E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiŞekerbank ve Alcatel sorusu---

Şekerbank ve Alcatel sorusu

Şekerbank ve Alcatel sorusu
20 Eylül 2024 - 09:45 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

SON İKİ AYDA GÜÇLÜ SİPARİŞLER ALDI

SORU - Alcatel sizce nasıl bir hisse? Alım için uygun mu?

Fikret Demir

CEVAP - Borsada işlem yapmadan önce stratejinizi belirlemeniz önemlidir. Neticede kazanç elde etmenin tek bir yol yoktur. Farklı yaklaşım tarzı ile gelir elde etmek mümkündür. Kısa vadede dalgalardan yararlanmaya çalışarak getiri elde etmek isteyenler olduğu kadar uzun vadede firmanın büyümesinden istifade ederek birikimlerini büyütmek isteyenler de olabilmektedir. Farklı yaklaşım tarzları içerisinde riski düşük tutması nedeniyle uzun vadede büyüyen firmalara yatırım yapılması uygun seçeneklerin başında gelir. Bu itibarla borsada alım yapılmadan önce şirketin uzun vadede büyüyeceğine dair güçlü sinyallerin gözlenmesi önemlidir.

Alcatel, geçtiğimiz yıl gelirdeki artışa rağmen yıl sonunda zarar etti. 2024’e ise iyi bir başlangıç yaptı. Son paylaştığı altı aylık mali tablolarında hem gelirini hem de kârını artırdı. Satışlarını yüzde 56 ve dönem sonu net kârını yüzde 425 büyütmesi yatırımcısının dikkatini ister istemez çekiyor. Kuşkusuz bu performansın geçici olmaması önemli. İkinci çeyrekte gelir ve kârlılıktaki büyümenin güçlenmesi ivmenin devam etme olasılığını güçlendiriyor. 

Şirket hem geçtiğimiz ağustos ayında hem de eylül ayında iki önemli iş bağlantısını paylaştı. Söz konusu anlaşmalar beş yıla yayılan ve gelirini destekleyici nitelikte bağlantılar olarak dikkat çekiyor. Şirket konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu müşterisiyle devam eden iş ilişkisini daha da güçlendirdiğini belirtilirken 2024-2029 yıllarını kapsayan dönem için toplam 37.200.000 dolar değerinde yeni iş emri imzalandığını belirtti. Söz konusu tutar yıllık gelirinin %49’una denk geliyor. Firma, ağustos ayında da toplam 102 milyon dolar tutarında iki yeni iş siparişi aldığını duyurmuştu. Söz konusu siparişler, şirketin rekabet gücünü desteklerken gelirini artırmasına olanak verecektir.

PERFORMANSI SEKTÖRÜN GERİSİNDE KALDI

SORU - Şekerbank’ın düşüşü durdu mu?

Mahmut Karagöz

CEVAP - Şekerbank uzunca bir süre yatayda dalgalı bir seyir izledi. İçinde yer aldığı BIST Banka Endeksi’nin Nisan 2021’de yönünü yukarı çevirmesine rağmen Şekerbank düşüşünü sürdürdü. Sektör Endeksi, Nisan 2021’de en düşük 1.049 seviyesinde bulunurken son işlem gününde  14.044’ten kapattı. Bu sürede sektör endeksi 13 kattan fazla yükseldi. Şekerbank ise Mart 2022’de gördüğü en düşük seviye 91 kuruşun ardından yönünü yukarı çevirebildi. Hisse şimdilerde de 4,56 TL seviyelerinde işlem görüyor. Hissenin fiyat artışı ise 5 kat olabildi. Veriler, hissenin performansının sektör ortalamasının gerisinde kaldığını işaret ediyor. Kuşkusuz bunda hisseye yönelimde yatırımcıların mesafeli kalmasının etkisi bulunuyor.

Sermayesinin yüzde 50,13’ü borsada işlem gören bankaya ait hisseler, ağırlıklı olarak Şeker Yatırım’ın saklamasında bulunuyor. Halka açık kısmın yüzde 54,41’i Şeker Yatırım’ın, yüzde 9,60’ı ise İş Yatırım’ın saklamasında yer alıyor. Bu iki kurumun ardından gelen Citibank ve Deniz Yatırım  ise sırayla yüzde 5,31 ve yüzde 4,70 payı saklamasında tutuyor.    

Bankayla ilgili yakın tarihli önemi gelişme ise ortaklık yapısının değişimi ile ilgili bulunuyor. Haziran ayında yapılan açıklamada bankanın büyük ortağı Samruk-Kazyna Invest, sahibi olduğu ve bankanın sermayesinin %12,06'sına denk gelen payı İlbak Holding’e satacak. Devir için BDDK’nın onayı bekleniyor. Bankanın diğer ortaklarından Personel Munzam Yardım Vakfı yüzde 30,62 ve Personel Vakfı da yüzde 6,68 paya sahip bulunuyor.

Günün önemli şirket haberleri 20/09/2024Günün önemli şirket haberleri 20/09/2024

SPK'dan halka açık 3 şirketin bedelsizine onaySPK'dan halka açık 3 şirketin bedelsizine onay

SPK'dan bir bağımsız denetim şirketine para cezasıSPK'dan bir bağımsız denetim şirketine para cezası

SPK'dan 3 kişiye suç duyurusuSPK'dan 3 kişiye suç duyurusu

Fiyat hareketi güçlü hisseler (20.09.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (20.09.2024)

Endeksten hızlı yükselenler (20/09/2024)Endeksten hızlı yükselenler (20/09/2024)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)