E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSayıştay'dan Borsa İstanbul bombası---

Sayıştay'dan Borsa İstanbul bombası

Sayıştay'dan Borsa İstanbul bombası
07 Mart 2014 - 11:36 borsagundem.com

Sayıştay, yaptığı incelemelerde Borsa İstanbul'la ilgili çarpıcı detaylara yer verdi

Sayıştay hükümeti ekonomide topa tuttu. TOKİ’den ev alanların geri verdiğini, Borsa İstanbul’un denetim dışına çıkarıldığını, kamu bankalarının zarara girdiğini raporladı.

Karşı Gazetesi'nden Mert Taşçılar'ın haberine göre, Sayıştay hükümetin bazı uygulamalarını eleştirdiği raporunda, TOKİ’den ev alanların geri verdiği, doğalgazda arz güvenliğinin bulunmadığı, İMKB’nin Borsa İstanbul AŞ. adıyla yeniden yapılandırılarak Sayıştay ve TBMM denetiminden çıkarıldığı, desteklenme faaliyetleri ve görev zararlarından doğan Hazine’den alacakların zamanında ve tam ödenmemesi nedeniyle ilgili kuruluşların mali yapısında olumsuzluklara neden olduğu vurgulandı. Raporda, kamu bankalarının alacaklarında yaşadığı sıkıntıların yarattığı soruna da işaret ediliyor.
Sayıştay, 2012 yılına ilişkin kamu işletmeleri denetleme raporunu 27 Ocak 2014’te onayladı ve 28 Şubat 2014’te açıklandı. Raporda, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) için “Destekleme faaliyetlerinden ve görev zararından doğan Hazine’den alacaklarının zamanında ve tam olarak ödenmemesi, ilgili kuruluşların mali yapısında olumsuzluklara neden oluyor” denildi.
Raporda kamu bankalarının gecikmiş alacaklarına özel olarak şu vurgu yapıldı: “Takipteki alacakların ulaştığı tutarlar ile tahsilatta taşınan gecikmeler, bankaların gelirlerini ve kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir.”

TOKİ’DEN EV ALAN PİŞMAN

Sayıştay raporunda yansıyan önemli bir tespit ise TOKİ’ye yönelik. Rapora göre TOKİ’den ev alanların büyük bir çoğunluğu aldıkları evleri iade ediyor. Raporda bu durum. “TOKİ’nin stoklarının büyük bölümünü oluşturan olağan taşınmaz stoklarına ilişkin en büyük sorun konut ve ticari ünitelerin iade edilmesi olarak belirtiliyor. Bu durum TOKİ’den konut satın alanların, çeşitli nedenlerle bu konutları iade ettiklerini gösteriyor” şeklinde ifade edildi.

Sayıştay raporu tespitleri:

KİT’lerin, alacaklarının tahsilindeki gecikmeler nedeniyle, yükümlülüklerini yerine getirebilmek için kredi kullanmak ve dolayısıyla finansman yükünü katlanmak zorunda kaldığı belirtilen Sayıştay raporunda, şu tespitler yer aldı:
Kamu işletmelerinin birçoğunda bilimsel yöntemlerle hazırlanmış norm kadroların bulunmaması; gerçek personel ihtiyacının tespitini ve işin niteliğine uygun personel seçimini güçleştirmekte, kadroların ihtiyaca göre dağılımını da olumsuz yönde etkiliyor.
.Doğalgazda arz güvenliğinin sağlanması ve talepteki mevsimsel değişikliklerin karşılanması ile ilgili sorunlar devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • delidumrul07 Mart 2014 19:31

    bu nasıl bir rapor ..tabi borsayı eskisi oldugu gibi istedikleri gibi ellerinde tutamıyorlar zorlaqrına gidiyor heralde...la şayıştay bu nasıl rapor rakamlarla bi izah et hele...

  • çok saçma07 Mart 2014 18:47

    Türkiye de bir kurumu özgür bırakmayacaksin ondan sonra özgürlük derler tokı den ev alan iade ediyormuş piyasadan ucuza alırken sesi çıkmıyorda iade için mi ses çıkıyor bıraksınlar artık ya bıktık vallaha bıktık

  • Kanun Var07 Mart 2014 17:50

    Ne bonbası yahuu. Sermaye Piyasası Kanunu 138 inci maddesinde Sayıştay denetimine tabi olmayacağı açıkça düzenlenmiş durumda. Kanun 31.12.2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Bunun neresi haber....

  • salo195707 Mart 2014 16:57

    yalanını bilmem ne yapayım,sen DOĞAN'ın üçkağıtlarını nerenize koyacaksınız.

  • cenk07 Mart 2014 16:13

    bu sayıştay bu kadar nasıl boş bırakılmış hemen bunu bir daire başkanına bağlamak lazım