E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSchwab açıkladı: En çok kazandıran borsa stratejisi---

Schwab açıkladı: En çok kazandıran borsa stratejisi

Schwab açıkladı: En çok kazandıran borsa stratejisi
04 Aralık 2023 - 17:01 borsagundem.com

Wall Street menşeili yatırım devi Charles Schwab yatırımcılara borsada doğru zamanı aramayı bırakmayı öğütlüyor. Firmanın son araştırmasında 20 yılın en başarılı yatırım stratejisi de açıklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, özellikle uzun vadede getirileri en üst düzeye çıkarmak için piyasada gerçekçi bir şekilde doğru zamanı yakalayabilir mi? Charles Schwab'ın yakın tarihli bir araştırmasına göre, mükemmel piyasa zamanlaması neredeyse imkansız. Firmanın araştırması, çoğu yatırımcının kısa vadeli zirveleri ve vadileri tahmin etmeye çalışmak yerine bir al ve tut stratejisi kullanarak mümkün olan en kısa sürede yatırım yapmasının daha iyi olduğunu gösterdi.

SmartAsset’in haberine göre, Schwab Finansal Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, araştırma için tarihsel S&P 500 verilerini kullanarak beş yatırım stratejisinin varsayımsal 20 yıllık getirilerini analiz ettiler. Her varsayımsal yatırımcı her yıl 2.000 dolar aldı ve bu parayı istedikleri gibi yatırıma yönlendirdi. Yatırımcıların benimsedikleri stratejilerse şöyleydi:

Mükemmel piyasa zamanlaması: Bir yatırımcı her yıl S&P 500’ün en düşük işlem noktasına 2000 dolar yatırım yaptı.

Anında yatırım: Bir yatırımcı her yılın ilk işlem gününde S&P 500'e 2.000 dolar yatırdı.

Dolar maliyeti ortalaması: Başka bir yatırımcı 2.000 doları 12 eşit paya böldü ve her ayın ilk günü bir kısmını yatırıma yönlendirdi.

Kötü zamanlanmış yatırım: Bir yatırımcı her yıl 2.000 doların tamamını S&P 500'ün yılın en yüksek noktasına yatırdı.

Devlet tahvilleri: Son yatırımcı hisse senetlerinden tamamen kaçındı ve bunun yerine her yıl 2.000 dolarını ABD Hazinesi menkul kıymetlerine nakit benzeri varlık olarak koydu ve yatırımlarını orada bıraktı.

Şaşırtıcı olmayan bir biçimde en iyi getiri mükemmel zamanlamayı yapan yatırımcıya gitti. İkinci sırada ise anında yatırım yapan yatırımcı yer aldı. Anında yatırım yapan yatırımcı 20 yılda mükemmel zamanlamayla elde edilenden sadece %8 daha zayıf getiri sağladı.

Başka bir deyişle, borsada doğru zamanı yakalamaya çalışmayan yatırımcı, doğru zamanı mükemmel bir şekilde takip eden bir yatırımcının %92’si kadar kazandı. Dolar bazında bu fark 10.537 dolar olarak hesaplandı. Zira mükemmel zamanlamayı yakalayan yatırımcı 138.044 dolar, anında yatırım yapan yatırımcı ise 127.506 dolar elde etti.

Schwab ekibi araştırmanın sonucunda, “Çoğumuz için en iyi hareket tarzı, uygun bir plan oluşturmak ve mümkün olan en kısa sürede harekete geçmektir. Piyasa diplerini düzenli olarak doğru bir şekilde belirlemek neredeyse imkansız. Bu nedenle, çalışmamıza dayanarak uzun vadeli bir yatırımcının gerçekçi olarak yapabileceği en iyi eylem, borsaya ne kadar süre yatırım yapacaklarına dair hedefleri ve risk toleranslarını belirlemek ve ardından borsanın mevcut seviyesinden bağımsız olarak mümkün olan en kısa sürede yatırım yapmayı düşünmektir” ifadelerine yer verdi.

 Aylık dolar maliyet analizi yapan yatırımcı da görece iyi performans gösterdi. Buna karşılık, her yıl yatırımlarını kötü zamanlayan yatırımcı, sadece hisse senetleri yerine ABD Hazinesi tahvillerini seçen yatırımcıdan daha iyi performans gösterebildi. Hisse senetleri yerine sadece tahvil satın almanın en kötü performans gösteren strateji olduğu ise yeniden büyük bir farkla kanıtlandı.

Schwab'ın araştırmacıları, mükemmel zamanlamayı yakalamaya çalışmanın çoğu yatırımcı için tavsiye edilen bir yaklaşım olmadığı sonucuna vardı. Zira gelecekteki piyasa hareketleri hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir yatırımcının mükemmel zamanlamayla tutarlı bir şekilde piyasa dipteyken alım yapması ve zirvedeyken satışa geçmesi neredeyse imkansızdır. Anında yatırım yapmak yerine mükemmel zamanlamayla yatırım yapmayı tercih eden yatırımcıların başarı oranı Schwabs analistlerine göre yanlış zamanlama halinde otomatik olarak önemli ölçüde düşüyor.

Schwab'ın Çalışmasının Sınırları

Araştırma her ne kadar yatırım stratejileri için önemli olsa da bazı eksiklikleri de bünyesinde barındırıyor. Örneğin Schwab araştırması diğer varlık sınıfları yerine sadece ABD’nin büyük sermayeli hisse senetlerini kullanıyor. Oysa ki birçok portföy S&P 500 Endeksi’nin ötesindeki varlıklarla çeşitlendirme sağlıyor ve getiriler de buna göre değişiklik gösteriyor.

Ayrıca analizler gerçek yatırımcı deneyimlerinden ziyade geriye dönük testlere ve varsayımsal senaryolara dayanıyor. Piyasa koşulları ve bireysel yatırım miktarları, Schwab'ın varsaydığı modellerden farklı göreceli sonuçlar üretebilir. Ancak rapor, portföylerinin getirisini en üst düzeye çıkarmakla ilgilenen yatırımcılar için yine de değerli bilgiler sunuyor.

Diğer Popüler Yatırım Stratejileri

Schwab'ın incelediği yatırım stratejileri popüler yaklaşımları temsil ediyor. Diğer stratejiler de belirli durumlar için uygun olabilir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcıların kullandığı diğer bazı popüler stratejiler ise şunlardır:

Büyüme yatırımı: Bu stratejide yatırımcılar büyüme potansiyeli olan hisse senetlerine odaklanır. Yüksek hisse senetleri fiyatları üzerinden zaman içerisinde servet oluşturmayı hedefler.

Değer yatırımı: Adil değerinin altında işlem gören düşük fiyatlı hisse senetlerini yakalamaya çalışan stratejidir. Diğer bir deyişle bu stratejiyi benimseyen yatırımcılar piyasalarda yanlış fiyatlama arar.

Gelir yatırımı: Borsa yatırımcıları bu stratejiyle anında gelir sağlamayı hedefler. Tahvilleri ve hisse senetlerini saf büyüme potansiyeline göre değil temettülerine göre tercih eder.

Endeks yatırımı: Yatırımcı bu stratejiyle seçilen endekslerle aynı doğrultuda hareket eden bir portföyler oluşturmaya çalışır. ETF'ler gibi menkul kıymetlere yatırım yapılarak da düşük maliyetle geniş çaptaki piyasa getirilerinin elde edilmesi amaçlanabilir.

FOMO borsalara giriş yaptı

 

Citi’den ABD’ye tahvil uyarısı: Yatırımcının sabrı tükeniyor

 

Wells Fargo: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)