E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarSanayi üretiminde rekor düşüş ---

Sanayi üretiminde rekor düşüş

Sanayi üretiminde rekor düşüş
29 Nisan 2011 - 00:57 borsagundem.com

Japonya’da sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15,3 gerileyerek, 1953 yılından bu yana en büyük düşüşü gösterdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi nedeniyle sanayisi durma noktasına gelen Japonya’nın bu yıl için ekonomik büyüme öngörüsünü yüzde 1,6’dan yüzde 1,4’e çekti. Kuruluş, yeniden inşa harcamaları nedeniyle 2012 yılı için Japonya ekonomisinin yüzde 2,1 oranında büyümesini beklediklerini ifade etti.

Öte yandan 11 Mart’ta Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde zarar gören fabrikalarında üretimi durdurması nedeniyle Honda’nın gelirleri yılın ilk çeyreğinde geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 2,9 oranında azalarak 2,21 trilyon yene geriledi.


Japonya’da sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15,3 gerileyerek, 1953 yılından bu yana en büyük düşüşü gösterdi.

Ekonomistler, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle durma noktasına gelen ülkenin sanayi üretiminin, mart ayında yüzde 11,4 azalmasını bekliyordu.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasına göre, sanayi üretimi geçen ay yüzde 15,3 gerileyerek, sanayi üretimi göstergesinin hesaplanmaya başlandığı 1953 yılından bu yana görülen en büyük düşüşü kaydetti.

Düşüş en fazla otomobil sektöründe görüldü. Teslimatlar geçen ay aylık bazda yüzde 14,3, stoklar ise yüzde 4,3 azaldı. Ulaştırma ekipmanları üretimi ise geçen ay yüzde 46,4 azalarak en fazla gerileyen sektör oldu.

Bakanlık, felaket nedeniyle zarar gören sanayi üretiminin kademeli olarak toparlanmasının beklendiğini, nisan ayında yüzde 3,9, mayıs ayında ise yüzde 2,7 artış beklendiğini ifade etti.

Japonya Otomobil Üreticileri Birliği’nin açıkladığı verilere göre, ülkede otomobil üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57,3 azaldı.

Japonya’da geçen ay 404 bin 39 araç üretildi.

Öte yandan, Japonya’da tüketici harcamaları, mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5’le rekor düzeyde geriledi. Ekonomistler, ülkede tüketici harcamalarının mart’ta yüzde 4-5 aralığında gerileyeceğini tahmin ediyordu.

-IMF’NİN ASYA-PASİFİK BÖLGESİ EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya ekonomisinin güçlü büyümeye devam etmesinin beklendiğini ancak, bölgede enflasyonun endişe yarattığını bildirdi.

IMF’nin, iki yılda bir yayımladığı "Asya-Pasifik Bölgesi Ekonomik Görünüm Raporu"nda, Asya’da hem ihracat hem de iç talebin ekonomik büyümeyi tetiklediğine işaret edilerek, Asya ve Pasifik bölgesinde ekonomik büyümenin, bu yıl ve gelecek yıl güçlü olmaya devam etmesinin beklediği ifade edildi.

IMF’nin Asya ve Pasifik Departmanı Müdürü Anoop Singh, geçen yıl yüzde 8,3 oranında büyüyen bölge ekonomilerinin 2011 ve 2012’de yüzde 7’ye varan oranlarda büyümesinin beklendiğini kaydederek, Çin ve Hindistan’ın katkısıyla bölgenin küresel toparlanmaya liderlik etmeye devam edeceğini vurguladı.

Singh, önümüzdeki dönemde, uzun vadede dengeli, sürdürülebilir ve kapsamlı bir büyümeyi sağlamanın Asya’daki siyasi karar vericiler için önemli bir zorluk olmaya devam edeceğine işaret etti.

-"BÖLGEDE AŞIRI ISINMA BASKISI ARTIYOR"-

Asya’da potansiyel aşırı ısınma baskısının artmakta olduğu ve enflasyonist risklerin yukarı yönlü olmaya devam ettiğine işaret eden IMF, raporunda, petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle şubat ayında bölgenin genelinde enflasyonun yüzde 4,5 seviyelerine yükseldiğini vurguladı. Raporda, enflasyonun artmasında, Asya’daki pek çok ülkenin faiz oranlarındaki düşüklüğün de etkili olduğuna işaret edildi.

Enflasyonun bu yıl da artmaya devam etmesi beklentisine yer verilen raporda, 2012’de enflasyon oranlarında ılımlı bir gerileme yaşanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Asya’nın ekonomik görünümü için Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki istikrarsızlık gibi yeni aşağı yönlü risklerin ortaya çıktığı belirtilen raporda, gelişmiş ekonomilerdeki mali ve finansal kırılganlıkların da ticaret yoluyla Asya’yı etkileyebileceğinin altı çizildi.

IMF, önümüzdeki iki yıllık süreçte Çin ekonomisinin yüzde 9,5, Hindistan ekonomisinin ise yüzde 8 büyüyeceğini tahmin ediyor.

-"JAPONYA’DA DURUM BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR"-

IMF, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi nedeniyle sanayisi durma noktasına gelen Japonya’nın bu yıl için ekonomik büyüme öngörüsünü ise yüzde 1,6’dan yüzde 1,4’e çekti. Kuruluş, yeniden inşa harcamaları nedeniyle 2012 yılı için Japonya ekonomisinin yüzde 2,1 oranında büyümesini beklediklerini ifade etti.

Raporda, Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen depremin çok büyük can ve mal kayıplarına yol açtığına da işaret edilerek, Japon hükümetinin attığı adımların depremin ekonomik etkilerinin kontrol altına alınmasına ve Asya’nın geri kalanına etkilerinin sınırlı kalmasına yardım ettiği belirtildi. Ancak durumun hala belirsizliğini koruduğuna da dikkat çekildi.

-HONDA’NIN KARI İLK ÇEYREKTE YÜZDE 38 GERİLEDİ

Japon otomobil üreticisi Honda’nın net karı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında gerileyerek, 545 milyon dolar (44,5 milyar yen) oldu.

Şirket yetkililerince yapılan açıklamaya göre, 11 Mart’ta Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde zarar gören fabrikalarında üretimi durdurması nedeniyle Honda’nın gelirleri ise yılın ilk çeyreğinde geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 2,9 oranında azalarak 2,21 trilyon yene geriledi.

Honda’nın Japonya’daki araç satışları ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 azalarak 142 bin olurken, ihraç ettiği otomobil sayısı ise söz konusu dönemde özellikle Kuzey Amerika ve Çin’den gelen talep nedeniyle yüzde 3,8 oranında artarak 718 bine yükseldi.

Şirket, geçen ay meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra mevcut mali yıla ilişkin belirsizlikler nedeniyle herhangi bir büyüme tahmini açıklamadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)