E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiSabancı Holding ve Gedik Yatırım sorusu---

Sabancı Holding ve Gedik Yatırım sorusu

Sabancı Holding ve Gedik Yatırım sorusu
04 Eylül 2024 - 10:32 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

ORTAKLAR PAYLARINI ÖZEL FONA DEVRETTİ

SORU-Sabancı Holding hissesinden büyük ortaklarının hisse satma ihtimali var mı?
Ata Şahin

CEVAP- Geçtiğimiz mart ayında Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Serra Sabancı, 4,7 milyon lot hisseyi yatırımcısı olduğu serbest özel fona pay başına 77 TL’ye devretti. Aynı şekilde Dilek Sabancı da sahibi olduğu 2,17 milyon lot hisseyi yatırımcısı olduğu serbest özel fona pay başına 81,95 TL’den devretti. Açıklamada devralan fonların orta vadede hisseleri satmasının söz konusu olmadığı ifade edildi. Söz konusu ifade uzun vadede hisselerin işleme konu edilebileceği anlamına geliyor.

Tüm bunlardan ayrı olarak şirketle ilgili yakın tarihli gelişmeler dikkat çekiyor. Sabancı Holding dijital alanda büyüme hedefli adımlar atıyor. Holding, dijital alanda büyüme stratejisi doğrultusunda hareket ediyor. ICT Bulut Bilişim (Bulutistan)'ın %65 hissesini yaklaşık 39 milyon dolara satın aldı. Bulutistan, Türkiye'de bulut teknolojileri alanında önemli firmalardan biri olarak biliniyor. Holding, satın alımı Hollanda'da kurduğu Dx Technology üzerinden gerçekleştirdi. Böylece Sabancı Ventures ile birlikte Bulutistan'daki toplam payını %75,5'e çıkardı.

Sabancı Holding, iştirakleri üzerinden enerji alanında da büyüme adımlarına devam ediyor. Gerçekleştirilen yatırımlarının neticesinde iki yıl sonra toplamda 5.000 MW kurulu güce ve %60 yenilenebilir enerji payına ulaşmayı hedefliyor.

Şirket açıkladığı 2024 altı aylık mali tablolarında ise genel konjonktürden etkilendiği gözleniyor. Yılın ilk yarısında gelirleri sabit kalırken dönem sonunda 7,6 milyar TL zarar açıkladı. Firmanın esas faaliyetlerinden azaltmakla birlikte kârını koruması önemi bir ayrıntı. Net Parasal Pozisyon kaleminde oluşan kayıp şirketin dönem sonunda zarar yazmasında belirleyici faktör oldu.


SON ÜÇ AYDA YABANCI SATTI

SORU-Gedik Yatırım’ın hareketini nasıl buluyorsunuz? Bir türlü çıkmıyor? Ne zaman çıkar?
Bayram Topuz

CEVAP- Sahip olunan portföydeki hisselerin her gün değerlendiğini gözlemek, yatırımcılar açısından en büyük mutluluk kaynaklarından biri olsa gerek. Ancak bunun abartılı bir beklenti olduğunu not etmek gerekir. Bir şirket ne denli güçlü olursa olsun düşüşler kaçınılmazdır. Yatırımcı bu noktada kısa süreli düşüşlerden rahatsız olmamalı. Asıl önemli olan hissenin yöneliminin ne tarafa olduğunu gözlemlemesidir. Yön yukarı olduğu sürece yaşanacak düşüşler sorun edilmemeli. Nihayetinde firma, gelir ve kâr büyümesinin sürdürüyorsa yukarı yönelimde de bir değişim olmayacaktır. Öte yandan kârı zayıf kalan ya da sürekli zarar üreten bir şirkete ait hissenin yönünün de aşağı olması beklenmeli.. Böylesi bir şirketin hissesi arada yukarı atakları olsa da büyüyen bir yapıya kavuşamadığı sürece istikrarlı bir çıkış beklenmemeli.

Gedik Yatırım, geçtiğimiz eylül ayında 17,40 TL’yi test ettikten sonra bazen düşen bazen yükselen bir seyir izleyerek yatayda hareket etti. Bununla birlikte son beş yılda oldukça güçlü bir performans sergiledi. Bu süre zarfında kimi zaman bir yılı bulan düşüşler yaşasa da yukarı yönelim değişmedi. Şimdilerde de benzer bir dinlenme süreci yaşıyor.

Şirket geçtiğimiz beş yılda düzenli olarak gelirini artırmayı başardı. Geçtiğimiz yıl ise gelirde belirgin bir düşüş yaşadı . Son açıkladığı 2024 ilk çeyrekte gelirdeki düşüşünü devam ettirdi. Dönem sonu kârlılığında ise yüzde 7’lik bir artış yaşandı.

Takas verilerine göre borsadaki payların yüzde 80,76’sı Gedik Yatırım’ın saklamasında bulunuyor. Bu itibarla hisselerin toplu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Son üç ayda hissede Citibank’tan satış gelirken saklamasındaki oran sıfırlandı. Şirketin kârını daha da büyütebilmesi hisseye olan ilginin güçlenmesine olanak verecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 12,78
En Yüksek: 13,00
En Düşük: 12,40
Değişim 2,49 %
FK: 23,50
PD / DD: 4,48
İşlem Hacmi 11.791.035
Toplam Adet: 926.204
Ağırlıklı Ort.: 12,68
Son Değer: 91,00
En Yüksek: 92,50
En Düşük: 90,35
Değişim -0,11 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,74
İşlem Hacmi 1.054.924.979
Toplam Adet: 11.525.981
Ağırlıklı Ort.: 91,54
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL04 Eylül 2024 10:37

    Helal olsun sabancı ailesine satarsın alttan 10 kat eski hisse senetlerini geri alırsınız.