E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOto GündemSerdar Ortaç arabalarını satmasındaki sır---

Serdar Ortaç arabalarını satmasındaki sır

Serdar Ortaç arabalarını satmasındaki sır
18 Aralık 2013 - 08:58 borsagundem.com

Ünlü popçu Serdar Ortaç’ın, lüks otomobil sevdasından vazgeçtiği haberleri vardı, Peki gerçekten vazgeçiş mi yoksa mali kurtuluş mu?

Hürriyet’ten Şükrü Kızılot’un Geçtiğim günler içerisinde çok konuşulan Serdar Ortaç’ın arabalarını satıp kiralık araç almasını ve bunla ilişkili olarak da hangisinin daha avantajlı olduğunu yazdı. İşte o yazı…

Önceki gün bir çok gazetede, ünlü popçu Serdar Ortaç’ın, lüks otomobil sevdasından vazgeçtiği haberi vardı. Toplam değeri bir milyon doları aşan Range Rover Vogue’u (450 bin TL), bir Mercedes SL’i (180 bin TL), bir Mercedes CLS’i (280 bin TL) ve bir de VIP minibüsü olan Ortaç, “Araçlarımın hepsini sattım. Gereksiz paralar vermişim. Artık kiralık araç kullanacağım” demiş.  

Haberi okuyanların çoğu merak etmiş. “Acaba niye sattı ve niçin kiralık araç kullanacakmış?” diye bize soruyorlar. Kısaca açıklayalım

KİRALAMAK ALMAKTAN AVANTAJLI

Vergi mükelleflerinin, otomobil veya cip alma yerine, kiralamaları daha avantajlı. Nedenine gelince

1) Gider Yazma Yönünden:

a) Otomobil ve cip alımındaki ödemenin, tamamı gider yazılamıyor. Hesaplanan amortisman gider yazılabiliyor. Bu da ilk yılda, alındığı aydan yıl sonuna kadar olan dönem için aylık amortisman hesaplanıp, gider yazılması şeklinde oluyor (VUK Md.320/2). Örneğin, Aralık ayında alanlar, yıllık amortismanın 1/12’sini gider yazabiliyorlar
b)  Kiralama nedeniyle yapılan ödemenin, tamamı gider yazılabiliyor.

 2. KDV Yönünden: Binek otomobili veya cipleri alırken ödenen KDV indirilemiyor (KDV Kanunu Md.30/b). Gider veya maliyet unsuru oluyor. Aynı taşıtlar kiralandığında, kiralama faturaları karşılığı ödenen KDV indirilebiliyor.

3. Özel Tüketim Vergisi Yönünden:
 a) Binek otomobil veya cip alınırken, yüzde 37-130 arasında değişen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeniyor. Ayrıca ÖTV’nin de yüzde 18 KDV’si ödeniyor. Binek otomobil veya cip kiralanırken, ÖTV ödenmiyor.

4. Motorlu Taşıtlar Vergisi Yönünden: Binek otomobil veya cip için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi, gider yazılamıyor (MTV Kanunu Md.14). Araç kiralandığında, Motorlu Taşıtlar Vergisi de kiralama bedelinin içinde hesaplandığından, gider yazılabilmektedir. 5. Taşıtın Satılmasındaki Vergiler Yönünden

a) Otomobil satıldığında, bundan doğan kazanç için gelir ya da kurumlar vergisi ödeniyor. Ayrıca, düşük oranda da olsa (yüzde 1) KDV’ye tabi oluyor.

b) Kiralanan aracın satılmasındaki vergiler, kiracıyı ilgilendirmemektedir.

KİRALAMANIN DİĞER AVANTAJLARI
 
1. İşletmeden toplu olarak para çıkışı olmadığından, finansal açıdan önemli bir avantaj sağlanıyor.
 2. Aracın kaza yapması, arızalanması ya da serviste kalması gibi durumlarda, kiralama şirketi yeni bir araç tahsis ederek, zaman ve iş kaybını önlemektedir.
3. Kiralama konusu araçların yağ değişimi, motor arızaları, periyodik bakımları ve akü değişimleri gibi her türlü bakım onarım hizmetleri kiralama şirketlerince yapılmaktadır. Bazı araç kiralama şirketleri, araç lastik değişimlerini de ücretsiz yapmaktadır.
4. Yıl içinde yapılan araç muayene, egzoz vergisi, zorunlu trafik sigortası, kasko gibi giderler, kiralama şirketlerince karşılanmaktadır. Bunları okuduktan sonra ne dersiniz; Serdar Ortaç lüks araçlarını satıp, araç kiralama yoluna gitmekte iyi yapmamış mı?                                                                               

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)