E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRus şirket hisselerine 'yaptırım' darbesi---

Rus şirket hisselerine 'yaptırım' darbesi

Rus şirket hisselerine 'yaptırım' darbesi
26 Şubat 2024 - 16:40 borsagundem.com

Mechel, PIK, Yuzhuralzolot, Sovcomflot ve diğer bazı Rus şirketlerin hisseleri, ABD yaptırım listesine alındıktan sonra düştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 2 yıl önce 24 Şubat sabahı ilan ettiği "özel operasyon"un başlamasıyla Rus ordusu, Ukrayna topraklarına girdi. Çatışmaların başlamasının ardından geçen zamanda Rusya bir dizi yaptırıma maruz kaldı. Bu bağlamda, ABD'nin son yaptırımlarından sonra Mechel, PIK, Yuzhuralzolot, Sovcomflot ve diğer birkaç şirketin hisseleri düşüş gösterdi.

Gazetemru'da yer alan habere göre, sabah işlemleri sırasında Sovcomflot hisseleri yüzde 8,22 düşüşle 124,5 ruble, Mechel imtiyazlı hisseleri yüzde 4,65 düşüşle 342,6 ruble, PIK hisseleri yüzde 2,83 düşüşle 811,9 ruble ve Yuzhuralzolota hisseleri yüzde 6,26 düşüşle 0,7392 rubleden işlem gördü.

Piyasa, Ulusal Takas Merkezi’ne (Moskova Borsa’sının bir alt kuruluşu) karşı yaptırımların uygulanmasından korkuyordu. Bu, dolarla ticareti imkansız hale getirecek ve diğer para birimleriyle ticareti tehlikeye atacaktı. Yaptırımların uygulanmasıyla ve mali tabloların yayınlanmasıyla birlikte Moskova kotasyonları %4,76 artarak 200 rubleye yükseldi. Moskova Borsası endeksi %1.78 oranında artış gösterdi ve verilere göre Moskova saatiyle 11:00 itibariyle 3,198.68 puan seviyesinde işlem gördü.

Yeni yaptırımlar ABD ve Avrupa Birliği tarafından 23 Şubat’ta açıklanmıştı. St.Petersburg Borsası takas saklama kuruluşu olan SPB Bank da kısıtlamalar kapsamına alındı. Aynı zamanda St.Petersburg Borsası‘nın ana şirketi de bundan önce yaptırımlar altındaydı.

Biden Rusya'ya 500'den fazla yeni yaptırım açıkladı

 

AB'den Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi

 

AB, Rusya'ya karşı 12. yaptırım paketini kabul etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)