E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizSeçim sonrası piyasaları ne bekliyor---

Seçim sonrası piyasaları ne bekliyor

Seçim sonrası piyasaları ne bekliyor
02 Kasım 2015 - 09:23 borsagundem.com

Turkish Yatırım, 1 Kasım seçimleri sonrası yurtiçi ve yurtdışı piyasaları yorumladı. İşte Turkish Yatırım'ın piyasa beklentileri.

Yurtiçi piyasaların en önemli gündem maddesi olan ve 1 Kasım Pazar günü yapılan erken seçimlerde Türkiye genelinde geçerli oyların %49,4’ünü alan AK Parti 316 sandalye sayısı ile birinci parti olarak çıktı ve tek başına hükümet kuracak  çoğunluğa ulaştı. 7 Haziran seçimleri öncesi özellikle sıklıkla konuşulan gündemi hatırlayacak olursak  hükümet kurmak için gereken 276 milletvekili sayısına ek olarak anayasa değişikliklerini referanduma götürecek milletvekili sayısı 330,  referanduma gitmeksizin anayasal değişiklikler yapabilmek için gereken milletvekili sayısı ise 400’dü.
 
Küresel piyasalarda büyük merkez bankalarının politikalarının odak noktası olduğu ortamda içeride ise öne çıkan seçimlerin ardından ilk tepkiyi Asya seansında 2,91’den 2,87’ye dek hızla gevşeyerek veren ve bu sabah da Cuma kapanışına göre yaklaşık %2,5 aşağıda olan ve 2,84 seviyesinde seyreden DolarTL’den görüleceği üzere kısa vadede olumlu yansımalar görmeyi bekliyoruz, sonrasında içeride yapısal reformlar, ekonomi politikaları ve TCMB konuları zaman içinde ön plana çıkabilecektir. Elbette kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek açıklamalar da yakından izlenecektir ki hatırlayacak olursak 30 Ekim’de Fitch Ratings bankalar özelinde yaptığı değerlendirmede en önemli risk olarak seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin devam etmesini öne çıkarmış, siyasi istikrar durumunda iyileşecek büyüme performansına değinmişti.  
   
Kritik gündem maddelerinin ve önemli veri akışının olduğu haftaya başlarken Haziran’dan bu yana devam eden siyasi  belirsizliklerin sona ermesinin ardından yurt dışı fiyatlamaların da daha yakından
izlenebileceğini söyleyebiliriz. Bu çerçevede küresel piyasalara kısaca göz atacak olursak  BOJ, ECB ve Çin’den gelen imalat PMI sonrası PBOC’tan destekleyici  politika beklentileri devam ederken FED tarafında ise Aralık beklentileri FOMC öncesine göre yükselişe devam ediyor, Aralık’ta faiz artırım olasılığı açısından izlenen FED fonlama faizi vadelileri bu ihtimalin %50’ye yükseldiğine işaret ediyor. Bu çerçevede gelecek dönemde Çin, Eurozone ve özellikle ABD verileri ön planda olmaya devam edecektir..
   
Ekim ayını hem EM’lerdeki iyimserlik hem de son günlerdeki seçim sonucu beklentileri ile değer kazancı ile tamamlayan  hem BIST hem de TL’de kısa vadede seçim sonuçlarının risk iştahı üzerindeki olumlu etkilerine bağlı fiyatlamalarının devam edebileceğini düşünüyoruz. Seçim fiyatlaması haricinde veri akışında da bu hafta Türkiye, Euro Bölgesi ve ABD’de imalat endeksleri bugünün gündeminde öne çıkarken, haftanın devamında ise  yurtiçinde enflasyon, Moody’s Türkiye konferansı ve S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirmesi, yurtdışında  ABD’de özel sektör istihdamı, tarım dışı istihdam, ortalama saatlik kazançlar, işsizlik oranı, Yellen’ın temsilciler meclisi konuşması yakından izlenecek gündemler olacaktır…  
  
BIST100 ENDEKSİ 

Cuma gününe düşüşle başlayarak 77,585 puana dek gevşeyen endeks, beklentimizden farklı olarak, kapanışa doğru hızlanan alımlarla günü %1,11 değer kazancıyla 79.409 puandan tamamladı. Ekim ayı performansında ise  BIST100’ün %7 primle 5 aylık ardışık değer
kazancı serisini sonlandırdığı görülüyor. Seçim sonuçlarının risk iştahına olumlu yansımaları sonrası güne yükselişle başlamasını beklediğimiz BIST100’de zaten 200 günlük ortalama üzerinde kapanış teknik olarak olumluydu ve bu seviyede tutunulmasını yükseliş hareketine dönüş için önemsediğimizi belirtmiştik. Bu noktada açılışta aşılmasını beklediğimiz 80,500 direnci üzerinde 81,300-81,500 bölgesi ve 82,500 seviyeleri ilk dirençler, üzerinde ise 83,500 ve 84,200 dirençleri sıralanıyor. Kar satışlarında ise aşılan dirençlerin destek olarak çalışıp çalışmayacağı izlenecektir. "   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eren aler02 Kasım 2015 16:12

    "referanduma gitmeksizin anayasal değişiklikler yapabilmek için gereken milletvekili sayısı ise 400’dü." ??????? 367 olmasın o?