E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40---

'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40

'Sahm Kuralı' kadük kaldı, resesyon olasılığı yüzde 40
14 Ağustos 2024 - 15:14 borsagundem.com

Yeni bir gösterge, ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığının yüzde 40 olduğuna işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kaliforniyalı ekonomistlerden oluşan bir ekibin, resesyonu daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde tespit edebileceğini söyledikleri bir göstergeyi, ABD ekonomisinin yüzde 40 olasılıkla resesyona gireceğini söylüyor.

Borsagundenm.net’in derlediği bilgilere göre, ekibin öne sürdüğü yeni gösterge, 'birkaç önemli farkla’, ’Sahm Kuralı'nı hesaplamak için kullanılan metodolojiye dayanıyor ve Sahm Kuralı gibi ekonominin resesyona girme olasılığına odaklanıyor.

Gerileme Mart ayında başlamış olabilir

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, gösterge, Temmuz ayındaki Çalışma Bakanlığı verileri üzerinden, ABD ekonomisinin halihazırda bir gerilemeye girmiş olma olasılığının yaklaşık yüzde 40 olduğunu iddia ediyor ve göstergenin yaratıcıları, gerilemenin Mart ayında başlamış olabileceğini ifade ediyor.

Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz'da ekonomi doçenti olan Pascal Michaillat ve UC Berkeley'de ekonomi profesörü olan Emmanuel Saez, bu ayın başlarında yayınladıkları makalede yeni kuralı tanıttılar. Kural, eski Fed ekonomisti Claudia Sahm tarafından geliştirilen ve resesyonun resmen ilan edilmesinden aylar önce işsizlik oranındaki değişikliklere dayanarak bunu tespit eden bir gösterge olan Sahm Kuralı’na benzer bir metodolojiye dayanıyor. Ancak iki gösterge arasında birkaç önemli fark da bulunuyor.

Boş pozisyon oranı

Aylarca süren ‘resesyon gelecek mi gelmeyecek mi’ spekülasyonlarından sonra, Sahm Kuralı nihayet Temmuz ayında, işsizlik oranının üç aylık ortalamasının son 12 ayın en düşük seviyesinden 50 baz puan yükselmesiyle tetiklendi. Sahm Kuralı gibi, yeni kural da işsizlik oranının üç aylık ortalamasındaki değişikliklere dayanıyor. Ancak, yeni kural, yazarlarının yanlış pozitifleri filtrelerken daha düşük bir tespit eşiğine sahip olmasını sağladığını söylediği ‘boş pozisyon oranı’ndaki değişiklikleri de içeriyor.

Bir diğer önemli fark ise, Sahm Kuralı’nın aksine, yeni kuralın bir durgunluğun biraz olası olduğu asgari bir eşik ve bir durgunluğun neredeyse kesinlikle başladığı azami bir eşik belirlemesi.

Ters getiri eğrisinde hareket

Kural, yatırımcıların pandemi sonrası dönemde bozulmuş gibi görünen bazı uzun süredir kullanılan göstergelerin güvenilirliğini sorguladığı bir zamanda tanıtılıyor.

Hazine getiri eğrisi, durgunluk olmadan iki yıldan fazla bir süredir tersine dönmüştü. Tersine dönmüş bir getiri eğrisi, yani kısa vadeli Hazine getirilerinin uzun vadeli getirilerden daha yüksek olduğu durum, bir zamanlar durgunluğun gelmekte olduğunun kesin bir göstergesi olarak görülüyordu.

Getiri eğrisinin yakın zamanda yeniden bir dönüş yaşamaması, bazı uzmanları, bunun nihayetinde bir durgunluğun yaklaşmakta olduğunu gösterdiğini söylemeye itti. Ancak Pazartesi günü, 2 yıllık Hazine getirisi, 10 yıllık Hazine getirisinin üzerinde ters bölgeye geri döndü.

Claudia Sahm, ekonominin resesyonda olduğuna inanmadığını söyleyerek adını aldığı kuralının doğruluğunu kendi bile sorguladı. Bunun yerine, pandemi sonrası iş gücü arzındaki bozulmaların göçteki son artışla bir araya gelmesinin, kuralının kullanışlılığını muhtemelen azalttığını belirtti.

Goldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusuGoldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusu

 

Resesyondan korkan yatırımcılar tahvillere sığındıResesyondan korkan yatırımcılar tahvillere sığındı

 

ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?

 

ABD ekonomisi resesyona rahatsız edici derecede yakınABD ekonomisi resesyona rahatsız edici derecede yakın

 

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonundaKüresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )14 Ağustos 2024 15:47

    Sizler kendinize bakın.Bize asla bir şey olmaz.Bizimn başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.20 sene içinde 200 endeksi 11 100 yaptı yılsonunda 30 000 rahat yapacaktır.

  • Hdhdhf14 Ağustos 2024 22:26

    Hadi len ampul yalakasi