E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSEC'ten analiste ceza---

SEC'ten analiste ceza

SEC'ten analiste ceza
09 Şubat 2015 - 07:46 borsagundem.com

SEC insider trading suçuna karışan analiste ve arkadaşına ceza kesti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Barclays analistlerinden John Gray ve silikon vadisinden iki arkadaşı, ABD SPK’sı SEC tarafından “insider trading” yapmak yani içerden bilgi alıp borsada ona göre pozisyon alıp, 750 bin dolar kazanmakla suçlandı.

SEC, Barclays Capital şirketinin analistlerinden olan John Gray, arkadaşı Chiristian Keller’ın Silikon Vadisi şirketinde çalışırken öğrendiği gizli bilgilere göre borsa işlemi yaptığını iddia etti. SEC’e göre Gray ve Keller, bu işlemleri Gray’in arkadaşı olan Kyle Martin’in adı altındaki bir aracılık şirketiyle gizledi. Gray aynı zamanda bu işlemlere dördüncü bir kişiyi, Aaron Shepard’ı da herhangi bir bildirim yapmadan, bazı şirket açıklamalarından önce işlem yapması için olaya dahil etti.

SEC’in internet sitesinde yazan açıklamada, Gray, Keller, Martin, ve Shepard’ın toplam 1,6 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini yazdı.

SEC’in San Francisco Bölge Ofisi Direktörü Jina L. Choi, “Gray ve Keller başka bir kişinin ismi altında işlem yaparak tanınmalarını gizledi, bunu yaparken ön ödemeli telefonlar kullandı ve kar paylaşımları için yapılandırılmış nakit para çekimleri kullandı” diye konuştu.

Choi, “Dikkatli planlarına rağmen, bu şüpheli işlemleri ortaya çıkarmayı başardık ve çirkin oyunlarını su yüzüne çıkarmak için işbirliği halindeki programımızı kullandık” dedi.
SEC’in açıklamasına göre:
·         Gray 448,876.03 dolar cezayla birlikte, 21,836.88 dolar peşin hüküm ve 287,487.55 dolar zorla kazanç elde etme cezası ödemeyi kabul etti.

·         Keller, 417,468.73 dolar cezayla birlikte, 4,002.03 dolar peşin hüküm ve 52,000 dolar ek ceza ödemeyi kabul etti. Keller aynı zamanda on yıl boyunca halka açık bir şirketin yetkilisi ya da direktörü olmaktan men edilmeyi de kabul etti.

·         Martin 243.276.19 dolarlık cezaya ek 21,404.28 dolar peşin hüküm ödemeyi kabul ederken, Shepard 161,388.36 dolar cezaya ek 9,633.07 dolar peşin hüküm ödemeyi kabul etti.

SEC açıklamasına göre, bu kişiler SEC soruşturması sırasındaki önemli işbirliklerinden dolayı ek cezalar için değerlendirilmeyecekler. 

Not: Christian Keller, Barclays'te çalışan analist değil, silikon vadisinde iki şirkette yönetici olarak çalışan bir kişi olduğu belirtiliyor. Barclays'teki Christian Keller'in isim karışıklığına neden olduğu ortaya çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ıttıfak09 Şubat 2015 15:59

    murat kıvrakda yonetım ıttıfak kurulu baskanı kendısı ıttıfak hıssesını satıp adese aldı adese 9 liradan 25 liraya gıttı..bu bilgiyi dısardan mı aldı...bızde denetleyen yok mu

  • uzman09 Şubat 2015 14:28

    bizde bu sözde uzmanlara bakıp yatırım yapıyoruz...