E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRuble yabancı işçileri de mağdur etti---

Ruble yabancı işçileri de mağdur etti

Ruble yabancı işçileri de mağdur etti
26 Aralık 2014 - 07:20 borsagundem.com

Rubledeki değer kaybının sadece Rusları değil çoğu Moskova’da çalışan yabancı işçileri de derinden etkilediği bildirildi

Rusya'da çalışan yabancıların para birimindeki kayıplardan etkilenmesi durumu henüz ölçülebilir olmasa da ya da büyük bir gurbetçi göçü başlamış olmasa da pek çok kişinin rublenin son haftalardaki değer kaybının ardından Rusya'yı terk etmeyi düşündüklerini söylediği kaydedildi.

Ruble biraz toparlanmış olsa da hala dolar ve Euro karşısında yüzde 40 aşağıda ve bu da ruble ile ilişkili finansal durumları daha karışık hale getiriyor.

AFP'de yer alan habere göre Manila’dan Moskova’ya “yüksek ücretler” nedeniyle gelen bir temizlik işçisi Nisan ayında bin 500 ruble (42 dolar beya 32 euro) kazanırken bugünlerde aynı iş için sadece 20 dolar (16 euro) kazanıyor. Bu işçinin kazancının üçte ikisini Güneydoğu Asya’nın en fakir memleketlerinden biri olan ülkesi Filipinler’deki ailesine gönderdiği söylendi.

Rusya'da göçmen işçilere yardım eden bir organizasyonda (Migration and Law) çalışan avukat Anara Beisheyeva; işverenlerin tamamının krizi bahane ederek ödeme yapmayı bıraktığını belirtti. Beisheyeva; işyerlerinin kapatıldığını ve işçilerin beş kuruşsuz sokakta bırakıldığını söyledi. Beisheyeva, pek çok göçmenin bir arada yaşamaya başladığını ve krizin bir an önce son ermesini umduklarını dile getirdi. 

Dolar ile satılan uçak biletlerinin yakında pek çok kişi için ulaşılamaz hale gelebileceğini söyleyen Beisheyeva; "Gün geçtikçe kazandığım para azalırken biletler bir o kadar daha da pahalı hale geliyor” dedi. 

Sosyal merdivenin diğer ucunda, Eylül sonunda bir Rus bankası ile Moskova'da çalışmak üzere anlaşan otuzlu yaşlardaki Fransız bir finans profesyoneli bulunuyor. Kendisine iyi bir maaş ve büyük ikramiye tercihi sunulduğunu belirten bankacı, bunun dört yıldır sürekli büyüyen dinamik pazarda çalışmak ve durgun Avrupa’dan ayrılmak için iyi bir fırsat olduğunu düşündüğünü ancak işlerin düşündüğü gibi gitmediğini söyledi. Rusya’ya geldikten sadece iki hafta sonra Fransız bankacının ruble cinsinden maaşı euro karşısında hızla erimeye başlamış. 

Fransız bankacı Olivier, AFP’ye verdiği mülakatta; "Ruslar ellerindeki rubleyi satarken, yabancıların da rubleyi bırakma vakti gelmiştir. Eve dönmek için gün sayıyorum” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)