E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya NATO'dan resmen dışlandı---

Rusya NATO'dan resmen dışlandı

Rusya NATO'dan resmen dışlandı
05 Eylül 2014 - 21:52 borsagundem.com

NATO toplantısında Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliği askıya, siyasi iletişim kanallarını ise açık tutmaya devam etme kararı aldı

Galler'deki NATO Zirvesi'nde bir araya gelen 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanı, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğini askıda, siyasi iletişim kanallarını ise açık tutmaya devam etme kararı aldı. Ayrıca, bildiride Suriye'de Esad yönetiminin IŞİD'in ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Zirve sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'daki artan ve yasa dışı askeri müdahalesi en güçlü ifadelerle kınandı.

Rusya'dan Ukrayna içindeki ve sınırındaki güçlerini çekmesini isteyen NATO, "Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ilhakını tanımayacağını" duyurdu.

Rusya'nın uluslararası hukuka, yükümlülüklerine ve sorumluluklarına uymasının istendiği sonuç bildirisinde, Kırım'ın gayriresmi işgaline son vermesi ve Ukrayna'ya karşı saldırgan eylemlerden kaçınması talep edildi.

Rusya ve Rusya destekli ayrılıkçıların bölgede yarattığı şiddet ve güvensizlikten derin endişe duyulduğu vurgulanan bildiride şunlar kaydedildi:

"Kırım Tatarlarına ve diğer yerel toplumlara yönelik ayrımcılıktan endişe duyuyor ve Rusya'dan yarımadada yaşayan herkesin güvenliğini, haklarını ve özgürlüklerini güvence altına alacak önlemleri almasını istiyoruz."

NATO ile Rusya arasında, uluslararası hukuk temeline dayalı bir ortaklığın stratejik değere sahip olacağını düşünmeye devam edildiği belirtilen sonuç bildirisinde, "Bu ilişki için gerekli şartların şu aşamada mevcut olmamasından üzüntü duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bildiride, NATO'nun Rusya ile çatışmaya girme arayışında olmadığı ve Rusya'ya tehdit oluşturmadığı kaydedilirken Ukrayna'nın yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova'nın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine yönelik destek yinelendi.

"KAOSUN SORUMLUSU ESAD"

Galler'in Newport şehrinde yapılan NATO Zirvesi sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, Esad rejiminin terör örgütü IŞİD ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Suriye'de devam eden krizi büyük endişeyle izlediğini kaydeden NATO, "ülkedeki mevcut kaos ve yıkımın sorumlusu olan Esad rejiminin Suriye halkına yönelik şiddet kampanyasını en güçlü ifadelerle kınadığını" duyurdu.

Sonuç bildirisinde, Suriye hükümetinden Cenevre Bildirisi'ne uygun olarak derhal gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirmesi istendi.

Bildiride, NATO üyesi Türkiye, bölgesel ortak Ürdün ve komşu ülke Lübnan'ın, ekonomileri ve toplumları üzerindeki olası istikrarsızlaştırıcı etkilerine rağmen yerlerinden edilmiş Suriyelilere cömertçe evsahipliği yaptığı vurgulandı.

Belgede, Patriot füzelerinin konuşlandırılmasının NATO'nun Türkiye'nin halkı ve toprağını koruma kararlılık ve yeteneğinin güçlü bir göstergesi olduğu belirtildi.

NATO, kimyasal silah kullanılmaya devam edildiğine yönelik haberlerden endişe duyulduğunu da bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)