E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRoblox halka açıldı ve değeri 45 milyar dolardan fazla oldu---

Roblox halka açıldı ve değeri 45 milyar dolardan fazla oldu

Roblox halka açıldı ve değeri 45 milyar dolardan fazla oldu
11 Mart 2021 - 11:21 borsagundem.com

Popüler video oyun platformu Roblox’un hisseleri Wall Street'te piyasaya sürüldü ve yaklaşık % 55 artarak 69.50 dolara yükseldi ve şirkete 45 milyar doların üzerinde değer biçildi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Popüler video oyun platformu Roblox’un hisseleri Wall Street'te piyasaya sürüldü ve yaklaşık % 55 artarak 69.50 dolara yükseldi ve şirkete 45 milyar doların üzerinde değer biçildi.

Roblox kendisini, oyuncuların sanal tema parkları veya tüplü dalış gibi kendi avatarlarını ve oynamak için ortamlarını oluşturabilecekleri bir "metaverse" olarak tanımlıyor.

Roblox CEO'su ve kurucu ortağı David Baszucki, CNN Business ile Çarşamba günü yaptığı röportajda "Roblox, insanların birlikte yarattığı harika bir topluluk" dedi. Şirketteki hissesi şu anda 4 milyar doların üzerinde değere sahip.

Roblox telefonlara, tabletlere ve konsollara ücretsiz olarak indirilebilir. Şirket, gelirinin neredeyse tamamını oyun içi sanal nesneler satın almak için kullanılabilen Robux para biriminin satışından elde ediyor. Bu satışların yarısından fazlası Apple (AAPL) ve Google (GOOGL) uygulama mağazalarından yapılmaktadır.

Roblox, geçen yıl 2019'a göre % 82 artışla yaklaşık 925 milyon dolarlık gelir elde etti. Şirket ayrıca bu ayın başlarında satışların bu yıl yaklaşık % 60 artarak 1,44 milyar ila 1,52 milyar dolar aralığında olmasını beklediğini söyledi.

Roblox'un 2020 sonunda günlük 32,6 milyon aktif kullanıcısı vardı ve şirket, 2021'in sonunda 34,6 milyon ila 36,4 milyona sahip olacağını tahmin ediyor.

Şirketin oyuncularının çoğu 13 yaş ve altı çocuklar. Ancak Baszucki, 17-24 yaşındaki Roblox kullanıcılarından oluşan grubun çok hızlı büyüdüğünü söyledi.

Ancak Roblox, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile yaptığı evraklarda, bu kadar genç bir kullanıcı tabanına sahip olmanın platformun daha fazla incelenmesine yol açacağını belirtti.

Roblox, "Genç tüketiciler de dahil olmak üzere tüketiciler tarafından bizimki gibi etkileşimli eğlence tekliflerinin artan kullanımı, bizimki gibi şirketlere ek yükler getirebilecek daha katı tüketici koruma yasaları ve düzenlemeleri için çağrılara yol açabilir" dedi.

Bu, Roblox'un, oyunu oynayan küçükler için oyunun güvenli kaldığından ve gizlilik uygulamalarının sıkı bir şekilde uygulandığından emin olması gerektiği anlamına gelir. Şirket ayrıca, genç kullanıcıların Robux'u satın almak için çok fazla para harcamamasını sağlamak için güvenlik önlemlerine sahip.

Baszucki, borsaya çıkışından heyecan duyduğunu belirterek, 2004 yılında kurulan Roblox'ta uzun vadeli yatırımcıların ve çalışanların şirketin başarısında finansal olarak yer almasının iyi olduğunu sözlerine ekledi.

 

Roblox, ilk halka arzda yeni hisse senedi çıkarmanın aksine hisseleri doğrudan New York Borsası'nda listeledi. NYSE, hisse başına 45 dolarlık bir referans fiyat belirlemişti.

Spotify (SPOT), Slack (WORK) (Salesforce (CRM) tarafından satın alınma sürecinde olan) ve Palantir de doğrudan listelemeler aracılığıyla halka açıldı.

Baszucki, "Bizim için doğrudan listeleme doğal görünüyordu. Tüm topluluğu bir araya getiriyor ve herkes ticaretin açılışında aynı fiyatı kullanıyor" dedi.

Öyleyse, halka açık bir şekilde işlem gören şirket için sırada ne var?

Roblox hala karlı değil. Baszucki, şirketin reklamlardan daha fazla satış elde etmeye çalışacağını söyledi. Organik olacağını vurguladı. Örneğin kullanıcılar, Roblox'ta büyük Air Jordan reklam panolarını görmenin aksine, oyunda Nike ayakkabı giymek için ödeme yapabilirler.

Baszucki, CNN Business'a "Yapmakta olduğumuz küçük miktarlarda reklam, sürükleyici ve otantik" dedi.

Kendi Roblox kullanıcı adı inşaatçı olan Baszucki, Roblox'un sonunda popülerlik kaybına uğrayacak bir heves olması konusunda aşırı endişelenmediğini de sözlerine ekledi.

Roblox, son birkaç ayda halka açılan ve Bumble, Poshmark, Airbnb ve DoorDash gibi şirketler arasına katılmış oldu. Oyun yazılımı firması Unity de geçen Eylül ayında halka açıldı ve hisse senetleri o zamandan beri neredeyse iki katına çıktı.

Instacart, Coinbase ve Robinhood en merakla beklenen yeni listeler arasında bu yıl da daha fazla borsaya giriş bekleniyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)