E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyonu tüketiciler geciktiriyor---

Resesyonu tüketiciler geciktiriyor

Resesyonu tüketiciler geciktiriyor
15 Ağustos 2024 - 13:51 borsagundem.com

ABD’de resesyonu erteleyenin tüketiciler olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüketiciler durgunluğu ABD ekonomisinde uzak tutuyor ancak bunun çok uzun sürmeyebileceği öngörülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi herkes için güçlü bir seyir izlemiyor, özellikle de borçlular için; ancak Fed'in daha düşük faiz oranlarının tam zamanında gelebileceği düşünülüyor.

Düşük ve orta gelirli tüketiciler

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, düşük gelirli borçlular, son yıllarda daha yüksek yaşam maliyeti ve artan faiz oranlarının ikili darbesinden sert bir şekilde etkilendi; bu, düşük kredi notuna sahip tüketiciler arasında artan gecikmelerle kanıtlandı.

Ancak daha genel olarak, birçok hane harcamaya, restoranlarda yemek yemeye ve ekonominin ayakta kalmasına yardımcı olmaya devam etti ve ediyor. Harcama eğilimi, çalışanlar ve Wall Street arasında iş gücü piyasasıyla ilgili artan endişelere rağmen sürüyor.

Diamond Hill Capital Management'ta kıdemli portföy uzmanı olan Doug Gimple, “Düşük ila orta gelirli tüketicilere sorarsanız, muhtemelen zaten bir durgunluk içinde olduklarını söyleyeceklerdir” diyor.

Bunun nedenleri arasında ise kredi kartlarına uygulanan faizlerin bir dizi rekor kırması, bunun borcun yönetilmesini daha pahalı hale getirmesi ve pandemi teşviklerinin etkisinin azalması geliyor.

Ancak finansal sıkıntı Amerika genelinde eşit olarak hissedilmiyor. Birçok ev sahibi, konut fiyatlarındaki son artıştan ve ultra düşük 30 yıllık sabit faizli ipoteklerin sağladığı destekten faydalanmış durumda. Borsa bu yıl zaten yüzde 14 yükselmişken birçok 401(k) planı ev sahiplerinin servetlerini artırmalarına yardımcı oluyor.

Gimple, hala tarihi ortalamaların altında seyreden bir işsizlik oranını hesaba kattığında, tüketicilere bakıldığında, ABD'de ekonomik gerilemenin belirgin ‘kırmızı veya sarı’ belirtilerinin ortaya çıkmadığını söylüyor ve ekliyor: “İnsanlar bir durgunluk kabusundan korkuyor ancak şu anda ekonomik verilere baktığınızda, ekonominin hala oldukça istikrarlı ilerlediği görülüyor.”

Rekorların yılı

Wall Street, onlarca yıldır otomobil kredilerini, kredi kartlarını ve diğer tüketici borçlarını tahvil anlaşmalarına paketleyerek haneler için önemli bir finansman kaynağı olarak hizmet etti. Bu yılki borç makinesi ise her zamankinden daha yoğun.

BofA Global Research'e göre, bu tahvillerin veya ‘varlığa dayalı menkul kıymetler’in ihracı 2024'te şimdiye kadar yaklaşık 227 milyar dolara ulaştı; bu 1 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 31 artışa karşılık geliyor ve önceki tüm yıllardaki benzer dönemler için rekor bir hızda ilerleme anlamına geliyor.

Bankadaki araştırmacılar, paylaştıkları notta, “Tam yıllık yeni ihraç tahminimiz şu anda 315 milyar dolar, eğer bu gerçekleştirilirse tüm zamanların rekoru olur” diye yazıyor. Ayrıca, Deutsche Bank'ın tüketici kredi araştırma ekibi de, bankaların sekiz çeyrek boyunca ilk kez bu yılın ikinci çeyreğinde genel olarak tüketici kredilerini azaltmadıklarını söylüyor.

Dalgalı seyir handikabı

Kredi piyasaları, popüler bir Japon Yeni ‘carry trade’inin küresel piyasaları etkisi altına almasıyla geçen hafta kısa bir süreliğine dondu. Varlık destekli piyasa, satış dalgasına karşı bağışık değildi. Ancak toz duman yatışırken, BofA Global'e göre kıyaslama varlık destekli sektörlerdeki spread’ler yalnızca yaklaşık 5-10 baz puanlık bir boşlukla veya 24 aylık minimumlarından biraz daha yüksek bir boşlukla kapandı.

Spread, yatırımcıların temerrüt risklerini telafi etmeye yardımcı olmak için ‘risksiz’ oranların üzerinde kazandıkları prime karşılık geliyor. Daha riskli yüksek getirili veya kurumsal ‘çöp tahvil’ piyasasında, spread’ler son zamanlardaki düşük seviyelerin üzerinde kalmaya devam ediyor. Tüketici kredisindeki çatlakların yanı sıra, Wall Street, çöp tahvilleri ekonomideki stresin erken uyarı işaretleri açısından yakından izliyor.

Odak noktasının enflasyondan soğuyan iş gücü piyasasına kaymasıyla birlikte, BofA'nın ekonomi ekibi, Fed’in bu yıl faiz oranlarını 2 kez, 2025'te 4 kez ve 2026'da 2 kez düşürmesini beklediklerini söylüyor. Bu hız, merkez bankasının nihai faiz oranını şu anki yüzde 5,25-5,5 aralığından yüzde 3,25-3,5 aralığına düşürecek ve tüketiciler için bir rahatlama sağlayacaktır.

Fed faiz indirimlerine hazır

Fed'in daha düşük faiz oranları şeklinde beklenen rahatlamasının tam zamanında gelmesi muhtemel görünüyor. New York Fed'in Temmuz ayında yaptığı tüketici beklentileri anketi, iş gücü piyasası hakkında karışık hisler olduğunu gösterdi ancak gelecek üç ay içinde bir fatura ödenmesi konusundaki endişenin 2020'nin başından bu yana en yüksek seviyede olduğu görülüyor. Bu da Fed’in faiz indirimleri noktasında elini çabuk tutacağının bir kanıtı olarak kabul ediliyor.

AllianceBernstein'da gelişmiş piyasa ekonomik araştırmaları direktörü olan Eric Winograd, “İnsanların işlerini kaybetmeye başladığını görürsek, işler oldukça hızlı bir şekilde kötüye gidebilir” diyor ve ekliyor: “İşten çıkarmalar görürsek, işler ortadan kalkmaya başlarsa, o zaman durum daha zor olacak. Sanırım Fed bunu biliyor, bu yüzden muhtemelen faiz indirimlerinin eşiğindeyiz.”

Atlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret ettiAtlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret etti

 

 Piyasaların Fed'den agresif bir faiz indirim beklentileri sağlamlaşıyor Piyasaların Fed'den agresif bir faiz indirim beklentileri sağlamlaşıyor

 

Küresel piyasalarda Fed belirsizliğiKüresel piyasalarda Fed belirsizliği

 

Faiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?Faiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?

 

'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40

 

Goldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusuGoldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)