E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivRenault'un başı belada---

Renault'un başı belada

Renault'un başı belada
13 Şubat 2012 - 07:21 borsagundem.com

Renault’nun başı, bu kez de geçtiğimiz günlerde Fas’ta açtığı ikinci fabrika yüzünden ağrıyor

Fransız politikacılar ve sendikalar, Renault’nun bu hamlesinin tehlikeli bir gelişme olduğunu savunuyor.
Fas’ın Tanca kentinde 1 milyar euro yatırımla kurulan ve başında da Oyak Renault’nun Bursa tesislerinden transfer edilen Tunç Başeğmez’in bulunduğu fabrikanın açılışı, Fransa’da olay haline geldi. Clio4 krizinde sert açıklamalarıyla dikkat çeken Fransa eski Endüstri Bakanı Christian Estrosi, fabrikanın açılışını “Tamamen müsamaha gösterilemez, hatta skandal sayılabilecek bir hamle” olarak değerlendirirken, Renault Başkanı Carlos Ghosn’u şirketin yüzde 15’le en büyük hissedarı olan Fransız devletine verdiği sözleri tutmamakla suçladı. Eski çoğunluk lideri senatör Gerard Larcher de, Renault’nun Franzsız çalışanları ve tedarikçilerine olan sosyal sorumluluğunu hiçe saydığını öne sürdü.
Renault’da etkin olan CGT sendikasının sözcüsü de bu fabrikayı tehlikeli bir gelişme olarak nitelerken, üretilecek Dacia marka araçların Renault’nun pazar payından çalacağını savundu. Bu tartışmaların, Fransa’daki işsizlik oranının son 12 yılın en yüksek seviyesinde seyrettiği ve cumhurbaşkanlığı yarışının hararetlendiği bir döneme denk geldiğini dikkat çekiliyor.
Aslında Fransa’nın yararına
Renault Başkanı Ghosn ise, böyle bir tesisin Batı Avrupa’da kurulmasının söz konusu olamadığını, bunun düşük fiyatlı otomobil üretme fikrine aykırı olduğunu söyledi.
Fabrikanın Fransa’nın zararına olmadığını da savunan Ghosn, “Aksine bu fabrika, Fransa’daki mühendislerimize, motor fabrikalarımıza ve tedarikçilerimize daha fazla iş anlamına geliyor” dedi. Şirketin yazılı açıklamasında da son dönemde Fransa’da Renault Grubu’nun ülkedeki faaliyetlerini azalttığına ilişkin açıklamaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, firmanın geçen yıl Fransa’da ürettiği araç adedinin 2010’a göre arttığı, tüm dünyadaki üretimin yüzde 25’inin Fransa’da gerçekleştirildiği ifade edildi.
Renault’nun Fransa’daki tesislerine 650 milyon euro yeni yatırım planladığına da değinilen açıklamada, 2010-2013 arası planlanan 5.7 milyar euro’luk yatırımın yüzde 40’ının Fransa’da gerçekleştirileceği belirtildi. Şirketin Fransa’da sadece otomobil üretmediği hatırlatılırken, motor, vites kutusu ve yürüyen aksam ihracatı yaptığı, mühendislik faaliyetlerinin yüzde 80’ini bu ülkede gerçekleştirdiği vurgulandı.
Fas’taki ikinci fabrİka
400 bin kapasiteli Tanca tesisi, Renault’nun ikinci fabrikası durumunda. Daha önce Kazablanka’da kurulan ilk fabrikada Kangoo’nun yanı sıra Dacia Logan ve Sandero üretiliyor. Tanca’da ise 10 bin-12 bin Euro giriş fiyatına sahip yeni Lodgy ve daha ucuz, binek versiyonu da bulunan küçük bir ticari araç üretilecek. Yeni Lodgy’nin yüzde 85’inin Avrupa pazarlarına ihraç edilmesi planlanıyor. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)