E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaResesyondan korkan yatırımcılar tahvillere sığındı---

Resesyondan korkan yatırımcılar tahvillere sığındı

Resesyondan korkan yatırımcılar tahvillere sığındı
13 Ağustos 2024 - 14:49 borsagundem.com

ABD ekonomisine ilişkin resesyon beklentilerinin artması ve FED’in faiz indiriminin iyiden iyiye yaklaşmasıyla birlikte güvenli liman arayan küresel yatırımcılar tahvillere yöneldi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon yeniden piyasaların temel endişesi halini alırken yatırımcılar da tahvil varlıklarına geri dönüyor. Sabit getirili varlıklar da piyasalardaki son dalgalanmalar sırasında portföy savunma alanındaki değerini kanıtladı.

ABD Hazinesi tahvilleri ve diğer yüksek kaliteli tahvil varlıkları geçen haftaki borsa krizi sırasında güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Tahvil getirileri bir yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyelerine geriledi. Bu keskin hareketler daha sonraki süreçte tersine döndü. Fon yöneticileri ise büyümenin yavaşladığı, enflasyonun düştüğü ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) diğer merkez bankalarıyla birlikte faiz indirimi yapmasının beklendiği bir ortamda tahvillerin cazibesinin arttığına dikkat çekiyor.

Araştırma firması EPFR’ye göre yatırımcılar ağustos ayında ABD hükümeti ve şirket tahvil fonlarına 8,9 milyar dolar akıttı. Temmuz ayında tahvillere yatırılan para ise 57,4 milyar dolardı ve bu rakam ocak ayından bu yana en yüksek ve 2021’in ortasından bu yana en büyük ikinci aylık yatırımı işaret ediyor. Yüksek kaliteli şirket tahvilleri dört yılın en uzun serisini gerçekleştirdi ve 10 hafta boyunca pozitif seyirde kaldı.

Financial Times’ın haberine göre PGIM Sabit Gelir Küresel Tahviller Başkanı Robert Tipp, "Resesyon gibi aşağı yönlü bir senaryoya karşı en iyi koruma Hazine tahvilleridir" diyor.

Tipp, “Sabit getirili varlıklar için argümanlar gerçekten güçlü. Bazen insanlar nakitten çıkmak için bir itici güce ihtiyaç duyarlar. İstihdamdaki düşüş gerçekten bunun yaşanmasını sağladı” ifadelerine yer verdi.

Hem ABD Hazinesi varlıklarını hem de yüksek kaliteli şirket tahvillerini izleyen bir Bloomberg endeksi, S&P 500 Endeksi’ndeki %6'lık düşüşün aksine, temmuz sonundan bu yana %2 yükseliş gösterdi. Tahvil endeksindeki en büyük yükseliş, hisse senetlerinin keskin bir şekilde düştüğü istihdam raporunun yayınlandığı gün geldi.

Ağustos ayında açıklanan istihdam verilerine göre, ABD’de işsizlik oranının temmuz ayında beklenmedik bir biçimde %4,3’e yükselmesi ve işverenlerin ekonomistlerin beklediğinden çok daha az yeni çalışan istihdam etmesi FED’in faiz indirimlerine yönelik beklentileri önemli ölçüde değiştirdi.

Vadeli işlem piyasasındaki yatırımcılar şimdilerde FED’in faiz oranlarını yıl sonuna kadar yüzde bir puanın biraz üzerine getirmesini bekliyor. Bu da FED’in 2024'ün kalan üç toplantısında en az bir ekstra yarım yüzdelik puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi anlamına geliyor. Ağustos ayı istihdam raporundan önce ise yatırımcılar yalnızca üç çeyrek puanlık faiz indirimi bekliyordu.

BlackRock'ın Küresel Sabit Getirili Varlıklardan Sorumlu Baş Yatırım Sorumlusu Rick Rieder'e göre, söz konusu tablo yatırım sınıfı şirket tahvili ve Hazine tahvilleri gibi daha güvenli tahvillerin artık yüksek getiri sunduğu, ancak yılın başlarında piyasaları vuran FED borçlanma maliyetlerinde daha fazla artış tehdidi olmadığı anlamına geliyor.

Rieder açıklamasında, “İnsanlar sabit getirili varlıklarda para kaybetmekten hoşlanmıyor. Ancak bugün FED’in faiz oranlarını tekrar yükseltmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Mevcut getiriler ve sabit getirilerdeki oran çok cazip. Sabit gelir yatırımlarına daha fazla para gireceğini tahmin ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Geçen haftaki satış dalgası sırasında şirket tahvilleri de darbe yedi. Ancak ABD’de bir resesyon yaşanması durumunda bile fazla sayıda şirketin temerrüde düşmeyeceği öngörüldüğünden kaliteli yatırım sınıfı şirket tahvilleri satışlardan çok fazla etkilenmedi.

‘Çürük’ dereceli tahviller bile yüksekten uçan teknoloji şirketlerinin son haftalardaki düşüşünden etkilenen borsalardan daha iyi performans gösterdi.

Bloomberg’ün yüksek getirili ABD şirket tahvilleri endeksi pazartesi günü S&P 500 Endeksi’nin %3 düşüş gerçekleştirdiği sırada sadece %0,6 geriledi.

Tahvil yatırım devi Pimco'nun Baş Yatırım Sorumlusu Dan Ivascyn, "Borç piyasaları, hisse senetlerinde gördüğümüz oynaklığa karşı gerçekten iyi bir şekilde dayandı. Bu alanda çok agresif olmak istemiyoruz, ancak son birkaç haftadır yüksek getirili şirket tahvil kâr oranlarında önemli bir artış yaşandı. Henüz o noktada değiliz, ancak zayıflık görmeye devam edersek, bu varlıklarla ilgilenebiliriz” açıklamasında bulundu.

Yüksek volatilite borsada çöküş habercisi mi?Yüksek volatilite borsada çöküş habercisi mi?

 

Dolar herkesin sorunuDolar herkesin sorunu

 

Goldman’dan hisse tavsiyesi: Alım fırsatı olacakGoldman’dan hisse tavsiyesi: Alım fırsatı olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)