E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya’nın buğday ve arpa ihracatında vergiler yükseldi---

Rusya’nın buğday ve arpa ihracatında vergiler yükseldi

Rusya’nın buğday ve arpa ihracatında vergiler yükseldi
05 Ekim 2024 - 13:30 borsagundem.com

Rusya'da 'esnek ihracat vergisi' sistemi kapsamında yapılan hesaplamalara göre ihracatta buğday ve arpada ton başına uygulanan vergide artış yaşandı.

Rusya Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 9-15 Ekim tarihleri arasında buğday ihracatına uygulanan vergi ton başına 1,328.3 rubleye çıkacak. Aynı dönemde, arpa için vergi ton başına 229.5 rubleye yükselirken, mısırda ise ton başına 2,696.7 rubleye düşecek.

Buğday ve çavdar karışımı olan meslin için belirlenen ihracat vergisi oranı ton başına 213.4 dolar olarak hesaplandı. Arpa için bu rakam 184.5 dolar, mısır için ise 222.3 dolar olacak.

Geçtiğimiz hafta (2-8 Ekim) uygulanan ihracat vergileri ise şu şekildeydi: Buğday için ton başına 1,246 ruble, mısırda ton başına 2,786.2 ruble ve arpa için ton başına 190.8 rubleydi.

Rusya, buğday, mısır ve arpa gibi tahıl ürünlerinde “esnek ihracat vergisi” adı altında bir mekanizma kullanıyor. Bu vergi, borsada kaydedilen ihracat sözleşmelerinin fiyatlarına ve hesaplama tarihinden önceki beş iş günü boyunca Rusya Merkez Bankası’nın ortalama dolar/ruble kuru verilerine göre hesaplanıyor. Toplanan vergiler, buğday, çavdar, mısır ve yemlik arpa üreticilerine sübvansiyon olarak aktarılıyor.

1 Temmuz’dan itibaren Rusya’da tahıl ihracatına uygulanan vergi oranlarının hesaplanmasında kullanılan taban fiyatlar da artırıldı. Bu düzenlemeyle birlikte, vergi oranları ton başına ortalama 700 ruble azaldı. Bu kapsamda, buğday ve meslin için temel ihracat fiyatları 17 bin rubleden 18 bin rubleye, arpa ve mısır için ise 15,875 rubleden 16,875 rubleye yükseltildi. Tarım Bakanlığı’nın bu girişimi, Haziran ayında hükümet tarafından onaylanmıştı. (Gazetemru)

Türkiye, Rusya’dan petrol alımını yüzde 50 düşürdüTürkiye, Rusya’dan petrol alımını yüzde 50 düşürdü

 

Türkiye Rusya’dan buğday ithalatını azalttıTürkiye Rusya’dan buğday ithalatını azalttı

 

Rusya'da benzin ihracatına yönelik kısıtlamalar uzatıldıRusya'da benzin ihracatına yönelik kısıtlamalar uzatıldı

 

Rusya'dan kritik motorin kararıRusya'dan kritik motorin kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)