E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSeçim günü yaklaşırken Wall Street diken üstünde---

Seçim günü yaklaşırken Wall Street diken üstünde

Seçim günü yaklaşırken Wall Street diken üstünde
23 Temmuz 2024 - 16:12 borsagundem.com

Borsaların kısa vadeli siyasi gelişmelerden çok fazla etkilenmediği söylenir. Ancak uzmanlara göre son ABD seçimlerine dair belirsizlik Wall Street yatırımcılarının kararlarını yoğun bir biçimde etkiliyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de seçim günü yaklaşırken adaylar konusundaki belirsizliğin devam etmesi piyasaları olumsuz etkileyebilir.

Ancak şimdilik Wall Street’in gündemi bilanço sezonu, ekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi olasılığı gibi görünüyor. Yatırımcılar muhtemelen yaz boyunca da bu gündeme göre hareket edecek.

MarketWatch’un haberine göre Siebert Financial’ın Baş Yatırım Sorumlusu Mark Malek piyasalara ilişkin, “Eğer anketler hata payı içerisinde kalırsa piyasalarda daha fazla oynaklık bekleyebiliriz. Kemerlerinizi bağlayın ve sıkı tutunun. Çünkü bu zorlu bir yolculuk olacak” uyarısında bulundu.

Anketler bir süre önce ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasında sıkı bir yarış öngörmüştü. Ancak Biden’ın başkanlık münazaralarındaki zayıf performansı ve Trump’a suikast girişimi Cumhuriyetçilerin lehine denklemi değiştirdi.

UBS Group ve JPMorgan stratejistlerine göre ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Demokratlar için ön aday olarak gösterilmesi ise denklemi etkili bir şekilde ‘sıfırladı’. Harris’in adaylığının yatırımcı portföyleri için ne anlama geleceğinin deşifre edilmesi ise zaman alabilir.

Yatırımcıların şimdi Demokratların ağustos ayında yeni adayını belirleme süreçlerini izlemesi gerekecek. Harris ise Biden, Nancy Pelosi ve ABD Kongresi’nin liderleri gibi birçok kritik Demokrat figürden destek alıyor. Ancak Harris’in başkan yardımcılığı pozisyonunu kiminle dolduracağı gibi önemli bir soru ise hala cevapsız.

Harris’in Demokratlar tarafından benimsenip benimsenmediği, Biden’ın kampanyasının izinden gidip gitmeyeceği ve Beyaz Saray’ın savunduğundan farklı bir politika izleyip izlemeyeceği de belirsiz.

New York Menkul Kıymetler Borsası’nın Kıdemli Borsa Stratejisti Michael Reinking, “Piyasaların yapması gereken ilk şey Başkan Yardımcısı Harris’in politikalarının Joe Biden’ın bugüne kadar yürüttüğü kampanyadan nerede farklı olduğunu yeniden araştırmak ve anlamaktır” dedi.

Anket verilerinde piyasaları etkileyebilecek bir diğer olasılıksa ABD’nin kasım ayında bir ‘kırmızı dalga’ görme olasılığı. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre bu ihtimal Cumhuriyetçilerin hem Beyaz Saray’ı hem de ABD Kongresi’ni kontrolü altına alması anlamına geliyor.

Reinking’e göre beklentiler Biden’ın çekilmesiyle birlikte bu olasılığın azaldığı yönünde. Ancak yatırımcıların ABD Kongresi’ndeki ve başkanlık tarafındaki yarışı ayrıştırabilmesi en azından birkaç gün alabilir. Bazı yatırımcılar bir Trump yönetiminin neredeyse tüm politikalarının çok sınırlı bir dirençle geçmesine izin verecek Cumhuriyetçi dalganın hisse senetleri için olumsuz potansiyel taşıdığını düşünüyor.

Siyaset genellikle yatırımcılar için önem listesinin alt sıralarında yer alır. Ancak güncel piyasa göstergeleri piyasaları aşağı çeken siyasi gelişmelere odaklanmış durumda. Bunun sebebi ise şirketlerin konuya kurumsal strateji açısından yaklaşıyor olması.

Seaport Research Kıdemli Makro Analisti Victor Cossel’e göre birçok yatırımcı net bir öncü işaret almadan büyük kararlar almakta zorlanabilir. Cossel, “Beyaz Saray’ı kimin kazanabileceğini ve yasama organının kontrolünü kimin ele geçireceğini öğrenene kadar paranızı neye harcamanız gerektiğini gerçekten bilmiyorsunuz” dedi.

Seçimlerin de ötesinde yatırımcılar bir Trump veya Harris yönetiminde nasıl tepki oluşacağını öngöremiyor. Siebert Financial’dan Malek, Trump tarafından benimsenen politikaların enflasyonist baskıları canlandırabileceğini, ABD Hazinesi getirilerini ve bütçe açığı ile ilgili endişeleri yükseltebileceğini söyledi. Bu sonuçların her ikisi de geçmişte borsaları olumsuz yönde etkilemişti.

Ancak yatırımcıların bu olasılığı, kurumlar vergisi indirimlerinin ve deregülasyonun şirket kârlarını artıracağı ihtimalini ve bu tür politikaları uygulamaya koymak için bir kırmızı dalganın gerekli olup olmayacağı soru işaretlerini tartması gerekecek.

Yatırımcılar şimdiden olası bir Trump dönemini fiyatlamaya başladı. Petrol ve doğalgaz şirketlerinin, özel hapishane şirketlerinin ve finansal hizmetler firmalarının hisseleri ve kripto paralar ‘Trump ticaretinden’ destek alıyor. Bazı sağlık hizmetleri şirketlerinin de bu ticaretten faydalandığı söyleniyor.

Ancak bu hareketlerin ne kadarının siyaset tarafından yönlendirildiğini ve ne kadarının yatırımcıların büyük teknoloji hisselerinden çıkarak piyasanın diğer bölümlerine doğru hareket etmesinin bir sonucu olduğunu tam olarak tespit etmek zor.

Wall Street milyarderleri Kamala Harris’i destekliyorWall Street milyarderleri Kamala Harris’i destekliyor

 

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecekBank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek

 

Boğa rallisi için kritik uyarıBoğa rallisi için kritik uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)