E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRus milyarderlerin korkusu Hollanda---

Rus milyarderlerin korkusu Hollanda

Rus milyarderlerin korkusu Hollanda
06 Mayıs 2014 - 14:23 borsagundem.com

Birkaç yıldır varlıklarını bazı Avrupa ülkelerinde bulunduran Rus işadamlarının geleceği, bu ülkelerin göstereceği tavra bağlı

Bundan iki yıl önce, Hollandalı bir hukuk firması, "Siz Hollanda'ya gelin, biz de size vergilerden muaf olmanız ve varlıklarınızı güvence altında tutmanız konusunda yardımcı olalım" diyerek Rus işletmelerine yeni bir kapı açtı. Firmanın sunumunda, işletmelere "hukuk sistemimize güvenebilirsiniz" mesajı veriliyordu. 

Bu tarz çağrılar, geniş ölçekte cevap buldu. Başkan Vladimir Putin'e yakın milyarderlerin şirketleri de dahil olmak üzere Rusya'nın en büyük petrol, gaz, madencilik ve perakende şirketleri, onlarca milyar dolarlık şirket varlıklarını Hollanda ve genellikle vergi muafiyeti ile sermaye kaçışında kullanılan Lüksemburg, Kıbrıs, İsviçre ve İrlanda gibi Avrupa ülkelerine taşıdı. Bugün ise OAO Rosneft, OAO Gazprom, OAO Lukoil ve Cenevre merkezli, kurucu ortaklarından birinin Putin'in yakını olduğu Gunvor Group gibi pek çok Rus şirketi, Amerikan yaptırımları altında. 

Bu durumun sonucu olarak, Avrupa'nın bir elin parmaklarını geçmeyen vergi cenneti ülkesi, Ukrayna'dan çekilmesi yönünde Rusya'ya baskının anahtarı olabilir. Rus işadamlarının Avrupa ülkelerini bir sığınak olarak kullanmış olmaları, şimdi şirket varlıklarının yaptırımlara maruz kalmasına sebep oluyor. Şirketlerin bu tabloyu lehlerine çevirmek için, ekonomik olarak Rus sermaye akışına bel bağlayan ve yatırımcıları yabancı hukuka karşı koruyan ülkelerin yardımına ihtiyacı var.

14 yıl Amerikan Senatosu'nda araştırmacılık yapmış olan Jack Blum konuya ilişkin, "Hollanda bünyesindeki bu şirketlerin sahiplerinin yaptırım listesindeki isimler olduğu gösterilirse, şirket varlıklarının dondurulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak asıl soru, 'Ne kadar ileri gidilmek isteniyor? İsviçreli, Hollandalı ve Lüksemburglular bunu yapmaya hazır mı?' Bu durumun yıllardır devam ettiği herkes tarafından biliniyor" yorumunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)