E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarŞimdi de enflasyon kabusu başlıyor---

Şimdi de enflasyon kabusu başlıyor

Şimdi de enflasyon kabusu başlıyor
24 Ocak 2011 - 08:57 borsagundem.com

Claude Trichet, bazı Euro bölgesi ülkelerinin borç krizi içinde olmalarına karşın faizlerin arttırılabileceği sinyalini verdi

Dünya ekonomilerinde gıda, petrol ve temel hammadde fiyatlarındaki artışlar enflasyon kaygılarının ortaya çıkmasıne neden olurken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, bazı Euro bölgesi ülkelerinin borç krizi içinde olmalarına karşın faizlerin arttırılabileceği sinyalini verdi.
Bu hafta başlayacak Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesinde Wall Street Journal´a konuşan Trichet, Euro bölgesinde enflasyonun dikkatle izlenmesi gerektiğini söyleyerek, diğer ülke merkez bankası başkanlarından da artan gıda ve enerji fiyatlarının dünya ekonomisine yerleşmesine izin vermemelerini istedi.
Trichet, "emtia fiyatlarından gelen enflasyonist tehditlerin oluştuğu böyle dönemlerde merkez bankaları ikinci dönem etkileri olmaması için çok dikkatli olmalılar," dedi.
Yüksek büyüme hızını yakalayan, ancak enflasyonun da artmakta olduğu Çin ve Brezilya´nın büyüyen ham madde talebi fiyatları arttırarak diğer ülkelerde de enflasyonist baksılara neden oluyor. Çin´in büyüme hızı yüzde 9.8, enflasyon oranı ise yüzde 5 civarında.
ABD ve diğer gelişmis ülkelerde ise işsizlik ve kullanılamayan kapasite sorunları altta yatan enflasyonist baskıları gizlemeye yardımcı oluyor. Euro bölgesinde de geçen ay enflasyon beklenmedik biçimde yüzde 1.9´dan yüzde 2.2 ye çıkarak, ECB´nin yüzde 2´nin hemen altı olan hedefinin üzerine çıktı. Bazı ekonomistler Euro bölgesinde enflasyonun önümüzdeki iki ayda yüzde 2.5´e çıkabileceğini savunuyorlar.
Enflasyonu önlemek için faiz oranlarının arttırılması ise Yunanistan ve İrlanda gibi borç sorunları nedeniyle kemer sıkma politikları sonucu işsizlik ve diğer problemlerle karşılaşan Euro bölgesi ülkelerini daha kötü etkileyebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)