştan daha büyük bir tehdit oluşturduğuna işaret etti.

Ünlü milyarder, “Doğa olayları, kuraklıklar, seller ve salgın hastalıklar daha fazla insanı öldürdü. Bu gibi olaylar aynı zamanda ülke içi düzenin ve uluslararası ortamın değişmesinden de sorumlu oldu” dedi.

Dalio iklim değişiminin maliyetinin artmak üzere olduğunu da vurguladı. Dünya Ekonomik Forumu’na göre iklim krizinde küresel sıcaklıktaki her 1 derecelik artış küresel gayrisafi hasılada %12’lik bir kayba neden oluyor.

5. Teknoloji

Milyarder, teknolojinin uygun şekilde benimsenmesi ve yatırım yapılması durumunda "harika" sonuçlar vereceğini söyledi.

“Potansiyel üretkenliğe getirebileceği faydalar inanılmaz” diyen Dalio teknolojinin harika girişim şirketlerini ortaya çıkardığını ve bunların topluma fayda sağladığını söyledi.

Dalio, “Teknoloji savaşını kim kazanırsa askeri savaşı da o kazanacak” diyor.

Dalio bu beş faktörü bir bütün olarak değerlendirdiğinde “sürprizlerin yukarı yönlü olmaktan çok aşağı yönlü olduğu” sonucuna ulaştı.

Faiz indirimlerinin kazananı Bitcoin madencileri mi olacak?Faiz indirimlerinin kazananı Bitcoin madencileri mi olacak?

 

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?

 

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalıJPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)