E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
30 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.25 oranında yükselişle 100.440 puandan kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Güne düşüşle başlangıç yapan Borsa İstanbul oldukça dar bir bantta hareketini gün boyu devam ettirdi.Haftanın son işlem gününde rekor seviyesine yakın kapanış gerçekleştiren Borsa İstanbul yüzde 0.25 oranında değer kazanımıyla 100.440 puan seviyesinden kapandı.Küresel Merkez bankalarının parasal sıkılşamayla ilgili söylemleri piyasalara yön veremeye devam edecek görünüyor.

BİST-100 en düşük 99.825 puanı, en yüksek 100.778 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.47 oranında düştü, sanayi endeksi yüzde 0.74 oranında arttı.Piyasa işlem hacmi 4.090  milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Koza Anadolu, Kiler GYO ve Türk Havayolları oldu. 

Dolar/TL 3.52'nin seviyesinde

Sabah işlemlere 3.52'nin üzerinde başlıyan kur bugün 3.51-3.53 aralığında dalgalandı.Bugün açıklanan Türkiye ve ABD verilerinin piyasalar üzerinde hareket yaratmadığı görülüyor. Bu
nedenle, Dolar/TL kurundaki yatay ve sıkışık seyir devam ediyor. Günün geri kalanında da, açıklanacak önemli bir veri akışının bulunmadığını görmekteyiz.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.522 seviyesinden işlem görüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2017 yılı Mayıs ayında, 2016 yılının aynı ayına göre %12,5 artarak 13
milyar 616 milyon dolar, ithalat %21,7 artarak 20 milyar 923 milyon dolar olarak gerçekleşti.Dış ticaret açığı %43,3 arttı.Mayıs ayında dış ticaret açığı %43,3 artarak 7 milyar 307 milyon dolara yükseldi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Fransız bankalarını İran ile çeşitli alanlarda finansal işbirliği konusunda daha aktif olmaya ve İran bankalarına yönelik mevcut bazı sınırlamaları kaldırmaya çağırdı.Zarif bu açıklamayı Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşmesinin ardından yaptı.
Fransa'da kamu borç yükü 2017'nin ilk çeyreğinde rekor seviyeye yükseldi.Kamu borcunun GSYH'ya oranı 2017 ilk çeyrek sonunda yüzde 98,9 seviyesine çıkarken, borç toplamı 2,21 trilyon euro oldu.  Societe Generale, Brent ve Batı Teksas petrolleri için 2017 ve 2018 tahminlerini aşağı yönlü revize etti.D, Libya ve Nijerya'nın petrol arzlarının beklentilerin üzerinde arttığına işaret eden Societe Generale, Brent petrolü için 2017 yılı tahminini 4,40 dolar düşürerek 52 dolar/varile ve 2018 tahminini
6 Dolar indirerek 54 dolar/varile çekti.
Almanya'da işsiz sayısı Haziran ayında süpriz bir şekilde artış gösterdi. Almanya Çalışma Ofisi'nin yaptığı açıklamaya göre Haziran ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle işsiz sayısı bir önceki aya göre 7.000 arttı. Beklentiler ise işsiz sayısında 10 bin düşüş olacağı yönündeydi.
İtalya'da bütçe açığının GSYH'ya oranı 2017 ilk çeyrekte geriledi.2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,9 olan bütçe açığı/GSYH oranı 2017 ilk çeyrekte yüzde 4,3 seviyesine düştü.
Yunanistan Merkez Bankası, kurtarma programı ikinci gözden geçirmesinin tamamlanmasındaki gecikme nedeniyle 2017 için GSYH büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.Daha önce Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 büyüyeceğini tahmin eden Yunanistan MB, bu tahminini yüzde 1,6'ya düşürdü.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sabine Lautenschlaeger, ECB'nin hali hazırda teşvikleri sona erdirmek için hazırlık yapıyor, buna uygun iletişim duruşunu uyguluyor olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu yıl dış borç ödemeleri 5 milyar 326,88 milyon dolar oldu. Merkez Bankası'nın yayınladığı verilere göre, 28 Haziran haftasında 88,63 milyon dolar olan toplam dış borç ödemelerinin
41,36 milyon doları Hazine, 47,17 milyon doları diğer ödemelerden oluştu.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Japonya'nın sanayi üretimi Mayıs ayında, Mart 2011'den bu yana görülen en hızlı düşüşü yaşadı.    Mayıs ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,3 azaldı.Ekonomistler ise yüzde 3,2 düşüş bekliyorlardı.
Japonya'da çekirdek TÜFE, Mayıs ayında da artış gösterdi. ÇekirdekTÜFE'de artış 5 aya çıktı.     Mayıs ayında çekirdek tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 arttı. Ekonomistler de taze gıda hariç, petrol ürünleri dahil hesaplanan çekirdek TÜFE'nin Mayıs'ta yüzde 0,4 artmasını bekliyorlardı. Nisan ayında yıllık bazda çekirdek TÜFE yüzde 0,3 olmuştu.
Çin'in imalat sektörü Haziran ayında son 3 ayın en hızlı büyümesini gösterdi. Bu büyümede güçlü üretimin ve yeni siparişler etkili oldu. Çin Ulusal İStatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran ayında Mayıs ayındaki 51,2 puandan 51,7 puana yükseldi. PMI, son 11 aydır 50 puan olan başabaş seviyesinin üzerinde gerçekleşiyor. Japonya'da işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 3,1'e yükseldi.Bununla birlikte açık iş pozisyonu da Şubat 1974'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in faiz oranları konusunda yapacağı bir şey kalmadığını savunarak, Fed için doğal gelecek adımın bilançosunu küçültmeye başlamak olacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan altı ülkenin vatandaşları ve tüm mültecilere yönelik getirdiği tartışmalı seyahat kısıtlamaları yürürlüğe girdi.
İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Andy Haldane, faiz oranlarının ısrarcı şekilde yüksek enflasyon riskini minimize edecek bir şekilde belirlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in diğer büyük gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarından ayrışan bir para politikası uygulamaya devam etmek için güçlü verilere ihtiyacı olduğunu söyledi. Societe Generale, gelişen piyasalar için yapıcı görüşünü korudu ve aralarında TL'nin de olduğu bazı paralarda yükseliş beklendiğini kaydetti.
 Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in ekonomi ve para politikasına ilişkin yarı yıl raporunu Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin 12 Temmuz'daki oturumu öncesinde sunacak.Yellen'in sunum yapacağı oturum Türkiye saati ile 17.00'da başlayacak.
Morgan Stanley, ABD ekonomisi için 2. çeyrek GSYH büyüme tahminini, ilk çeyrek için nihai büyüme verisinin açıkanması sonrasında yüzde 3,0'dan 3,2'ye yükseltti. 
St. Louis Fed Başkanı James Bullard. ABD'de politika yapıcıların yeni bir finansal kriz tehtidine karşı uyanık olmaya devam etmeleri gerektiğini, gelecekte yaşanabilecek şoklardan korumaları için mevcut kurallara bel bağlanamayacağını söyledi.
Avrupa Birliği’nin Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB ülkeleri, Çin ve diğer ülkelerden ithal edilen çeliğe gümrük vergisinin konulmasına ilişkin tedbiri uygulaması halinde, AB’nin söz konusu tedbire karşılık vermesi gerektiğini ifade etti.

Günün önemli şirket haberleri 30/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 30/06/2017

 

Son iki haftanın zirvesindeki petrol kazancını korudu

 

Altın, Haziran ayını kayıpla kapatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)