E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaServet edinmenin yolu ev, iş ve borsadan geçiyor---

Servet edinmenin yolu ev, iş ve borsadan geçiyor

Servet edinmenin yolu ev, iş ve borsadan geçiyor
13 Ağustos 2024 - 17:31 borsagundem.com

ABD’de servet bileti iş, ev ve hisse senedi edinmekten geçiyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir işe, bir eve ya da hisse senedine sahip olan Amerikalılar ekonomik yönden ilerleme kaydedebiliyor. Bu, hemen hemen diğer herkesin servet biletini kaçırdığı anlamına geliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, iki üç yıl önceki hayatınız eğer kalıcı bir iş, bir ev ya da borsada hatırı sayılır bir yatırım elde etmenizi sağladıysa bu, servet birikimi için doğru zamanda trene binmiş olduğunuz anlamına geliyor.

Ev, iş ve borsa

Insider’dan Jacob Zinkula ve Madison Hoff’un haberine göre, ev, iş ve borsa yatırımı sorularına cevabınız evet ise, büyük ihtimalle mali durumunuz hakkında iyi hissediyorsunuz. Ancak üç kutucuğu da işaretlemediyseniz, ekonomik anlamda hayal kırıklığına uğramış Amerikalılar arasında yer alıyorsunuz demektir.

Birkaç yıl önce bir işiniz varsa ve bırakmadıysanız, büyük ihtimalle hala çalışıyorsunuzdur çünkü işten çıkarmalar tarihsel seviyelere göre oldukça düşük seyretti. Ayrıca, geçen yıl enflasyonu aşan ücret artışından da faydalanmış olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak bir işiniz yoksa ve şu anda bir iş arıyorsanız, buna yeni üniversite mezunları da dahil, önemli ölçüde daha zorlu bir iş gücü piyasasıyla karşı karşıyasınız demektir.

2021'den önce bir ev satın aldıysanız, evinizin değerinin son yıllarda önemli ölçüde artmış olma ihtimali yüksek. Ayrıca düşük bir ipotek oranını sabitlemiş olmanız da muhtemel. Ancak bugün bir ev satın almaya çalışıyorsanız, birkaç yıl öncesine göre çok daha yüksek fiyatlı bir konut piyasasıyla karşı karşıyasınız demektir.

Bir süredir borsaya yatırım yapıyorsanız, son yıllarda artan hisse senedi değerlerinden faydalanmış olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak, doğrudan veya emeklilik hesapları veya yatırım fonları aracılığıyla hisse senedi sahibi olmayan önemli sayıda Amerikalı arasındaysanız bu, mali durumunuza belirgin bir artı değer katmadığınız anlamına gelir. Ve bugün yatırım yapmaya başlamak isteyen kişiler, bazı göstergelere göre birçoğunun aşırı değerli olması nedeniyle ucuz Hisse senedi satın almakta zorluk çekebilir.

Bugünkü engeller

Tutarlı bir maaş, ev sahibi olmak ve hisse senedi tutmak belki de birçok Amerikalı için servet yaratmanın kutsal üçlüsü anlamına geliyor ancak herkes gelecek yıllarda üçünden de faydalanmak için iyi bir konumda olmayabilir. Düşen enflasyona rağmen birçok Amerikalının ekonomiden memnun olmamasının nedenlerinden biri de bu. Bazı insanlar servet yaratmanın bu yollarından ne kadar uzun süre uzak kalırsa, faturalarını ödemeleri, finansal olarak güvenceye kavuşmaları ve istedikleri kadar erken emekli olmaları o kadar zorlaşıyor.

Ancak bu, herkesin pes ettiği anlamına gelmiyor. Business Insider, aktif olarak iş arayan, ev sahibi olmak için para biriktiren ve eskiden olduğundan daha fazla yatırım yapan üç kişiyle yaptığı röportajlarla, servet oluşturmaya nasıl çalıştıklarını ve onları nelerin engellediğini ortaya çıkarıyor.

İş bulmak zorlaşıyor

Mart 2022'de işsizlik oranı yüzde 3,6 idi. Bu, on yılların en düşük seviyesine yakın bir orandı ve ABD'de 12,2 milyon gibi rekor seviyede iş ilanı vardı. Ancak iş piyasası geçen yıl yavaşladı. Geçen haftanın iş raporu, işsizlik oranının beklenmedik şekilde Haziran ayındaki yüzde 4,1'den Temmuz ayında yüzde 4,3'e yükseldiğini ve iş gücü piyasasının sağlığı konusunda endişelere yol açtığını ortaya koydu. İş ilanı sayısı Haziran itibarıyla 8,2 milyona geriledi.

Yine de, ekonomi genelinde işe alımlar yavaşlarken işten çıkarmalar düşük seviyede kaldı. Yani birkaç yıl önce bir işe yerleştiyseniz, büyük ihtimalle hala bir işiniz var ve maaş çeklerinizi almaya devam edebiliyorsunuz.

Virginia'da yaşayan bir milenyum kuşağı üyesi olan Roland Hesmondhalgh, daha önce son dört yıldır iş bulmakta zorlandığını söylemişti. Hesmondhalgh, gazetecilik alanında iş aradığını ancak iş arayışını restoran ve perakende sektörüne doğru genişlettiğini ifade etti. Hesmondhalgh, “İnsanların rekor düzeyde işe alım imkanı olduğunu söylemesi canımı acıtıyor” diyor.

Konut piyasası birçok Amerikalı için karşılanamaz durumda

Birkaç yıl önce ev satın alan birçok kişi, artan konut fiyatlarından faydalandı. Fed verilerine göre, Y kuşağı 2019'un dördüncü çeyreğinde 3,5 trilyon dolarlık gayrimenkul servetine sahipti. 2024'ün ilk çeyreğinde bu, iki katından fazla artarak 8,6 trilyon dolara çıktı. Bu nedenle birkaç yıl önce ev satın almak bazı Amerikalılar için finansal bir nimet oldu.

Hevesli ev alıcıları için konut piyasasının ne zaman daha uygun hale geleceği belli değil; Fed'in faiz oranı kesintilerinin ilkinin Eylül ayında gelmesi bekleniyor ancak bunun konut fiyatlarına çok yardımcı olmayabileceği düşünülüyor.

1 Ağustos itibarıyla 30 yıllık sabit ipotek oranı yüzde 6,73 idi; 2021 yılında bu oran yaklaşık yüzde 3 seviyesindeydi ve 2022'nin ortasına kadar yüzde 5'in üzerine çıkmadı. 2021'in ilk çeyreğinde, ABD’de bir evin ortalama satış fiyatı 355.000 dolardı; 2024'ün ikinci çeyreğinde ise bu rakam 412.000 dolara fırladı.

Elbette birçok Amerikalı ev sahibi konumunda; ABD hanelerinin yaklaşık üçte ikisi ev sahibi. Ancak ev sahibi olmak isteyenler için, birkaç yıl öncesine göre piyasa çok daha zorlu. Madelyn Driver ve kocasının ayrı ayrı altı haneli gelirleri var ancak Pensilvanyalı çift, bütçelerine uygun bir ev bulmakta zorlanıyor, Driver, “ABD gibi geniş bir ülkede bile, yeşil alanlara, biraz metropol havasına ve kültürel canlılığa olan arzularımızla uyumlu konut seçeneklerinin şaşırtıcı şekilde bütçemizin üzerinde olduğunu görüyoruz” diyor.

Hisse senedi sahipliği ekonomiye dair güven duygusu veriyor

Michigan Üniversitesi her ay, Amerikalıların ekonomi hakkında ne hissettiğine dair sıkça alıntılanan bir ölçüt olan tüketici güveni anketine dayalı bir rapor yayınlıyor. Anket, tüketici güveninin pandemi sırasında düştüğünü ve pandemi öncesi seviyelerin çok altında kaldığını bulguluyor. Ancak bir grup Amerikalı son yıllarda ekonomi hakkında önemli ölçüde daha iyimser hale gelmiş durumda: “Yüklü miktarda hisse senedi sahibi olanlar.”

Michigan Üniversitesi'nin 26 Temmuz'da yayınladığı bir rapora göre, en yüklü hisse senedine sahip Amerikalıların en üst üçte birlik dilimi arasındaki tüketici güveni, Haziran 2022'den bu yana yüzde 71 oranında artarken hisse senedi sahibi olmayan Amerikalılar için bu artış yüzde 11 oldu. Raporda, bu iki grup arasındaki güven farkının Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki güven farkından daha yüksek olduğu belirtildi; Demokratlar ekonomiye daha olumlu bakıyordu.

ABD hisse senedi sahiplerinin neden iyi hissettiğini anlamak zor değil: ABD'nin en büyük 500 halka açık şirketinden oluşan bir borsa endeksi olan S&P 500, son yıllarda önemli ölçüde yükseldi. Michigan Üniversitesi raporunda, “Yükselen borsalar, hisse senedi portföyü olan tüketicilere fayda sağlıyor ancak Hisse senedi sahibi olmayan tüketicileri geride bırakıyor” denildi.

Doğru strateji

Elbette, herkesin borsaya yatırım yapmak için yeterli ekstra parası yok. Ek olarak, hisse senedi satın almak servet yaratmayı garantilemiyor ancak uzmanlar çeşitlendirilmiş bir hisse senedi portföyü gibi bazı yatırım prensiplerinin servet edinme anlamında yatırımcılara daha iyi bir başarı şansı verebileceğini söylüyor.

Doğru strateji ve biraz şansla yatırım, değerli bir servet yaratma kaynağı olabiliyor. Bu, Amerikalıların giderek artan bir kısmının borsaya adım atmasının da nedenlerinden biri. Fed'e göre, 2022 itibarıyla ABD hanelerinin yüzde 58'i doğrudan veya emeklilik hesapları veya yatırım fonları aracılığıyla hisse senedi sahibiydi; bu oran 2016'da yüzde 52 olarak gerçekleşti.

Houston'da bir işletme yönetimi uzmanı olan Tiffany Bell, emeklilik birikimlerini her zaman ciddiye almadığını söylemişti. 20'li yaşlarının başındayken şirketinin 401(k) planına katılmadığını ancak üstlerinden birinin yaklaşık bir yıl boyunca kendisini azarlamasından sonra sonunda pes ettiğini söyleyen Bell, son on yılda birikimlerini ve yatırımlarını yaklaşık 280.000 dolara çıkardığını ifade ediyor. Ancak Bell, 3 milyon dolarlık emeklilik hedefine ulaşabileceğinden emin olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “İdeal olarak, hedefi aşmak ve aileme aktarabileceğim bir şeye sahip olmak istiyorum ancak kendime yetecek kadar bile birikim yapamayacağımı düşünmek moral bozucu.”

ABD hanehalkı serveti rekor kırdıABD hanehalkı serveti rekor kırdı

 

Amerikalıların serveti 148,8 trilyon dolara ulaştıAmerikalıların serveti 148,8 trilyon dolara ulaştı

 

Amerikalıların en zengin yüzde 10’luk kesimi hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahipAmerikalıların en zengin yüzde 10’luk kesimi hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahip

 

Resesyonun nedeni Amerikalıların deneyim merakı mı?Resesyonun nedeni Amerikalıların deneyim merakı mı?

 

Amerikalı küçük yatırımcı borsalara geri dönüyorAmerikalı küçük yatırımcı borsalara geri dönüyor

 

Amerikalılar hisse senetleri yerine altına yöneliyorAmerikalılar hisse senetleri yerine altına yöneliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)