E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaReel faiz 3 yıl sonra pozitif bölgede---

Reel faiz 3 yıl sonra pozitif bölgede

Reel faiz 3 yıl sonra pozitif bölgede
04 Ekim 2024 - 05:38 borsagundem.com

Reel faiz, Merkez Bankası’nın politika faizinin altına gerileyen yıllık enflasyon verilerinin ardından pozitif bölgeye geçti.


Eylül ayında Türkiye'de tüketici enflasyonu, beklenen yüzde 2,2'nin üzerinde, yüzde 2,97 oranında bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon, ağustos ayındaki yüzde 51,97 seviyesinden eylülde yüzde 49,38’e geriledi. Bu durum, son üç yılın ardından ilk kez tüketici enflasyonunun, politika faizinin yüzde 50'nin altına inmesiyle sonuçlandı ve böylece beklenenin aksine reel faiz dönemi başlamış oldu.

Şebnem Turhan'ın Ekonomim'deki enflasyon verilerine ilişkin analizinde hizmet enflasyonunun, manşet enflasyonun üzerinde kalarak yüzde 4,9 oranında bir artış gösterdiğine ve bu durumun, Merkez Bankası'nın politika faizini indirme beklentilerini ertelediğine de değinildi. Uzmanlara göre enflasyonun istenilen seviyeye ulaşmaması sebebiyle Merkez Bankası'ndan faiz indirimi değil, makroihtiyati önlemler beklediği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül enflasyonunu iki yenilikle açıkladı. İlk olarak, mal ve hizmet fiyatlarına dayanan aylık ve yıllık enflasyon göstergeleri yayınlandı. İkinci olarak, Merkez Bankası'nın faiz indirimi sürecinde yakından takip ettiği mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici enflasyonu ve çekirdek enflasyon verileri, saat 16:00'da açıklanacak. Merkez Bankası, bundan sonra aylık fiyat gelişmeleri raporunu da mevsim etkilerinden arındırılmış verilerle saat 18:00'de açıklamaya başlayacak.

Eylül verilerinde eğitim enflasyonu öne çıktı; üniversite ücretleri aylık yüzde 45,27 artarak yıllık bazda yüzde 109'a ulaştı. Gıda enflasyonu ise yüzde 2,48 artarak manşet tüketici enflasyonunu 0,59 puan etkiledi. İçki ve sigara grubu da eylülde yüzde 4,16 artış gösterdi.

Çekirdek enflasyon, manşet enflasyonun üzerinde aylık yüzde 3,22 artarak yıllık B çekirdek enflasyonunu yüzde 48,23'e düşürdü. Yıllık üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise eylülde yüzde 33,09 artış gösterdi. İş Bankası'nın raporuna göre, eylüldeki veriler, ekim ve kasım aylarındaki enflasyon seyrinin önemini artırdı ve yüksek hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte nasıl olacağını takip edileceği belirtildi.

Kredi ve kredi kartlarında yeniden yapılandırma ve faiz düzenlemesiKredi ve kredi kartlarında yeniden yapılandırma ve faiz düzenlemesi

 

Fed’in faiz indirim döngüsü Türkiye'de piyasaları nasıl etkiler?Fed’in faiz indirim döngüsü Türkiye'de piyasaları nasıl etkiler?

 

Fitch, Türkiye'de faiz indirimi için tarih verdiFitch, Türkiye'de faiz indirimi için tarih verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)