E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞentop: Yeni sistemin şanzımanı farklı---

Şentop: Yeni sistemin şanzımanı farklı

Şentop: Yeni sistemin şanzımanı farklı
27 Temmuz 2019 - 15:29 borsagundem.com

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile parlamenter sistemin farkını manuel ve otomatik araba farkına benzeterek açıklarken, “Bu sistemin şanzımanı farklı” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 27. Dönem 2. Yasama Yılı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Şentop, “Otomatik vitesli arabada debriyaj yok. ‘Bu sistemde gensoru niye yok’ sorusunun cevabı bu örnekle anlatılabilir. Bu sistemde şanzıman farklı. Gensoru, hükümetin parlamento içinden çıktığı ve güvenoyu aldığı sistemde olabilir. Manuel vitesli otomobille otomatik vitesli otomobil arasındaki fark. Manuel vitesli arabada debriyaj var. Otomatik vitesli arabada debriyaj arıyorsunuz, sonradan alışıyorsunuz. Otomatik vitesli arabada debriyaj yok” dedi.

‘Üç kat artış’

Şentop Meclis’in yasama faaliyetlerine yönelik verileri de paylaşırken, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde parlamentonun daha fazla kanun çıkarttığını söyleyebiliriz. Kanun önerisinde de aşağı yukarı üç katından fazla artış var” diye konuştu.

Yeni sisteme yönelik eleştirilerin hiçbirinin anayasal düzenlemelerle ilgili olmadığını, sistemin işleyişi ve aktörlerle ilgili olduğunu dile getiren Şentop, Cumhurbaşkanı’nın siyasi parti genel başkanı olup olmamasına ilişkin olarak da anayasal düzenlemeye gerek bulunmadığını kaydetti.

Şentop, yeni sistemde Meclis ve milletvekillerinin itibarı ve gücünde kesinlikle azalma olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın, yetki ve görevlerinin hepsini tek başına kullanmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Şentop, “Yetki devri var, birlikte çalıştıkları var. Bu bakımdan bu sistemle ilgili Türkiye’deki başkanların, cumhurbaşkanlarının, Amerikan başkanından ne eksiği var? Önceki sistemdeki yürütme, hükümet hangi yetkilere, güce sahipse Cumhurbaşkanı’nın elindekiler de şu anda o” dedi.

‘Sürekli görüşüyoruz’

Bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin çalışma yapılıyor. Sizin de mimarları arasında olduğunuz sisteme ilişkin sizden de görüş alındı mı” sorusuna Şentop, “Kurumsal olarak görüş alınmıyor. Daha çok işleyiş ile ilgili olarak şahıslardan. Alt düzey bürokratlardan başladı, yavaş yavaş toparlanmaya başlıyor görüşler. Biz görüşüyoruz sürekli” yanıtını verdi.

Şentop, 2023’e kadar bir erken seçim ihtimalinin olup olmadığı sorusu üzerine, “Öyle bir tablo yok. Gerek parlamento gerekse Cumhurbaşkanlığı hükümeti stabil halde. Siyaseten de hukuken de seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • : )28 Temmuz 2019 12:17

    şımarık çocuğa araba almış babası, çocuk araba kıymetimi bilir ? nasıl olsa baba malı, ye iç gez...

  • Devam27 Temmuz 2019 18:04

    Kullanan kafa aynı şanzıman farklı olsa ne olur....Ne olduysa 800.000 farktan sonra oldu.suriyeleri kardeşlerimizde eylem yapiyor ağrı belediyesi hepsini alsa bari.

  • Keklik27 Temmuz 2019 16:38

    Adamın yasama ile ilgili kavrayışı bu kadar dar. Siz mecliste araba üretmiyorsunuz, tasarliyorsunuz. Tasarladığınız arabanın freni yok,