E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivRenault 'un gözü Afrika’da ---

Renault 'un gözü Afrika’da

Renault 'un gözü Afrika’da
09 Ağustos 2012 - 13:59 borsagundem.com

Avrupa’daki krizden bir çıkış arayan Fransız otomotiv şirketi Renault’nun, Afrika pazarına göz diktiği belirtiliyor.

Bloomberg’in haberine gore, otomotiv devi, ortağı Nissan ile birlikte Fas’ın liman şehri Tangier’dki tesisine 1 milyar euroluk ek yatırım yapacak. Renault ayrıca, Cezayir’de üretime geçmeyi planlıyor.
Dünyanın büyük otomotiv şirketleri, henüz Afrika pazarının geleceğine dair ikna olmuş görünmüyor. Fakat Renault, Afrikalı tüketicilerin toplu taşıma ve ikinci el otomobillerden sıfır binek otomobillerine geçiş aşamasına olduğu kanısında. Şirket, pazarda söz sahibi olmak için hesaplı Dacia markasını kullanmayı planlıyor.
Bloomberg’e konuşan Renault Afrika bölge başkan yardımcısı Jean-Christophe Kugler, diğer piyasaların doygunluğa erişmekte olduğu böylesi bir dönemde, Afrika pazarında şimdiden pozisyon almak gerektiğini kaydetti.
Afrika kıtasında bu yıl 1 milyon civarında otomobil satılması bekleniyor. Ancak bu satışların yarısından fazlası Güney Afrika’da gerçekleştirilecek. Kıtanın tamamı göz önüne alındığında, her 1000 Afrikalı için bir otomobil satılacağı belirtiliyor. Bu oran, bir başka gelişmekte olan pazar olan Latin Amerika’da 1000’e 15.
Küresel kriz ve Avrupa ekonomisinde ağırlaşan sorunlar, otomotiv şirketlerini farklı yollara itiyor. Asya’nın hesaplı markaları Avrupa pazarına daha güçlü girerken, lüks araçlarıyla bilinen BMW ve Mercedes-Benz bile küçük binek otomobili pazarına odaklanıyorlar.
Renault’nun Avrupa pazar payı, 2012’nin ilk yarısında yüzde 8.5 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 9.5 idi. Buna karşılık, Koreli Hyundai ve Kia’nın Avrupa pazarındaki toplam payı yüzde 4.7’den yüzde 5.9’a yükseldi. “Mini” markasına ağırlık veren BMW’nin pazar payı da aynı dönemde yüzde 5.7’den yüzde 6.1’e çıktı.
Renault’nun, krizden korunmak için yabancı pazarlara ağırlık verdiği gözleniyor. Yılın ilk yarısında 786 milyon euro net kar açıklayan şirketin Latin Amerika ve Rusya’daki satışları sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 29 arttı. Yüzde 43’ü Renault’ya ait olan Nissan’ın kara katkısı 230 milyon euro olarak gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)