E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavunmacı fonlar yatırımcılarını koruyamadı---

Savunmacı fonlar yatırımcılarını koruyamadı

Savunmacı fonlar yatırımcılarını koruyamadı
09 Ağustos 2024 - 15:28 borsagundem.com

2022’de küresel yatırımcılar arasında popülerleşen korumalı alım opsiyonlu ETF’ler borsalardaki son düşüşler sırasında beklenen portföy savunmasını gerçekleştiremedi


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki çalkantılı süreçlerden korunabilmek için savunma odaklı fonlarına milyarlarca dolar pompalayan yatırımcılar bu hafta yaşanan satış dalgası sırasında büyük kayıplara maruz kaldı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu tablo borsalardaki belirsizliklerden kurtulmanın yollarını arayan perakende yatırımcıların karşı karşıya kaldığı tehlikeleri gösteriyor.

Morningstar verilerine göre “korumalı alım opsiyonlu” (covered call) ETF’ler son yıllarda yatırımcılar için oldukça revaçtaydı. 2022’nin başlarında 18 milyar dolarlık varlığı yöneten bu fonlardaki varlıklar temmuz ayı itibariyle 80 milyar dolara kadar yükseldi. Korumalı alım opsiyonu stratejisi bir hisse senedi sepeti alımı ve dayanak varlıklara bağlı gelir getirici türevleri satımı anlamına geliyor.

Fonlara olan bu yüksek talep, tahvil tipi gelir ve düşük oynaklık ile birlikte hisse senedi benzeri fiyat artışları beklentisi nedeniyle gerçekleşti. JPMorgan'ın ABD'de aktif olarak yönetilen en büyük ETF'si olan popüler Hisse Senedi Prim Gelir fonu (JEPI), fonun pazarlama materyaline göre "S&P 500 endeksi ile ilişkili getirilerin önemli bir bölümünü daha az oynaklık" sağlamayı hedefliyordu.

Ancak piyasalar hızlı hareket ettiğinde, opsiyonların satılmasından elde edilen nispeten küçük gelir, temel hisselerdeki düşüşü dengelemek için yeterli olmadı. Birçok fon aynı anda düşük performans gösteriyor ve keskin dalgalanmalar yaşıyor.

Korumalı alım stratejili fonların performansını izleyen CBOE'nin S&P 500 Buywrite endeksi pazartesi günü yüzde 2,8 düştü. Bu oran S&P 500'ün yüzde 3'lük düşüşüne göre çok da iyi bir performans değildi. S&P yıl başından bu yana yüzde 9 yükselirken, Buywrite endeksi ise yüzde 4'ten daha az arttı.

Ciddi piyasa dalgalanmalarına karşı korunma konusunda uzmanlaşmış bir fon olan Universa Investments'ın Araştırma Direktörü Ronald Lagnado, "Bu fonlar oynaklığı sevmiyor. Buna gelir stratejisi diyorlar ama aslında sadece volatilite satıyorsunuz. Bu, uzun süreler boyunca işe yarayabilir, ancak ciddi bir kriz geldiğinde geçirdiğinizde tamamen dayak yiyebilir” uyarısında bulundu.

Korumalı alım stratejisinin sunduğu potansiyel portföy savunma cazibesi, hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarının yavaş ve istikrarlı düşüşlere maruz kaldığı 2022'de özellikle ilgi gördü. Ancak Lagnado bu fonların uzun vadeli performanslarının klasik bir 60/40 hisse senedi ve tahvil karışımı portföyden biraz farklı olduğunu söyledi.

JPMorgan Varlık Yönetimi Birimi’nin sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, yatırımcıların opsiyon stratejileri üzerinden uzun vadede borsaların geneline göre daha iyi performans beklememeleri gerektiğini kabul ediyor. Ancak sözcü fonların muhafazakar öz sermaye riski veya belirli türlerdeki kredi yatırımlarının yerini almak için ‘saf gelir’ yatırımı olarak yararlı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Şirket, son piyasa türbülansı sırasında "bu stratejilerin daha savunmacı doğasının hayata geçtiğini gördüğümüzü" savundu. Wall Street menşeili varlık yönetimi firması, JEPI'nin ağustos ayının başından bu yana S&P 500'den yaklaşık yüzde 2,5 daha iyi performans gösterdiğini söyledi. Bununla birlikte, son düşüşler mutlak anlamda daha az keskin olsa da fonun yılbaşından bu yana getirileri gösterge endeksten çok daha zayıf kaldı.

Wall Street faiz indirimi tuzağına hazırlanıyorWall Street faiz indirimi tuzağına hazırlanıyor

 

Ünlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değilÜnlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değil

 

Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)