E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSanko 4 halka arz yapacak---

Sanko 4 halka arz yapacak

Sanko 4 halka arz yapacak
07 Aralık 2010 - 08:24 borsagundem.com

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, şirketlerini halka açmaya karar verdiklerini açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Gaziantep'teki iş adamlarına halka açılmanın faydalarını anlatarak, ''Halka açılan şirketler tanınan ve bilinen şirketler olur. Kurumsallaşmayla da özellikle yabancıların sorguladığı şeffaflık sağlanır. Aile şirketi olgusundan orta ve uzun vadeli sağlıklı bir şirket yapısına geçiş sağlanır'' dedi.
Akgiray, TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulunun düzenlediği ''Sermaye Piyasaları ve Halka Arz'' konulu toplantıda, iş adamlarını şirketlerini halka açarak elde edecekleri kazanımlara ilişkin bilgilendirdi. Akgiray, OECD'nin Eylül Ayı Türkiye Raporu'nda, Türkiye'nin 2011-2017 döneminde yıllık yüzde 6.7 büyüme ile en hızlı büyüyecek OECD ülkesi ve kriz sonrası büyüme hızı artan tek OECD ülkesi olacağının belirtildiğini ifade etti.
''Türkiye, kriz döneminde kredi notu artırılan çok az ülkeden biri ve bundan sonra kredi notu en çok artmaya aday ülke'' diyen Akgiray, ciddi oranda artan ve yaygınlaşan uluslararası itibar ve ilginin Türkiye sermaye piyasaları için büyük bir potansiyel olduğunu kaydetti.
Akgiray, yerli ve yabancıların Türkiye sermaye piyasalarında yer tutmaları için ''en ideal günün bugün olduğunu'' söyledi.
SPK olarak Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkıda bulunma çabası içinde olduklarını belirten Akgiray, SPK'nın ''hisse senedi, tahvil ve türev piyasalar, İMKB, VOB, IAB, ürün borsasının, tezgah üstü piyasalar, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, aracı kurumlar, halka açık Şirketler, banka SP faaliyetleri, yatırım ortaklıkları ve fonlar, derecelendirme, denetim ve değerleme şirketlerinin olduğu piyasaların düzgün, adil çalışması, yatırımcının korunması için denetleme ve düzenleme'' görevleri hakkında bilgi verdi.
Vedat Akgiray, ''Biz bu piyasalarda yatırım yapanların haklarının gasbını engellemeye, yatırımcıların bu piyasalara ilişkin doğru bilgilendirilmelerini sağlamaya çalışırız. Yatırımcıların ekonomik krizler sonrasında yaşadıkları mağduriyetler bu faaliyetlerin önemini çok çok artırdı. İşte biz bu işleri yapıyoruz'' diye konuştu.

HALKA AÇILMANIN FAYDALARI

Akgiray, SPK'nın piyasalara yeni araçlar ve yeni kurumlar kazandırma çalışmalarının sürdüğünü, halka açılmanın şirketlere önemli kazanımlar sağladığını anlattı.
Halka açık şirketlerin daha değerli olduğunu, halka açılmanın şirketlerin kurumsallaşmasını sağladığını kaydeden Akgiray, ''Halka açılan şirketler tanınan ve bilinen şirketler olur. Kurumsallaşmayla da özellikle yabancıların sorguladığı şeffaflık sağlanır. Aile şirketi olgusundan orta ve uzun vadeli sağlıklı bir şirket yapısına geçiş sağlanır'' dedi.
Halka açılmanın şirketler için bazı zahmetleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Akgiray, elde edilecek kazanımların bu zahmetlere katlanmaya değer olduğu görüşünü savundu.
Akgiray, Forbes Dergisi'nin Ekim 2010 sayısında yayınlanan listeye göre dünyanın en zengin 100 kişisinden 13 tanesi hariç hepsinin servetinin halka açık şirket hisselerinden oluştuğuna dikkati çekerek, konuşmasını ''Halka arz, bizce düşünmeye değer'' tümcesiyle tamamladı.
Akgiray, katılımcıların sorularını yanıtlarken, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 98'inin KOBİ olduğunu, istihdamın yüzde 70'den fazlasının KOBİ'lerde sağlandığını kaydetti.
KOBİ'lerin Türk ekonomisi için önemli olmasına karşın bu işletmelerin sermaye bahçesinin çok azına sahip olduklarını anlatan Akgiray, şunları kaydetti:
''KOBİ'lerin sermaye piyasasında yer almalarının önünde birçok engel var ama biz şuna yüzde 100 inanıyoruz, KOBİ'leri şöyle ya da böyle bir formülle sermaye piyasalarında kullanabilirsek, Kore'yi, Brezilya'yı falan hepsini geçeriz. Ekonomimizi taşıyan o küçük şirketlerimiz biraz sermaye piyasalarına ulaştıklarında bölgeyi taşırlar, buna inanıyorum. Bunu yapmaya mecburuz, bunu yapabilirsek eğer mutlu oluruz. Büyük firmalarımız zaten büyümüşler ama Türkiye içinde büyük olmak ve büyük olarak yaşamak artık kolay değil. Büyük şirketlerimiz de daha fazla büyümek ve dünyaya açılmak zorundalar ama uluslararası sermaye piyasalarından bir şeyler almadan bunu yapabilmek çok zor.''

''5 YILDA 4 ŞİRKETİMİZİ HALKA AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ''

GSO Meclis Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da konuşmasında, Gaziantepli iş adamlarından şirketlerini halka açmayı düşünmelerini istedi. Konukoğlu, halka açılmanın faydalı olduğuna inandıklarını, Sanko Holding olarak 5 yılda 4 şirketlerini halka açmayı düşündüklerini ifade etti.
Gaziantep'in halka arz konusunda çok geç kaldığını ifade eden Konukoğlu, ''Bu konuda bizim de kusurumuz var, bu konuda öncülük edemedik'' dedi.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, sanayi ve ticaretle ilgili her alanda büyük gelişmeler kaydeden Gaziantep'in sermaye piyasaları konusunda başarısız olduğunu ifade etti.
Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu bir farkındalık toplantısı. Sermaye piyasalarına ilişkin Anadolu'nun her yerinde farkındalık toplantıları düzenlenmeli. Pilot projeler uygulanarak fardındalık yaratılmasını bekliyorum, istiyorum. Konuya yabancı olabiliriz. Bir zamanlar leasing ve faktoringe de yabancıydık ama şimdi kentimizdeki firmalar bu argümanları bolca kullanıyor. Gaziantep olarak büyük başarılara imza attık ama sermaye piyasaları konusunda başarısızız. Yalnız biz değil Türkiye bu konuda başarısız.
Biz bu işe talibiz. Şirketlerin halka açılması konusunda Gaziantep'te bir pilot proje yürütelim ve sonuçlarını tüm Türkiye'ye açıklayalım. Gelin bu pilot projeyi birlikte gerçekleştirelim. Biz bu işe talibiz.''
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da konuşmasında, şirketlerin halka açılmasının kolaylaştırılmasını istedi. Şirketlere halka açıldıklarında elde edecekleri kazanımların çok iyi anlatılması gerektiğine dikkati çeken Aslan, toplantının Gaziantep'te düzenlenmesinin de çok isabetli bir karar olduğunu belirtti.
Aslan, Gaziantep'teki şirketlerin halka açılmasını sağlamaya yönelik yürütülecek çalışmalara, Gaziantep Ticaret Odası olarak katkıda bulunmaya hazır olduklarını bildirdi.
TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Konukoğlu da konuşmasında, toplantıyı, şirketlerin halka açılması konusunda iş adamlarını bilgilendirmek amacıyla düzenlediklerini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sanikom05 Nisan 2016 23:56

    Sanko Holding olarak 5 yılda 4 şirketlerini halka açmayı düşündüklerini ifade etti. Yıl 2010 da söylendi,geldik 2016 ya

  • ökkes kösker07 Aralık 2010 13:15

    Tabiki,Sanko yu Halka actiniz da ne oldu ne zaman Temettü verdiniz Konukoglu Borsayi para tahtasi olarak görüyor yazik cok yazik